Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami
łatwe
768 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
400 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 puszka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę 2 x 2 cm.
Krok 2
2 łyżki Fixu wymieszaj z mięsem mielonym i dodaj szczyptę pieprzu. Uformuj małe kulki i podsmaż je na gorącym oleju przez ok. 2 minuty, przełóż mięso do garnka. Na tym samym oleju podsmaż cebulę, cukinię i paprykę, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 3
Podsmażone warzywa, pomidory oraz resztę Fixu wymieszanego z 200 ml wody i połącz z mięsem. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.
Dobra rada:
Gotowe danie podawaj posypane siekaną natką pietruszki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami
Co dziś na obiad? A to klops! A właściwie - Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami! To one uratują cię, kiedy zabierzesz się za przygotowywanie rodzinnego obiadu, a w głowie… pustka!
Dla kogo? Dla niejadków – małych i dużych. Klopsiki w sosie pomidorowym będą przyciągać apetycznym wyglądem i zapachem. Zaostrzą apetyty!
Na jaką okazję? Zawsze, kiedy brakuje ci pomysłów na rodzinny obiad, w którym chcesz „przemycić” porcję warzyw. Klopsiki z mięsa mielonego to doskonały kamuflaż dla pomidorów, marchewki i cukinii.
Dla urozmaicenia: Kto powiedział, że klopsiki z mięsa mielonego można tylko smażyć? Alternatywną wersję dla tych tradycyjnych mogą stanowić te gotowane na parze – pyszne i delikatne w smaku.
Czy wiesz, że? Na słodko? To już przetestowane! W Szwecji klopsiki, tzw. kottbular, podaje się w ten dość niestandardowy sposób. Głównym dodatkiem do mięsa jest żurawina.
Pyszne, mięsne, toczące się kuleczki – klopsiki w sosie pomidorowym na stół!