Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

320 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

762 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

6 sztuk

6 sztuk

4 łyżki

600 gramów

2 łyżeczki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania farszu. Posiekaj czosnek, chili, natkę kolendry i pietruszkę, a szalotkę pokrój w drobną kosteczkę.

Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażaj cebulę i czosnek do momentu, aż się zarumienią. Dodaj ostrą paprykę.

Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Podsmażone składniki wymieszaj z mięsem wieprzowym oraz jagnięcym, dopraw do smaku zmielonym kminkiem Knorr, zmieloną kolendrą, zmielonym Pieprzem czarnym Knorr, posiekanymi ziołami oraz Przyprawą do mięs Knorr. Z mięsa zrób małą kulkę, wrzuć do gotującej się wody i sprawdź, czy farsz wyszedł smaczny. Jeśli jest taka potrzeba, mięso dopraw do smaku szczyptą soli. Tak przygotowany farsz odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce.

Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Aby przygotować ciasto na pierogi, 500 g mąki umieść w misce, podlej ciepłą wodą i dodaj szczyptę soli. Ciasto dokładnie zarób, tak aby powstała elastyczna masa, dająca się łatwo formować (jak na pierogi). Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podziel je na mniejsze kawałki i cały czas trzymaj pod przykryciem.

Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Kęsy ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, do grubości ok. 3-4 mm. Szklanką o szerokim rancie wytnij okrągłe płaty.

Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Na każdy płat ciasta nałóż sporą łyżkę farszu. Ranty płata zwijaj, zbierając razem do siebie fałdy ciasta i formując je w harmonijkę, aż do uzyskania zamkniętego „mieszka”. Rant ściśnij mocno palcami, upewniając się, że dobrze się skleił.

Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - Krok 6

Krok 7

Gotowe chinkali wkładaj powoli do gotującej się wody, uważając przy tym, aby spadające pierożki nie przykleiły się do dna garnka. Pierożki gotuj 3-4 minuty, aż zaczną wypływać na wierzch.

Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Chinkali je się, trzymając za zgrubienie sakiewki i wysysając ze środka powstały podczas gotowania intensywny mięsny bulion. Podobnie jak pierogi, chinkali można podsmażać na patelni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chinkali – gruzińskie pierożki - VIDEOChinkali – gruzińskie pierożki - VIDEO

Kuchnia gruzińska jest bez wątpienia jedną z ciekawszych i różnorodnych. W Polsce można zauważyć całkiem spore zainteresowanie sztuką kulinarną tamtejszych terenów. Rozpocznij kulinarną podróż smakami Gruzji w zaciszu swojego domu. Odpowiednie przepisy i produkty pozwolą odkryć Ci nowe, wyszukane smaki – oto przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierożki.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników kuchni z różnych zakątków świata. Jeśli lubisz poznawać nowe przepisy i wcielać je w życie, ten nie może ujść Twojej uwadze!

Na jaką okazję?

Chinkali – gruzińskie pierożki – świetnie sprawdzą się w roli przystawki lub jako dodatek do obiadu, np. do zupy.

Czy wiesz, że?

Chinkali to gruziński odpowiednik naszych polskich pierogów z mięsem. Co kraj, to obyczaj! Kuchnia gruzińska charakteryzuje się wpływami kultur perskiej, arabskiej i mongolskiej – stąd można doszukać się w niej nieco egzotycznych receptur.

Dla urozmaicenia:

Chinkali je się, trzymając za zgrubienie sakiewki i wysysając ze środka powstały podczas gotowania intensywny mięsny bulion. Podobnie jak pierogi, chinkali można podsmażać na patelni.