Czerwona, brązowa i zielona. Znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni: jest idealna do sałatek, gulaszy warzywnych, zup czy past do smarowania pieczywa. Jak ugotować soczewicę? Przeczytaj nasz poradnik.

Jak ugotować soczewicę?

Jak ugotować soczewicę? Nic prostszego. Wystarczy, że zastosujesz się do poniższych wskazówek, a ziarna rośliny będą perfekcyjnie przyrządzone.

- Dokładnie przebierz ziarna. Pozbądź się tych, które są zaczernione.

- Na każdą szklankę soczewicy przygotuj półtorej szklanki wody lub bulionu.

- Aby uwydatnić smak rośliny, do gotowania możesz użyć: liść laurowy, ziarna pieprzu, rozmaryn, czosnek lub cebulę.

- Soczewicę wrzucaj bezpośrednio na wrzącą wodę lub bulion. Następnie ponownie doprowadź płyn do wrzenia, gotuj przez 2-3 minuty, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

- Sól dodawaj do soczewicy dopiero pod koniec gotowania. Dzięki temu zapobiegniesz ewentualnemu stwardnieniu ziaren.

Jak długo gotować soczewicę?

Czas gotowania soczewicy zależny jest od jej rodzaju oraz od potrawy, którą planujesz z niej przyrządzić. Ta do sałatki powinna cechować się chrupkością i jędrnością – potrzebuje zatem krótszego czasu. Z kolei jeśli chcesz przygotować gęstą zupę krem, ziarna możesz nieco rozgotować. Jak ugotować soczewicę? Poniżej sugerowany czas potrzebny do przyrządzenia jej różnych rodzajów:

soczewica czerwona: w smaku delikatnie orzechowa i słodkawa, świetnie sprawdzi się do wielu dań, takich jak zupy kremy, kotlety warzywne czy jako farsz, np. do pierożków z soczewicą, chili i serem feta na salsie z pomidorów i papryki. Maksymalny czas jej gotowania to 15 minut.

soczewica zielona: ma łagodny smak i nie posiada tendencji do rozgotowywania się. Świetnie sprawdzi się zatem do sałatek. Gotuj ją ok. 20 minut.

soczewica brązowa: idealna do przygotowania sałatki z soczewicy z warzywami. Soczewicę brązową, w zależności od pożądanego stopnia miękkości, gotuj przez ok. 30 minut.

Kiedy już wiesz, jak ugotować soczewicę, przygotuj pyszne dania z nią w roli głównej. Będzie nie tylko świetną bazą farszu do pierogów, ale również idealnym składnikiem wielu azjatyckich potrawek i smacznych pasztetów. Sprawdzi się do nadziewania warzyw lub jako zamiennik mięsa w klasycznych potrawach. Korzystaj z tej uniwersalnej rośliny.