Przepisy na Pierogi

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

173

difficulty

łatwe

60 min.
Pierogi szczególnie chętnie spożywane są w Europie Wschodniej, wiele krajów ma również swoje włas...
Pierożki z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

106

difficulty

łatwe

50 min.
Pierożki z kurczakiem to przysmak, który trafi w gust przede wszystkim miłośników orientalnych sm...
Pierogi z mięsem i kapustą
ratingratingratingratingrating

62

difficulty

średnie

90 min.
Cienkie, delikatne ciasto i smakowite nadzienie to podstawy polskiej kulinarnej dumy narodowej. P...
Pierogi ruskie
ratingratingratingratingrating

70

difficulty

łatwe

60 min.
Pierogi ruskie to wbrew nazwie danie typowo polskie, a jego wykonanie jest prostsze niż myślisz...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

średnie

90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

łatwe

90 min.
Pierogi ruskie, podane z aksamitnym sosem cebulowym, dość pikantnym, ale też słodkawym, smakują n...
Pieczone pierogi ruskie
ratingratingratingratingrating

50

difficulty

średnie

90 min.
To iście międzynarodowe danie. Polskie pierogi z ruskim farszem w cieście do włoskiej pizzy. Wszy...
Pierogi z mięsem i grzybami
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

średnie

60 min.
Niby zwyczajne pierogi z gotowanym mięsem, a jednak znacznie smaczniejsze i dużo bardzie szlachet...
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

średnie

45 min.
Czy jest ktoś, kto nie kocha pierogów? Jedni wolą z serem, inni z kapustą i grzybami. Każdy ma sw...
Pierogi z mięsem
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

90 min.
Pierogi z mięsem to propozycja na obiad w polskim stylu. Dawniej pierogi były potrawą przygotowyw...
Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

90 min.
Pierogi przyrządzać można na wiele sposobów, a ich smak zależy przede wszystkim od farszu, którym...
Pierogi z mięsem i żurawiną
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

90 min.
Istnieje wiele wariantów pierogów. Ciekawą propozycją są te, do których farsz przyrządzisz z mięs...
Pierogi z grochem
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

średnie

90 min.
Pierogi to tradycyjna w naszym kraju, choć wcale nie rdzennie polska, potrawa. Podobno, przywędro...
Pierogi szwedzkie
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

15 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierogiPierogi

Nie ma chyba popularniejszego i bardziej lubianego dania mącznego niż pierogi. To potrawa, którą uwielbiają niemal wszyscy. Wiele osób unika jednak własnoręcznego przyrządzania pierogów, decydując się przy tym na te w wersji mrożonej. Dzieje się tak z powodu dużej ilości czasu, jaką trzeba poświęcić w kuchni, by delektować się tym posiłkiem. Tymczasem nie od dziś wiadomo, że domowe pierogi są znacznie lepsze niż te z delikatesów. Swoją przygodę z gotowaniem pierogów zacznij od przygotowania farszu. Najbardziej klasyczne nadzienia składają się z mięsa, kapusty, grzybów oraz z tak zwanego farszu ruskiego, który powstaje z połączenia gotowanych ziemniaków, białego sera oraz cebuli. To jednak tylko niektóre propozycje farszu, możliwości jest tak naprawdę całe mnóstwo. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się nadzienia z warzyw takich jak szpinak, soczewica czy dynia w połączeniu na przykład z serem feta. W porze letniej oraz wczesną jesienią wykorzystaj sezonowe owoce: truskawki, jagody, maliny i śliwki, by przygotować tę potrawę w wersji słodko. Dobrym pomysłem jest wypełnienie pierogów twarożkiem. Możesz również zrobić owocowy koktajl i nim polać danie w formie deserowej. Drugi ważny element pierogów to ciasto. Wykonasz je z kilku podstawowych składników: mąki, wody, soli oraz ewentualnie z dodatkiem jajek. Pamiętaj, by dokładnie połączyć wszystkie elementy i starannie wyrobić ciasto. Będzie to ważne w momencie gotowania, gdyż to od ciasta w głównej mierze zależy, czy pierogi się nie rozpadną we wrzątku. Dla zabieganych osób idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie farszu jednego dnia, a ciasta drugiego. Nie zapominaj również, że wspólne lepienie pierogów może być świetną zabawę, więc nie wahaj się prosić o pomoc swoich domowników, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Pozostałe z obiadu pierogi możesz zamrozić aż do następnej okazji, gdy przyjdzie Ci ochota na ten pyszny domowy posiłek. Tak samo możesz zrobić z niewykorzystanym farszem. Z kapustą i grzybami, ruskie, z kiszoną kapustą i dorszem czy w stylu gruzińskim? Wybierz swoją ulubioną wersję pierogów.