
Składniki
1.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
4 sztuki
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie odcedź i ostudź. Cebule, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
Obierz i pokrój w kostkę jabłko i ogórki, wszystkie składniki sałatki połącz.

Krok 3
Dodaj majonez, przypraw pieprzem i wymieszaj.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicy
Jabłko, soczewica i ogórki konserwowe to z pewnością ciekawe połączenie smakowe. Skuś się i przyrządź z tych składników pyszną sałatkę. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Soczewicę wcześniej ugotuj do miękkości w bulionie warzywnym. Gotową dokładnie odcedź i ostudź. Cebulę, natkę pietruszki oraz czosnek drobno posiekaj. Ewentualnie cebulę możesz zastąpić porem pokrojonym w cienkie talarki (wcześniej sparzony wodą zmięknie). Opcjonalnie zrezygnuj z czosnku – zamiast niego pikanterii może dodać papryczka chili. Wybierz dowolny gatunek jabłek: słodkie, cierpkie lub bardzo soczyste. Owoce umyj i skrój w drobną kostkę, podobnie ogórki konserwowe. Składniki połącz ze sobą i dopraw majonezem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smak jabłek powinien doskonale zrównoważyć kwaskowatość ogórków, więc zadbaj o ich równe proporcje. Tak przygotowaną sałatkę z soczewicy podawaj ze świeżym pieczywem, oprószoną koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną sałatkę z soczewicy.