Twarde ciasto na pierogi – dlaczego? Co zrobić, gdy jest za twarde lub gumowate?

Mocną stroną tradycyjnej kuchni polskiej są znane na całym świecie pierogi, składające się z pszennego ciasta otulającego przyjemnie słodki lub wytrawny farsz przygotowany z różnych składników. Choć ich przygotowanie bywa nieraz dość czasochłonne, warto poświęcić kilka wolnych chwil i zaskoczyć domowników pysznym, staropolskim obiadem. Ale co zrobić, gdy za twarde ciasto na pierogi może zepsuć cały smak? Jest na to rada!

Kto wymyślił pierogi?

Pierogi to potrawa o charakterystycznym wyglądzie, składająca się z cienko rozwałkowanego, elastycznego ciasta wypełnionego słonym lub słodkim farszem zrobionym np. z owoców, sera, warzyw, mięsa albo kasz i poddanym obróbce termicznej. W tradycyjnej kuchni pierogi najczęściej są gotowane we wrzątku lub smażone, jednak przed podaniem na stół można je również podpiec, grzać na parze a nawet grillować.

Choć to wyjątkowe danie kojarzone są głównie z kuchnią polską, jego ojczyzną są dalekie Chiny, skąd przepis na pierogi farszem przybył do naszej części Europy w około XIII wieku i dość szybko rozprzestrzenił się dalej na zachodnie części kontynentu. Ich kształt, nadzienie oraz sposób przyrządzenia znacznie się różnią w poszczególnych regionach, ale jest kilka podstawowych zasad, które są bezwzględnie przestrzegane w trakcie przygotowania potrawy, jak dbanie o odpowiednio dużą ilość farszu oraz wyeliminowanie błędów typu zbyt twarde ciasto na pierogi, przez które całe danie znacznie traci smak. Jak temu zaradzić?

Twarde ciasto na pierogi? Jest na to rada!

Dlaczego ciasto na pierogi jest twarde po ugotowaniu? Za jego strukturę może odpowiadać kilka czynników. Jak wiadomo podstawowymi składnikami ciasta pierogowego są mąka pszenna, woda oraz sól. W wielu przepisach dla zwiększenia elastyczności dodawana jest odrobina tłuszczu, np. miękkiego masła lub oleju, które dodatkowo trochę zmniejszają kleistość, ułatwiając w ten sposób rozwałkowanie i formowanie odpowiednich kształtów. Niektóre panie domu przed wyrabianiem dodają także jajko, które jednak choć ładnie zabarwia ciasto na żółty kolor, może dodatkowo zwiększyć jego twardość. Jednym z najważniejszych warunków utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta jest dodanie do mąki koniecznie gorącej wody i natychmiastowe wyrabianie najpierw za pomocą łyżki (aby się nie poparzyć), a potem przy użyciu rąk.

Sprawdzone sposoby na miękkie ciasto

Nie chcecie, by zbyt twarde ciasto na pierogi zepsuło wasze plany obiadowe? Wykorzystajcie nasze podpowiedzi, dzięki którym zaskoczycie pysznym daniem nie tylko domowników, ale również i gości.

Oto kilka sprawdzonych tricków na miękkie i elastyczne ciasto.

  • Za konsystencję odpowiada nie tylko odpowiedni rodzaj mąki, ale przede wszystkim woda. Im będzie cieplejsza (najlepiej gorąca, ale nie wrząca), tym ciasto bardziej miękkie i delikatne.
  • Wodę do mąki należy dolewać stopniowo, tak by po wyrobieniu ciasto nie stało się zbyt lejące. Powinno zachować sprężystość, dać się łatwo formować i odchodzić od ręki.
  • O elastyczności ciasta decyduje także czas jego leżenia. Po wyrobieniu warto owinąć je w folię i odstawić w cieple na kilka minut. Następnie należy podzielić je na mniejsze części, jedną z nich rozwałkować i natychmiast lepić pierogi, a resztę ciasta koniecznie trzymać pod przykryciem, żeby nie wyschło.
  • Do ciasta nie powinno się dodawać margaryny. Najlepiej użyć masło lub olej.

Dlaczego ciasto na pierogi jest gumowate i twarde?

Za gumowatość lub twardość pierogów mogą być także odpowiedzialne niewłaściwe proporcje składników użytych do wyrobienia ciasta oraz nieodpowiednio dobrana mąka. Najczęściej zaleca się użycie mąki pszennej typu 500 lub 650, dzięki której ciasto jest elastyczne i nie rwie się podczas wałkowania na cieniutkie placuszki. Istotniejsze od typu jest to, aby wybrana mąka była wysokoglutenowa.

A co zrobić, gdy ciasto na pierogi jest za twarde mimo użycia właściwych składników? Jest i na to rada. Można je uratować poprzez dodanie niewielkiej ilości ciepłej wody lub odrobiny tłuszczu (łyżka śmietany lub roztopionego masła). Po ponownym wyrobieniu na gładką masę ciasto powinno stać się bardziej miękkie i elastyczne nie zmieniając przy tym swojego smaku. Ze zmiękczonego w ten sposób ciasta można przygotować zarówno słodkie, jak i wytrawne dania, np. uwielbiane przez dzieci i dorosłych pierogi z serem, pikantne ruskie, świąteczne uszka z kapustą i grzybami czy wegetariańskie pierogi ze szpinakiem i twarogiem. Życzymy smacznego!