Pierogi z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

441 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

594 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

809 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.7 kilograma

1 szklanka

3 sztuki

20 dekagramów

200 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pół kilograma mąki połącz z jajkami i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.

Pierogi z grzybami - Krok 1

Krok 2

Suszone grzyby namocz, jak zrobią się miękkie drobno posiekaj.

Pierogi z grzybami - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Pierogi z grzybami - Krok 3

Krok 4

Podsmaż na maśle czosnek, cebulę, następnie grzyby.

Pierogi z grzybami - Krok 4

Krok 5

Dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr i duś całość, aż farsz zrobi się kleisty i cały płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia.

Pierogi z grzybami - Krok 5

Krok 6

Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Pierogi z grzybami - Krok 6

Krok 7

Gotuj około 5-6 minut w osolonym wrzątku. Podawaj polane roztopionym masłem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Pierogi z grzybami - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Bogumiła Cynarzewska

    Bogumiła Cynarzewska, 10.12.2015

    Łatwe i bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grzybamiPierogi z grzybami

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, zastąpić możesz ich wersją pozbawioną kapusty. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy suszone prawdziwki oraz podgrzybki, lecz równie dobrze sprawdzą się tu kozaki, kurki albo maślaki. Dodatek pieczarek zapewni łagodniejszy, delikatny smak. Farsz do pierogów powinno się przygotowywać dzień wcześniej – na noc zamocz suszone grzyby w wodzie, a rano odsącz je. Im cieńsze ciasto, tym twoje pierogi będą lepsze. Można je wycinać na dwa sposoby – przy pomocy szklanki lub tnąc rozwałkowane ciasto nożem na kwadraty lub prostokąty. Pierogi gotować powinno się w wodzie z dodatkiem odrobiny oleju – dzięki temu nie będą się sklejały po ugotowaniu. Wyciągać należy je przy pomocy łyżki cedzakowej od razu po wypłynięciu i przekładać na miskę posmarowaną tłuszczem. Podawaj je obsypane natką pietruszki, polane roztopionym masłem, lub skwarkami z boczki.