Przepisy na Grzyby, kapusta i pierogi

46 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (46)

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

172

difficulty

łatwe

60 min.
Pierogi szczególnie chętnie spożywane są w Europie Wschodniej, wiele krajów ma również swoje włas...
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami
ratingratingratingratingrating

225

difficulty

średnie

60 min.
Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do...
Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
ratingratingratingratingrating

241

difficulty

średnie

45 min.
Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole...
Polskie łazanki z kapustą
ratingratingratingratingrating

103

difficulty

średnie

90 min.
Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i l...
Bigos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

61

difficulty

średnie

90 min.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na smaczny obiad, przepis na bigos będzie dla Ciebie dobry...
Kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

111

difficulty

łatwe

45 min.
Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną...
Pierogi ruskie
ratingratingratingratingrating

68

difficulty

łatwe

60 min.
Pierogi ruskie to wbrew nazwie danie typowo polskie, a jego wykonanie jest prostsze niż myślisz...
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
ratingratingratingratingrating

69

difficulty

łatwe

60 min.
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o kapuście z grzybami i grochem. Podstawowe składniki, wymien...
Ciasto na pierogi bez jajka
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

średnie

15 min.
Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, który nie może się nie udać. To receptura, którą powinna...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

średnie

90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

łatwe

90 min.
Pierogi ruskie, podane z aksamitnym sosem cebulowym, dość pikantnym, ale też słodkawym, smakują n...
Pierogi z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

45 min.
Kasza gryczana to nie tylko smaczny dodatek do dań mięsnych, gulaszy i sosów. Świetnie sprawdzi s...
Pierogi z soczewicą
ratingratingratingratingrating

67

difficulty

średnie

60 min.
Pierogi z soczewicą to oryginalna propozycja dla tych, którzy lubią unowocześniać dobrze wszystki...
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

średnie

60 min.
Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbka...
Bigos domowy
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

łatwe

90 min.
Bigos to przygotowane z kiszonej kapusty danie jednogarnkowe, które należy do najbardziej rozpozn...
Pierogi z grzybami
ratingratingratingratingrating

50

difficulty

łatwe

90 min.
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, zastąpić możesz ich wersją pozbawioną kapusty...
Bigos Wielkopolski
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

90 min.
Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku...
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

24

difficulty

łatwe

45 min.
Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu prz...
Knysze z kapustą
ratingratingratingratingrating

57

difficulty

średnie

60 min.
Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto...
Bigos z kapusty kiszonej
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli należałoby wskazać danie najbardziej kojarzące się z polskimi upodobaniami kulinarnymi na p...
Pierogi z mięsem
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

90 min.
Pierogi z mięsem to propozycja na obiad w polskim stylu. Dawniej pierogi były potrawą przygotowyw...
Kluski z makiem
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

30 min.
Kluski z makiem to staropolskie danie, kojarzące się przede wszystkim z Wigilią. W wielu regionac...
Świąteczny bigos zasmażany
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

90 min.
Bigos jest sztandarowym daniem kuchni polskiej, w związku z tym istnieje mnóstwo sposobów na jego...
Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

90 min.
Delikatne, miękkie ciasto połączone z pikantnym farszem to jedno z najpopularniejszych wigilijnyc...
Pierogi z kapustą i serem
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

średnie

45 min.
Święta Bożego Narodzenia to również czas przygotowywania wspaniałych potraw. Daniem, którego z ca...
Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

średnie

60 min.
Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi...
Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

średnie

30 min.
Wyrazista kapusta kiszona z grzybami, duszona na maśle, to doskonały dodatek do wielu dań. Przygo...
Kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

60 min.
Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigi...
Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

90 min.
Szukasz inspiracji na wyjątkowo smaczny farsz do pierogów? Koniecznie sprawdź ten, który przyrząd...
Wigilijny groch z kapustą
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

łatwe

30 min.
Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się dokładnie 12 potraw. Ich zestaw bywa różn...
Pierogi z makiem
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

średnie

30 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzyby, kapusta i pierogiGrzyby, kapusta i pierogi

Pierogi na Wigilię to zazwyczaj te z nadzieniem z kapusty albo grzybów. Sprawdź jednak również inne propozycje, czerpiące ze zwyczajów wielu regionów Polski. Zanim przyrządzisz nadzienie, przygotuj ciasto na pierogi. Powinno mieć elastyczną konsystencję i nie może lepić się do rąk ani stolnicy. Oderwij część do rozwałkowania, a pozostałą przykryj naczyniem lub czystą ściereczką, by nie wysychało. Wytnij kółka z rozwałkowanego ciasta i nadziewaj je. Dobrym farszem do wigilijnych pierogów będą suszone śliwki. Namocz je wcześniej w wodzie, by były miękkie. Do pierogów w tej wersji podaj sos miodowy albo cukier puder. Innym słodkim świątecznym składnikiem jest mak, który według dawnych wierzeń, miał zapewniać dobrobyt. Ugotuj go i połącz z miodem i mielonymi migdałami. Szukasz alternatywy dla typowo świątecznych produktów? Zastąp groch zieloną soczewicą i przyrządź z niej wigilijne pierogi. Dopraw cebulą, majerankiem i tymiankiem. Są smaczne nie tylko tuż po ugotowaniu, ale także podsmażone. Soczewica dobrze wypada także w połączeniu z mielonym mięsem i kolendrą. Dobrym zamiennikiem dla grochu będzie również ciecierzyca, czyli włoski groch. Jest dość neutralna w smaku, więc dopraw ją zgodnie ze swoimi upodobaniami, na przykład cebulą, czosnkiem i pietruszką. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez pierogów pachnących grzybami, sięgnij po przepis na farsz z kaszą gryczaną. Jej charakterystyczny smak i zapach doskonale pasuje do aromatu suszonych grzybów leśnych. Do pierogów z kaszą dobrze sprawdzi się także dodatek twarogu albo podsmażonego boczku. Z kolei nadzienie do klasycznych ruskich, czyli ziemniaki z twarogiem i cebulką, podaj w zupełnie innej niż do tej pory odsłonie. Upiecz je w drożdżowym cieście, takim jak na pizzę. Miękkie w środku, chrupiące i złociste na zewnątrz – będą smakowały doskonale. Osobom szukającym kompromisu pomiędzy klasyką a nowością, polecić można pierogi z twarogiem i szpinakiem – pyszne i delikatne w smaku. Sprawdź nasze propozycje na inne wigilijne pierogi.