Pierogi z grzybami - przepis na farsz oraz na ciasto | Przepisy.pl pixel

Pierogi z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

703 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1018 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.7 kilograma

1 szklanka

3 sztuki

20 dekagramów

200 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pół kilograma mąki połącz z jajkami i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.

Pierogi z grzybami - Krok 1

Krok 2

Suszone grzyby namocz, jak zrobią się miękkie drobno posiekaj.

Pierogi z grzybami - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Pierogi z grzybami - Krok 3

Krok 4

Podsmaż na maśle czosnek, cebulę, następnie grzyby.

Pierogi z grzybami - Krok 4

Krok 5

Dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr i duś całość, aż farsz zrobi się kleisty i cały płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia.

Pierogi z grzybami - Krok 5

Krok 6

Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Pierogi z grzybami - Krok 6

Krok 7

Gotuj około 5-6 minut w osolonym wrzątku. Podawaj polane roztopionym masłem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Pierogi z grzybami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

9

Opinie o przepisie

  • kamila

    kamila , 29.12.2021

    TAK* Całe dzieciństwo czekałam cały rok na Wigilię aby zjeść te pyszne pierogi z grzybami, mogłoby nie być nic innego dla stole, ja zawsze do ciast dodaje mleko a nie wodę ciasto jest super "lekkie" luźne i łatwo się wałkuję. daję całe jajka ale może to nie głupi pomysł aby dać same żółtka, ciasto rozwałkowuję cieniutko i napycham farszu z tym że nie dodaję kostek rosołowych tylko naturalne przyprawy sól, pieprz, czasami troszkę przypraw arabskich albo wędzonej papryki i kmin czosnek nie bardzo mi pasuję wolę zeszkloną na złoto cebulkę - PYCHOTA!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 11.12.2021

    *Tak* Pierogi z grzybami zawsze najlepiej smakują w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Grzyby zbierane z pobliskich lasów. A ciasto przygotowuje zawsze z dodatkiem łyżki stołowej masła. Dodaje to delikatności. Wykluczam też białko jaja dodając samo żółtko, białko zbija ciasto powodując, że staje się twardsze, a najlepsze dla podniebienia jest przepyszne miękkie ciasto i dobrze doprawiony farsz z leśnych grzybów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.12.2021

    TAK, ciasto na pierogi zawsze robię z przepisu mojej ukochanej Babci i dodaję do niego utłuczone ziemniaki oraz odrobinę tłuszczu, gdyż jest o wiele delikatniejsze od klasycznego. Na 1kg mąki używam około 350g surowych obranych ziemniaków, 1 jajko i łyżkę roztopionego masła lub oleju. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam je na puree oraz studzę, by były lekko ciepłe (zimne ziemniaki trudnej się wyrabia, a gorące spowodowałyby ścięcie się jajka). W misce umieszczam mąkę, ziemniaki, jajko, tłuszcz oraz łyżeczkę soli i mieszam drewnianą łyżką. Następnie stopniowo dodaję letnią wodę, aż do osiągnięcia zwartej kuli ciasta - u mnie zwykle potrzeba 2 szklanek wody, jednak należy kontrolować konsystencję. Ciasto przekładam na blat i ugniatam jeszcze przez kwadrans, aż stanie się plastyczne. Następnie przykrywam je ściereczką i odkładam na jakieś 30 minut, aby odpoczęło :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Stawska

    Magdalena Stawska , 14.12.2020

    TAK*Napewno wykorzystam ten przepis na pierogi,by zagościły na moim wigilijnym stole. Już czuje ten zapach grzybów unoszących się w mojej kuchni.Czekam już z niecierpliwością bym mogła już przygotować te wyśmienite danie.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Janicka

    Ewelina Janicka , 13.12.2020

    TAK* ten przepis uwzględniłam na liście 12 potraw wigilijnych. Fajny soczysty farsz wychodzi. Jedyne co zmienię to podawaną ilość... :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Janicka

    Ewelina Janicka , 13.12.2020

    TAK*. brak pierogów na święta? Nie ma mowy :-). Przepis prosty w wykonaniu, pierogi wychodzą super smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa

    Teresa , 04.12.2020

    TAK. Pierogi z grzybami to pyszne danie, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. To danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Zachwyca wyjątkowym smakiem grzybów, zamkniętych w delikatnym cieście, które wychodzi elastyczne,nie rozkleja się w gotowaniu. Tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. To najlepszy przepis na pierogi jaki miałam okazję wykonać, na pewno sięgnę po niego kolejny raz. Przepis na pierogi jest rewelacyjny. Są bardzo smaczne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 02.12.2020

    TAK*Uwielbiam pierogi z grzybami,a ten przepis jest prosty i pierogi wyglądają znakomicie, aż ślinka cieknie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Cynarzewska

    Bogumiła Cynarzewska , 10.12.2015

    Łatwe i bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grzybamiPierogi z grzybami

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zastąpić możesz wersją pozbawioną kapusty. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy suszone prawdziwki oraz podgrzybki, lecz równie dobrze sprawdzą się tu kozaki, kurki albo maślaki. Dodatek pieczarek zapewni łagodniejszy, delikatny smak. Jak przyrządzić idealny farsz do pierogów z grzybami? Wszystkiego dowiesz się z naszej receptury.

Dla kogo? Przepis na pierogi z grzybami dedykujemy wszystkim kucharzom, którzy lubią precyzyjnie planować swoje kulinarne wyczyny. Farsz do pierogów powinno się przygotowywać dzień wcześniej – na noc zamocz suszone grzyby w wodzie, a rano odsącz je. Dzięki temu praca w kuchni pójdzie jeszcze sprawniej.

Na jaką okazję? Choć kojarzą się przede wszystkim z kolacją wigilijną, pierogi z grzybami można podawać znacznie częściej. Są doskonałą propozycją na wegetariański obiad albo kolację.

Czy wiesz, że? Im cieńsze ciasto, tym twoje pierogi będą lepsze. Można je wycinać na dwa sposoby – przy pomocy szklanki lub tnąc rozwałkowane ciasto nożem na kwadraty, lub prostokąty. Pierogi z grzybami gotować powinno się w wodzie z dodatkiem odrobiny oleju – dzięki temu nie będą się sklejały po ugotowaniu. Wyciągać należy je przy pomocy łyżki cedzakowej od razu po wypłynięciu i przekładać na miskę posmarowaną tłuszczem. Dzięki tym instrukcjom przepis na pierogi z grzybami jest kompletny!

Dla urozmaicenia: Pierogi z grzybami podawaj obsypane natką pietruszki, polane roztopionym masłem, lub skwarkami z boczku. Do farszu na pierogi z grzybami możesz dodać szczyptę czerwonej papryki, która wzbogaci jego smak.