Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO
łatwe
2455 osób zapisało
Składniki
300 gramów
300 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
6 sztuk
6 sztuk
4 łyżki
600 gramów
3 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania farszu. Posiekaj czosnek, chili, natkę kolendry i pietruszkę, a szalotkę pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 2
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażaj cebulę i czosnek do momentu, aż się zarumienią. Dodaj ostrą paprykę.

Krok 3
Podsmażone składniki wymieszaj z mięsem wieprzowym oraz jagnięcym, dopraw do smaku zmielonym kminkiem Knorr, zmieloną kolendrą, zmielonym Pieprzem czarnym Knorr, posiekanymi ziołami oraz Przyprawą do mięs Knorr. Z mięsa zrób małą kulkę, wrzuć do gotującej się wody i sprawdź, czy farsz wyszedł smaczny. Jeśli jest taka potrzeba, mięso dopraw do smaku szczyptą soli. Tak przygotowany farsz odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce.

Krok 4
Aby przygotować ciasto na pierogi, 500 g mąki umieść w misce, podlej ciepłą wodą i dodaj szczyptę soli. Ciasto dokładnie zarób, tak aby powstała elastyczna masa, dająca się łatwo formować (jak na pierogi). Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podziel je na mniejsze kawałki i cały czas trzymaj pod przykryciem.

Krok 5
Kęsy ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, do grubości ok. 3-4 mm. Szklanką o szerokim rancie wytnij okrągłe płaty.

Krok 6
Na każdy płat ciasta nałóż sporą łyżkę farszu. Ranty płata zwijaj, zbierając razem do siebie fałdy ciasta i formując je w harmonijkę, aż do uzyskania zamkniętego „mieszka”. Rant ściśnij mocno palcami, upewniając się, że dobrze się skleił.

Krok 7
Gotowe chinkali wkładaj powoli do gotującej się wody, uważając przy tym, aby spadające pierożki nie przykleiły się do dna garnka. Pierożki gotuj 3-4 minuty, aż zaczną wypływać na wierzch.


Dobra rada:
Chinkali je się, trzymając za zgrubienie sakiewki i wysysając ze środka powstały podczas gotowania intensywny mięsny bulion. Podobnie jak pierogi, chinkali można podsmażać na patelni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO
Kuchnia gruzińska jest bez wątpienia jedną z ciekawszych i różnorodnych. W Polsce można zauważyć całkiem spore zainteresowanie sztuką kulinarną tamtejszych terenów. Rozpocznij kulinarną podróż smakami Gruzji w zaciszu swojego domu. Odpowiednie przepisy i produkty pozwolą odkryć Ci nowe, wyszukane smaki – oto przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierożki.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników kuchni z różnych zakątków świata. Jeśli lubisz poznawać nowe przepisy i wcielać je w życie, ten nie może ujść Twojej uwadze!
Na jaką okazję?
Chinkali – gruzińskie pierożki – świetnie sprawdzą się w roli przystawki lub jako dodatek do obiadu, np. do zupy.
Czy wiesz, że?
Chinkali to gruziński odpowiednik naszych polskich pierogów z mięsem. Co kraj, to obyczaj! Kuchnia gruzińska charakteryzuje się wpływami kultur perskiej, arabskiej i mongolskiej – stąd można doszukać się w niej nieco egzotycznych receptur.
Dla urozmaicenia:
Chinkali je się, trzymając za zgrubienie sakiewki i wysysając ze środka powstały podczas gotowania intensywny mięsny bulion. Podobnie jak pierogi, chinkali można podsmażać na patelni.