Pierogi, ach, pierogi! Nie da się ich nie lubić, ponieważ kuszą kształtem, a w ich nadzieniu można schować dowolne składniki. Pierogi z mięsem, ruskie, a może z kapustą i grzybami? Miłośników farszu z soczewicy albo szpinaku i słonego sera także nie brakuje. Mimo wszystko gotowanie pierogów spędza sen z powiek wielu kucharzom, zwłaszcza początkującym. Przekonajmy się, że nie taki pieróg straszny, jak go malują.

Wrzątek to podstawa

Nawet sprawdzone przepisy na ciasto i farsz nie wystarczą, by przygotować danie idealne. Jeśli pierogi wrzucimy do zimnej wody, możemy mieć pewność, że się rozgotują. Nie pozwólmy na to, by nasza praca poszła na marne! W pierwszej kolejności doprowadźmy wodę do punktu wrzenia, następnie ostrożnie umieszczajmy w niej pierogi. Ważne jest, by wybrać duży garnek, aby całość nie wykipiała. Potrzebujemy około pół litra wody na każde 100 gramów ulubionych przysmaków.

Gorąca woda i co jeszcze?

Do gotującej się wody warto dorzucić niewielką ilość soli. Wielu kucharzy poleca dodanie łyżki oliwy z oliwek lub oleju, które przeciwdziałają sklejaniu się pierogów. Miejmy pod ręką drewnianą łyżkę, by delikatnie mieszać wodę już po wrzuceniu do niej pierogów. Zapobiegniemy w ten sposób przywieraniu jedzenia do garnka. Przyda się również łyżka cedzakowa do wyciągnięcia pierogów na talerze.

Jak długo gotować pierogi?

O to jedno z pytań, które najczęściej pojawia się w kontekście przyrządzania tej smacznej potrawy. Przede wszystkim czas należy liczyć od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Nie odchodźmy daleko od kuchenki. Pierogi powinny gotować się od 3 do 5 minut. Będziemy mieć pewność, że nie pozostaną surowe, a jednocześnie unikniemy ich rozgotowania i rozpadania się.

Gotowanie to nie wszystko

Gorące pierogi warto podawać z przysmażoną na maśle cebulką. Fani mięsnych smaków dodają także smażony boczek. Owocowe pierogi na słodko można serwować ze śmietaną, cukrem albo sosem ze zmiksowanych owoców. Jeśli lubicie chrupiącą skórkę, pierogi wrzućcie na kilka minut na rozgrzaną patelnię. Pieczone także są przyjemną dla podniebienia alternatywą.

Pierogowe triki

Wyjaśniliśmy już kwestię dotyczącą tego, ile gotować pierogi, jednak istnieje jeszcze kilka sposobów, które ułatwią to zadanie. Związane są one z etapem ich lepienia. Kluczowe okazuje się usunięcie z ciasta nadmiaru mąki, która mogłaby utrudnić połączenie brzegów ciasta. Oprócz tego można je delikatnie zwilżyć wodą.

Słowo się rzekło, pierogi na stole

Danie, które pasuje na każdy dzień i na każdą okazję. Pierogi nadają się do zamrażania, a kilkanaście sztuk zawsze warto mieć w zapasie. Zyskamy wtedy możliwość przygotowania pysznego obiadu lub gorącej kolacji w kilkanaście minut. Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym są dużo lepszym pomysłem niż jedzenie posiłku w biegu na mieście. Dzięki pierogom z bobu łatwo przechowacie smak tego smacznego strączka, nawet gdy na straganach skończy się na niego sezon. Kasze w wielkim stylu wróciły do jadłospisów – zatem pierogom z kaszą gryczaną też niczego nie brakuje. Wigilijne menu nie może się obyć bez pierogów z makiem lub pierogów z grzybami. Najlepiej przygotować oba warianty – wszyscy zebrani przy stole będą zachwyceni tą różnorodnością. Tradycyjne danie można przeobrazić w wykwintny przysmak. Nie wierzycie? Zjawiskowe pieczone pierogi z jagnięciną to przebój eleganckich kolacji. Koniecznie spróbujcie też pieczonych pierogów ruskich, które odmienią oblicze tej znanej na wylot potrawy.