Sałatka z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

4 sztuki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie odcedź i ostudź. Cebule, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Sałatka z soczewicy  - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w kostkę jabłko i ogórki, wszystkie składniki sałatki połącz.

Sałatka z soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Dodaj majonez, przypraw pieprzem i wymieszaj.

Sałatka z soczewicy  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybki makaron chiński
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy Sałatka z soczewicy

Jabłko, soczewica i ogórki konserwowe to z pewnością ciekawe połączenie smakowe. Skuś się i przyrządź z tych składników pyszną sałatkę. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Soczewicę wcześniej ugotuj do miękkości w bulionie warzywnym. Gotową dokładnie odcedź i ostudź. Cebulę, natkę pietruszki oraz czosnek drobno posiekaj. Ewentualnie cebulę możesz zastąpić porem pokrojonym w cienkie talarki (wcześniej sparzony wodą zmięknie). Opcjonalnie zrezygnuj z czosnku – zamiast niego pikanterii może dodać papryczka chili. Wybierz dowolny gatunek jabłek: słodkie, cierpkie lub bardzo soczyste. Owoce umyj i skrój w drobną kostkę, podobnie ogórki konserwowe. Składniki połącz ze sobą i dopraw majonezem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smak jabłek powinien doskonale zrównoważyć kwaskowatość ogórków, więc zadbaj o ich równe proporcje. Tak przygotowaną sałatkę z soczewicy podawaj ze świeżym pieczywem, oprószoną koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną sałatkę z soczewicy.