Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym - klopsiki | Przepisy.pl pixel

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
653 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

497 osób wydrukowało

Pobierz pdf

976 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 puszka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę 2 x 2 cm.

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - Krok 1

Krok 2

2 łyżki Fixu wymieszaj z mięsem mielonym i dodaj szczyptę pieprzu. Uformuj małe kulki i podsmaż je na gorącym oleju przez ok. 2 minuty, przełóż mięso do garnka. Na tym samym oleju podsmaż cebulę, cukinię i paprykę, aż do uzyskania złotego koloru.

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - Krok 2

Krok 3

Podsmażone warzywa, pomidory oraz resztę Fixu wymieszanego z 200 ml wody i połącz z mięsem. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie podawaj posypane siekaną natką pietruszki.

4

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 03.12.2021

    Tak* Ja podsmażoną na złotym kolor i ostudzoną cebulkę wraz ze zgniecionym świeżym czosnkiem mieszam z mięsem i dopiero wówczas formuję kulki z tak przyrządzonego farszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TheAir

    TheAir , 06.11.2021

    Przecież jest w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Mazur

    Wojciech Mazur , 10.07.2019

    A co z cebulą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywamiKlopsiki w sosie pomidorowym z warzywami

Co dziś na obiad? A to klops! A właściwie - Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami! To one uratują cię, kiedy zabierzesz się za przygotowywanie rodzinnego obiadu, a w głowie… pustka!

Dla kogo? Dla niejadków – małych i dużych. Klopsiki w sosie pomidorowym będą przyciągać apetycznym wyglądem i zapachem. Zaostrzą apetyty!

Na jaką okazję? Zawsze, kiedy brakuje ci pomysłów na rodzinny obiad, w którym chcesz „przemycić” porcję warzyw. Klopsiki z mięsa mielonego to doskonały kamuflaż dla pomidorów, marchewki i cukinii.

Dla urozmaicenia: Kto powiedział, że klopsiki z mięsa mielonego można tylko smażyć? Alternatywną wersję dla tych tradycyjnych mogą stanowić te gotowane na parze – pyszne i delikatne w smaku.

Czy wiesz, że? Na słodko? To już przetestowane! W Szwecji klopsiki, tzw. kottbular, podaje się w ten dość niestandardowy sposób. Głównym dodatkiem do mięsa jest żurawina.

Pyszne, mięsne, toczące się kuleczki – klopsiki w sosie pomidorowym na stół!