Pierogi z grzybami - przepis na farsz oraz na ciasto | Przepisy.pl pixel

Pierogi z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

454 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

652 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

896 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.7 kilograma

1 szklanka

3 sztuki

20 dekagramów

200 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pół kilograma mąki połącz z jajkami i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.

Pierogi z grzybami - Krok 1

Krok 2

Suszone grzyby namocz, jak zrobią się miękkie drobno posiekaj.

Pierogi z grzybami - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Pierogi z grzybami - Krok 3

Krok 4

Podsmaż na maśle czosnek, cebulę, następnie grzyby.

Pierogi z grzybami - Krok 4

Krok 5

Dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr i duś całość, aż farsz zrobi się kleisty i cały płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia.

Pierogi z grzybami - Krok 5

Krok 6

Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Pierogi z grzybami - Krok 6

Krok 7

Gotuj około 5-6 minut w osolonym wrzątku. Podawaj polane roztopionym masłem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Pierogi z grzybami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Magdalena Stawska

    Magdalena Stawska , 14.12.2020

    TAK*Napewno wykorzystam ten przepis na pierogi,by zagościły na moim wigilijnym stole. Już czuje ten zapach grzybów unoszących się w mojej kuchni.Czekam już z niecierpliwością bym mogła już przygotować te wyśmienite danie.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Janicka

    Ewelina Janicka , 13.12.2020

    TAK* ten przepis uwzględniłam na liście 12 potraw wigilijnych. Fajny soczysty farsz wychodzi. Jedyne co zmienię to podawaną ilość... :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Janicka

    Ewelina Janicka , 13.12.2020

    TAK*. brak pierogów na święta? Nie ma mowy :-). Przepis prosty w wykonaniu, pierogi wychodzą super smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa

    Teresa , 04.12.2020

    TAK. Pierogi z grzybami to pyszne danie, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. To danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Zachwyca wyjątkowym smakiem grzybów, zamkniętych w delikatnym cieście, które wychodzi elastyczne,nie rozkleja się w gotowaniu. Tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. To najlepszy przepis na pierogi jaki miałam okazję wykonać, na pewno sięgnę po niego kolejny raz. Przepis na pierogi jest rewelacyjny. Są bardzo smaczne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 02.12.2020

    TAK*Uwielbiam pierogi z grzybami,a ten przepis jest prosty i pierogi wyglądają znakomicie, aż ślinka cieknie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Cynarzewska

    Bogumiła Cynarzewska , 10.12.2015

    Łatwe i bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi ruskie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grzybamiPierogi z grzybami

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, zastąpić możesz ich wersją pozbawioną kapusty. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy suszone prawdziwki oraz podgrzybki, lecz równie dobrze sprawdzą się tu kozaki, kurki albo maślaki. Dodatek pieczarek zapewni łagodniejszy, delikatny smak. Farsz do pierogów powinno się przygotowywać dzień wcześniej – na noc zamocz suszone grzyby w wodzie, a rano odsącz je. Im cieńsze ciasto, tym twoje pierogi będą lepsze. Można je wycinać na dwa sposoby – przy pomocy szklanki lub tnąc rozwałkowane ciasto nożem na kwadraty lub prostokąty. Pierogi gotować powinno się w wodzie z dodatkiem odrobiny oleju – dzięki temu nie będą się sklejały po ugotowaniu. Wyciągać należy je przy pomocy łyżki cedzakowej od razu po wypłynięciu i przekładać na miskę posmarowaną tłuszczem. Podawaj je obsypane natką pietruszki, polane roztopionym masłem, lub skwarkami z boczki.