Pierogi - przepisy na pierożki: polskie i świata | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pierogi

92 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (92)

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

235

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi dostać można niemal w każdej restauracji czy barze mlecznym. W wielu miastach bez trudu o...
Pierogi z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi z mięsem mielonym - chinkali to jeden z najważniejszych elementów gruzińskiej kuchni. Czy...
Pierożki z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pierożki z kurczakiem to przysmak, który trafi w gust przede wszystkim miłośników orientalnych sm...
Pierogi z mięsem i kapustą
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Cienkie, delikatne ciasto i smakowite nadzienie to podstawy polskiej kulinarnej dumy narodowej. P...
Pierogi z cukinią
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Bez cienia wątpliwości pierogi można określić mianem polskiego dania narodowego. Uwielbiają je ni...
Pierogi ruskie
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi ruskie to wbrew nazwie danie typowo polskie, a jego wykonanie jest prostsze niż myślisz...
Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia gruzińska jest bez wątpienia jedną z ciekawszych i różnorodnych. W Polsce można zauważyć...
Ciasto na pierogi bez jajka
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, który zawsze się uda. To receptura, którą powinna znać k...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierogi ruskie, podane z aksamitnym sosem cebulowym, dość pikantnym, ale też słodkawym, smakują n...
Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pierogi z ziemniakami przywołują na myśl jedno skojarzenie – ruskie. My jednak mamy nieco inną pr...
Pierogi z soczewicą
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Soczewica stała się we współczesnej kuchni bardzo popularna. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu je...
Pierogi z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Podczas swoich kulinarnych eksperymentów z tym tradycyjnym polskim daniem nie ograniczaj się wyłą...
Pierogi z grzybami
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zastąpić możesz wersją pozbawioną kapusty. Do i...
Pieczone pierogi ruskie
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
To iście międzynarodowe danie. Polskie pierogi z ruskim farszem w cieście do włoskiej pizzy. Wszy...
Pielmieni - pierożki z mięsem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Pierożki pielmieni to i...
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Podaj delikatne pierożki z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem i kremowym sosem na kolację...
Pierogi z mięsem i grzybami
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Niby zwyczajne pierogi z gotowanym mięsem, a jednak znacznie smaczniejsze i dużo bardziej szlache...
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Czy jest ktoś, kto nie kocha pierogów? Jedni wolą z serem, inni z kapustą i grzybami. Każdy ma sw...
Pierogi z białym serem
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Delikatne ciasto, a w środku słodki, aksamitny farsz twarogowy. Co to za potrawa? Pierogi z serem...
Pierogi z mięsem
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z mięsem to propozycja na obiad w polskim stylu. Dawniej pierogi były potrawą przygotowyw...
Pierogi z dynią w sosie szałwiowym
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi to klasyczne danie nie tylko kuchni polskiej – podobne potrawy zjeść można także w innych...
Pierogi z mięsem i kaszą kuskus
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pierogi to jedno z tych klasycznych dań, które wciąż odkrywane są na nowo. Popularność zyskały te...
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Trudno znaleźć osobę, która nie uwielbiałaby smaku pierogów. Przyrządzane na wiele sposób – zarów...
Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rośliny strączkowe są znane od wieków. Nie da się jednak nie zauważyć, że w ostatnich latach prze...
Pierogi z kapustą i serem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Święta Bożego Narodzenia to również czas przygotowywania wspaniałych potraw. Daniem, którego z ca...
Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierogi przyrządzać można na wiele sposobów, a ich smak zależy przede wszystkim od farszu, którym...
Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz inspiracji na wyjątkowo smaczny farsz do pierogów? Koniecznie sprawdź ten, który przyrząd...
Pierogi z grzybami – kurkami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Pierogi można przygotować na różne sposoby. Te z kurkami to jedna z wielu wersji tego popularnego...
Pierogi z mięsem i żurawiną
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Istnieje wiele wariantów pierogów. Ciekawą propozycją są te, do których farsz przyrządzisz z mięs...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierogiPierogi

Nie ma chyba popularniejszego i bardziej lubianego dania mącznego niż pierogi. To potrawa, którą uwielbiają niemal wszyscy. Wiele osób unika jednak własnoręcznego przyrządzania pierogów, decydując się przy tym na te w wersji mrożonej. Dzieje się tak z powodu dużej ilości czasu, jaką trzeba poświęcić w kuchni, by delektować się tym posiłkiem. Tymczasem nie od dziś wiadomo, że domowe pierogi są znacznie lepsze niż te z delikatesów. Swoją przygodę z gotowaniem pierogów zacznij od przygotowania farszu. Najbardziej klasyczne nadzienia składają się z mięsa, kapusty, grzybów oraz z tak zwanego farszu ruskiego, który powstaje z połączenia gotowanych ziemniaków, białego sera oraz cebuli. To jednak tylko niektóre propozycje farszu, możliwości jest tak naprawdę całe mnóstwo. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się nadzienia z warzyw takich jak szpinak, soczewica czy dynia w połączeniu na przykład z serem feta. W porze letniej oraz wczesną jesienią wykorzystaj sezonowe owoce: truskawki, jagody, maliny i śliwki, by przygotować tę potrawę w wersji słodko. Dobrym pomysłem jest wypełnienie pierogów twarożkiem. Możesz również zrobić owocowy koktajl i nim polać danie w formie deserowej. Drugi ważny element pierogów to ciasto. Wykonasz je z kilku podstawowych składników: mąki, wody, soli oraz ewentualnie z dodatkiem jajek. Pamiętaj, by dokładnie połączyć wszystkie elementy i starannie wyrobić ciasto. Będzie to ważne w momencie gotowania, gdyż to od ciasta w głównej mierze zależy, czy pierogi się nie rozpadną we wrzątku. Dla zabieganych osób idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie farszu jednego dnia, a ciasta drugiego. Nie zapominaj również, że wspólne lepienie pierogów może być świetną zabawę, więc nie wahaj się prosić o pomoc swoich domowników, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Pozostałe z obiadu pierogi możesz zamrozić aż do następnej okazji, gdy przyjdzie Ci ochota na ten pyszny domowy posiłek. Tak samo możesz zrobić z niewykorzystanym farszem. Z kapustą i grzybami, ruskie, z kiszoną kapustą i dorszem czy w stylu gruzińskim? Wybierz swoją ulubioną wersję pierogów.