Przepisy na Pierogi
92 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (92) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
trudne
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
średnie
trudne
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Pierogi
Nie ma chyba popularniejszego i bardziej lubianego dania mącznego niż pierogi. To potrawa, którą uwielbiają niemal wszyscy. Wiele osób unika jednak własnoręcznego przyrządzania pierogów, decydując się przy tym na te w wersji mrożonej. Dzieje się tak z powodu dużej ilości czasu, jaką trzeba poświęcić w kuchni, by delektować się tym posiłkiem. Tymczasem nie od dziś wiadomo, że domowe pierogi są znacznie lepsze niż te z delikatesów. Swoją przygodę z gotowaniem pierogów zacznij od przygotowania farszu. Najbardziej klasyczne nadzienia składają się z mięsa, kapusty, grzybów oraz z tak zwanego farszu ruskiego, który powstaje z połączenia gotowanych ziemniaków, białego sera oraz cebuli. To jednak tylko niektóre propozycje farszu, możliwości jest tak naprawdę całe mnóstwo. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się nadzienia z warzyw takich jak szpinak, soczewica czy dynia w połączeniu na przykład z serem feta. W porze letniej oraz wczesną jesienią wykorzystaj sezonowe owoce: truskawki, jagody, maliny i śliwki, by przygotować tę potrawę w wersji słodko. Dobrym pomysłem jest wypełnienie pierogów twarożkiem. Możesz również zrobić owocowy koktajl i nim polać danie w formie deserowej. Drugi ważny element pierogów to ciasto. Wykonasz je z kilku podstawowych składników: mąki, wody, soli oraz ewentualnie z dodatkiem jajek. Pamiętaj, by dokładnie połączyć wszystkie elementy i starannie wyrobić ciasto. Będzie to ważne w momencie gotowania, gdyż to od ciasta w głównej mierze zależy, czy pierogi się nie rozpadną we wrzątku. Dla zabieganych osób idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie farszu jednego dnia, a ciasta drugiego. Nie zapominaj również, że wspólne lepienie pierogów może być świetną zabawę, więc nie wahaj się prosić o pomoc swoich domowników, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Pozostałe z obiadu pierogi możesz zamrozić aż do następnej okazji, gdy przyjdzie Ci ochota na ten pyszny domowy posiłek. Tak samo możesz zrobić z niewykorzystanym farszem. Z kapustą i grzybami, ruskie, z kiszoną kapustą i dorszem czy w stylu gruzińskim? Wybierz swoją ulubioną wersję pierogów.