Dania wigilijne - grzyby, kapusta i pierogi | Przepisy.pl pixel

Grzyby, kapusta i pierogi

48 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (48)

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

231

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi dostać można niemal w każdej restauracji czy barze mlecznym. W wielu miastach bez trudu o...
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami
ratingratingratingratingrating

313

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do...
Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
ratingratingratingratingrating

261

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole...
Polskie łazanki z kapustą
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i l...
Bigos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Bigos to potrawa, która bardzo często pojawia się na polskich stołach. Choć przepis na bigos zmie...
Kapusta z grochem
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kapusta z grochem jest zazwyczaj kojarzona z menu wigilijnym. Jednak w połączeniu z kaszą jaglaną...
Pierogi ruskie
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi ruskie to wbrew nazwie danie typowo polskie, a jego wykonanie jest prostsze niż myślisz...
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
ratingratingratingratingrating

109

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Komponując wigilijne menu, pamiętaj o daniu, takim jak kapusta z grzybami. Przepis babci jest pro...
Ciasto na pierogi bez jajka
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi rozpływające się w ustach? Ciasto bez jajka to receptura...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierogi ruskie, podane z aksamitnym sosem cebulowym, dość pikantnym, ale też słodkawym, smakują n...
Pierogi z soczewicą
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Soczewica stała się we współczesnej kuchni bardzo popularna. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu je...
Pierogi z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Podczas swoich kulinarnych eksperymentów z tym tradycyjnym polskim daniem nie ograniczaj się wyłą...
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbka...
Bigos domowy
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bigos to przygotowane z kiszonej kapusty danie jednogarnkowe, które należy do najbardziej rozpozn...
Bigos Wielkopolski
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku...
Pierogi z grzybami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zastąpić możesz wersją pozbawioną kapusty. Do i...
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Na wigilijnym stole bardzo popularne bywa połączenie kiszonej kapusty z grzybami. Dzięki temu prz...
Knysze z kapustą
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto...
Bigos z kapusty kiszonej
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli należałoby wskazać danie najbardziej kojarzące się z polskimi upodobaniami kulinarnymi na p...
Pierogi z mięsem
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z mięsem to propozycja na obiad w polskim stylu. Dawniej pierogi były potrawą przygotowyw...
Świąteczny bigos zasmażany
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bigos jest sztandarowym daniem kuchni polskiej, w związku z tym istnieje mnóstwo sposobów na jego...
Pierogi z kapustą i serem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Święta Bożego Narodzenia to również czas przygotowywania wspaniałych potraw. Daniem, którego z ca...
Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi...
Kapusta kiszona z grzybami duszona na maśle
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Wyrazista kapusta kiszona z grzybami, duszona na maśle, to doskonały dodatek do wielu dań. Przygo...
Kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigi...
Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz inspiracji na wyjątkowo smaczny farsz do pierogów? Koniecznie sprawdź ten, który przyrząd...
Wigilijny groch z kapustą
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się dokładnie 12 potraw. Ich zestaw bywa różn...
Pierogi z soją i grzybami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Pierogów nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Danie to, wywodzące się z polskiej tradycji k...
Pierogi z makiem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Pierogi z suszonymi śliwkami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Śliwki są obecne w polskiej kuchni od zawsze. Pasują doskonale do mięs, ale również są pysznym ow...
Ciasto na łazanki
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Łazanki to wizytówka kuchni prostej i smacznej. W wielu domach danie jest uznawane za jedną z obo...

Ciekawostki i porady

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzyby, kapusta i pierogiGrzyby, kapusta i pierogi

Pierogi na Wigilię to zazwyczaj te z nadzieniem z kapusty albo grzybów. Sprawdź jednak również inne propozycje, czerpiące ze zwyczajów wielu regionów Polski. Zanim przyrządzisz nadzienie, przygotuj ciasto na pierogi. Powinno mieć elastyczną konsystencję i nie może lepić się do rąk ani stolnicy. Oderwij część do rozwałkowania, a pozostałą przykryj naczyniem lub czystą ściereczką, by nie wysychało. Wytnij kółka z rozwałkowanego ciasta i nadziewaj je. Dobrym farszem do wigilijnych pierogów będą suszone śliwki. Namocz je wcześniej w wodzie, by były miękkie. Do pierogów w tej wersji podaj sos miodowy albo cukier puder. Innym słodkim świątecznym składnikiem jest mak, który według dawnych wierzeń, miał zapewniać dobrobyt. Ugotuj go i połącz z miodem i mielonymi migdałami. Szukasz alternatywy dla typowo świątecznych produktów? Zastąp groch zieloną soczewicą i przyrządź z niej wigilijne pierogi. Dopraw cebulą, majerankiem i tymiankiem. Są smaczne nie tylko tuż po ugotowaniu, ale także podsmażone. Soczewica dobrze wypada także w połączeniu z mielonym mięsem i kolendrą. Dobrym zamiennikiem dla grochu będzie również ciecierzyca, czyli włoski groch. Jest dość neutralna w smaku, więc dopraw ją zgodnie ze swoimi upodobaniami, na przykład cebulą, czosnkiem i pietruszką. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez pierogów pachnących grzybami, sięgnij po przepis na farsz z kaszą gryczaną. Jej charakterystyczny smak i zapach doskonale pasuje do aromatu suszonych grzybów leśnych. Do pierogów z kaszą dobrze sprawdzi się także dodatek twarogu albo podsmażonego boczku. Z kolei nadzienie do klasycznych ruskich, czyli ziemniaki z twarogiem i cebulką, podaj w zupełnie innej niż do tej pory odsłonie. Upiecz je w drożdżowym cieście, takim jak na pizzę. Miękkie w środku, chrupiące i złociste na zewnątrz – będą smakowały doskonale. Osobom szukającym kompromisu pomiędzy klasyką a nowością, polecić można pierogi z twarogiem i szpinakiem – pyszne i delikatne w smaku. Sprawdź nasze propozycje na inne wigilijne pierogi.