Dania wigilijne - grzyby, kapusta i pierogi | Przepisy.pl pixel

Grzyby, kapusta i pierogi

49 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzyby, kapusta i pierogiGrzyby, kapusta i pierogi

Pierogi na Wigilię to zazwyczaj te z nadzieniem z kapusty albo grzybów. Sprawdź jednak również inne propozycje, czerpiące ze zwyczajów wielu regionów Polski. Zanim przyrządzisz nadzienie, przygotuj ciasto na pierogi. Powinno mieć elastyczną konsystencję i nie może lepić się do rąk ani stolnicy. Oderwij część do rozwałkowania, a pozostałą przykryj naczyniem lub czystą ściereczką, by nie wysychało. Wytnij kółka z rozwałkowanego ciasta i nadziewaj je. Dobrym farszem do wigilijnych pierogów będą suszone śliwki. Namocz je wcześniej w wodzie, by były miękkie. Do pierogów w tej wersji podaj sos miodowy albo cukier puder. Innym słodkim świątecznym składnikiem jest mak, który według dawnych wierzeń, miał zapewniać dobrobyt. Ugotuj go i połącz z miodem i mielonymi migdałami. Szukasz alternatywy dla typowo świątecznych produktów? Zastąp groch zieloną soczewicą i przyrządź z niej wigilijne pierogi. Dopraw cebulą, majerankiem i tymiankiem. Są smaczne nie tylko tuż po ugotowaniu, ale także podsmażone. Soczewica dobrze wypada także w połączeniu z mielonym mięsem i kolendrą. Dobrym zamiennikiem dla grochu będzie również ciecierzyca, czyli włoski groch. Jest dość neutralna w smaku, więc dopraw ją zgodnie ze swoimi upodobaniami, na przykład cebulą, czosnkiem i pietruszką. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez pierogów pachnących grzybami, sięgnij po przepis na farsz z kaszą gryczaną. Jej charakterystyczny smak i zapach doskonale pasuje do aromatu suszonych grzybów leśnych. Do pierogów z kaszą dobrze sprawdzi się także dodatek twarogu albo podsmażonego boczku. Z kolei nadzienie do klasycznych ruskich, czyli ziemniaki z twarogiem i cebulką, podaj w zupełnie innej niż do tej pory odsłonie. Upiecz je w drożdżowym cieście, takim jak na pizzę. Miękkie w środku, chrupiące i złociste na zewnątrz – będą smakowały doskonale. Osobom szukającym kompromisu pomiędzy klasyką a nowością, polecić można pierogi z twarogiem i szpinakiem – pyszne i delikatne w smaku. Sprawdź nasze propozycje na inne wigilijne pierogi.