Grzyby, kapusta i pierogi
48 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (48) 
łatwe
średnie
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Grzyby, kapusta i pierogi
Pierogi na Wigilię to zazwyczaj te z nadzieniem z kapusty albo grzybów. Sprawdź jednak również inne propozycje, czerpiące ze zwyczajów wielu regionów Polski. Zanim przyrządzisz nadzienie, przygotuj ciasto na pierogi. Powinno mieć elastyczną konsystencję i nie może lepić się do rąk ani stolnicy. Oderwij część do rozwałkowania, a pozostałą przykryj naczyniem lub czystą ściereczką, by nie wysychało. Wytnij kółka z rozwałkowanego ciasta i nadziewaj je. Dobrym farszem do wigilijnych pierogów będą suszone śliwki. Namocz je wcześniej w wodzie, by były miękkie. Do pierogów w tej wersji podaj sos miodowy albo cukier puder. Innym słodkim świątecznym składnikiem jest mak, który według dawnych wierzeń, miał zapewniać dobrobyt. Ugotuj go i połącz z miodem i mielonymi migdałami. Szukasz alternatywy dla typowo świątecznych produktów? Zastąp groch zieloną soczewicą i przyrządź z niej wigilijne pierogi. Dopraw cebulą, majerankiem i tymiankiem. Są smaczne nie tylko tuż po ugotowaniu, ale także podsmażone. Soczewica dobrze wypada także w połączeniu z mielonym mięsem i kolendrą. Dobrym zamiennikiem dla grochu będzie również ciecierzyca, czyli włoski groch. Jest dość neutralna w smaku, więc dopraw ją zgodnie ze swoimi upodobaniami, na przykład cebulą, czosnkiem i pietruszką. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez pierogów pachnących grzybami, sięgnij po przepis na farsz z kaszą gryczaną. Jej charakterystyczny smak i zapach doskonale pasuje do aromatu suszonych grzybów leśnych. Do pierogów z kaszą dobrze sprawdzi się także dodatek twarogu albo podsmażonego boczku. Z kolei nadzienie do klasycznych ruskich, czyli ziemniaki z twarogiem i cebulką, podaj w zupełnie innej niż do tej pory odsłonie. Upiecz je w drożdżowym cieście, takim jak na pizzę. Miękkie w środku, chrupiące i złociste na zewnątrz – będą smakowały doskonale. Osobom szukającym kompromisu pomiędzy klasyką a nowością, polecić można pierogi z twarogiem i szpinakiem – pyszne i delikatne w smaku. Sprawdź nasze propozycje na inne wigilijne pierogi.