Dania wigilijne - grzyby, kapusta i pierogi | Przepisy.pl pixel

Grzyby, kapusta i pierogi

48 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (48)

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

241

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi dostać można niemal w każdej restauracji czy barze mlecznym. W wielu miastach bez trudu o...
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami
ratingratingratingratingrating

325

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do...
Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
ratingratingratingratingrating

266

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole...
Polskie łazanki z kapustą
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i l...
Bigos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Bigos to potrawa, która bardzo często pojawia się na polskich stołach. Choć przepis na bigos zmie...
Kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną...
Pierogi ruskie
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi ruskie to wbrew nazwie danie typowo polskie, a jego wykonanie jest prostsze, niż myślisz...
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
ratingratingratingratingrating

113

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o daniu, takim jak kapusta z grzybami. Przepis babci jest pro...
Ciasto na pierogi bez jajka
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, który zawsze się uda. To receptura, którą powinna znać k...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierogi ruskie, podane z aksamitnym sosem cebulowym, dość pikantnym, ale też słodkawym, smakują n...
Pierogi z soczewicą
ratingratingratingratingrating

105

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Soczewica stała się we współczesnej kuchni bardzo popularna. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu je...
Pierogi z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Podczas swoich kulinarnych eksperymentów z tym tradycyjnym polskim daniem nie ograniczaj się wyłą...
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbka...
Bigos domowy
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bigos to przygotowane z kiszonej kapusty danie jednogarnkowe, które należy do najbardziej rozpozn...
Bigos Wielkopolski
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku...
Pierogi z grzybami
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zastąpić możesz wersją pozbawioną kapusty. Do i...
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu prz...
Knysze z kapustą
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto...
Bigos na szybko
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli należałoby wskazać danie najbardziej kojarzące się z polskimi upodobaniami kulinarnymi na p...
Pierogi z mięsem
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z mięsem to propozycja na obiad w polskim stylu. Dawniej pierogi były potrawą przygotowyw...
Świąteczny bigos zasmażany
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bigos jest sztandarowym daniem kuchni polskiej, w związku z tym istnieje mnóstwo sposobów na jego...
Pierogi z kapustą i serem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Święta Bożego Narodzenia to również czas przygotowywania wspaniałych potraw. Daniem, którego z ca...
Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi...
Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Wyrazista kapusta kiszona z grzybami, duszona na maśle, to doskonały dodatek do wielu dań. Przygo...
Kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigi...
Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz inspiracji na wyjątkowo smaczny farsz do pierogów? Koniecznie sprawdź ten, który przyrząd...
Wigilijny groch z kapustą
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się dokładnie 12 potraw. Ich zestaw bywa różn...
Pierogi z soją i grzybami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Pierogów nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Danie to, wywodzące się z polskiej tradycji k...
Pierogi z makiem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Pierogi z suszonymi śliwkami
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Śliwki są obecne w polskiej kuchni od zawsze. Pasują doskonale do mięs, ale również są pysznym ow...
Ciasto na łazanki
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Łazanki to wizytówka kuchni prostej i smacznej. W wielu domach danie jest uznawane za jedną z obo...

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzyby, kapusta i pierogiGrzyby, kapusta i pierogi

Pierogi na Wigilię to zazwyczaj te z nadzieniem z kapusty albo grzybów. Sprawdź jednak również inne propozycje, czerpiące ze zwyczajów wielu regionów Polski. Zanim przyrządzisz nadzienie, przygotuj ciasto na pierogi. Powinno mieć elastyczną konsystencję i nie może lepić się do rąk ani stolnicy. Oderwij część do rozwałkowania, a pozostałą przykryj naczyniem lub czystą ściereczką, by nie wysychało. Wytnij kółka z rozwałkowanego ciasta i nadziewaj je. Dobrym farszem do wigilijnych pierogów będą suszone śliwki. Namocz je wcześniej w wodzie, by były miękkie. Do pierogów w tej wersji podaj sos miodowy albo cukier puder. Innym słodkim świątecznym składnikiem jest mak, który według dawnych wierzeń, miał zapewniać dobrobyt. Ugotuj go i połącz z miodem i mielonymi migdałami. Szukasz alternatywy dla typowo świątecznych produktów? Zastąp groch zieloną soczewicą i przyrządź z niej wigilijne pierogi. Dopraw cebulą, majerankiem i tymiankiem. Są smaczne nie tylko tuż po ugotowaniu, ale także podsmażone. Soczewica dobrze wypada także w połączeniu z mielonym mięsem i kolendrą. Dobrym zamiennikiem dla grochu będzie również ciecierzyca, czyli włoski groch. Jest dość neutralna w smaku, więc dopraw ją zgodnie ze swoimi upodobaniami, na przykład cebulą, czosnkiem i pietruszką. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez pierogów pachnących grzybami, sięgnij po przepis na farsz z kaszą gryczaną. Jej charakterystyczny smak i zapach doskonale pasuje do aromatu suszonych grzybów leśnych. Do pierogów z kaszą dobrze sprawdzi się także dodatek twarogu albo podsmażonego boczku. Z kolei nadzienie do klasycznych ruskich, czyli ziemniaki z twarogiem i cebulką, podaj w zupełnie innej niż do tej pory odsłonie. Upiecz je w drożdżowym cieście, takim jak na pizzę. Miękkie w środku, chrupiące i złociste na zewnątrz – będą smakowały doskonale. Osobom szukającym kompromisu pomiędzy klasyką a nowością, polecić można pierogi z twarogiem i szpinakiem – pyszne i delikatne w smaku. Sprawdź nasze propozycje na inne wigilijne pierogi.