Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym - klopsiki | Przepisy.pl pixel

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
653 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

494 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

970 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 puszka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę 2 x 2 cm.

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - Krok 1

Krok 2

2 łyżki Fixu wymieszaj z mięsem mielonym i dodaj szczyptę pieprzu. Uformuj małe kulki i podsmaż je na gorącym oleju przez ok. 2 minuty, przełóż mięso do garnka. Na tym samym oleju podsmaż cebulę, cukinię i paprykę, aż do uzyskania złotego koloru.

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - Krok 2

Krok 3

Podsmażone warzywa, pomidory oraz resztę Fixu wymieszanego z 200 ml wody i połącz z mięsem. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie podawaj posypane siekaną natką pietruszki.

4

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 03.12.2021

    Tak* Ja podsmażoną na złotym kolor i ostudzoną cebulkę wraz ze zgniecionym świeżym czosnkiem mieszam z mięsem i dopiero wówczas formuję kulki z tak przyrządzonego farszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TheAir

    TheAir , 06.11.2021

    Przecież jest w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Mazur

    Wojciech Mazur , 10.07.2019

    A co z cebulą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywamiKlopsiki w sosie pomidorowym z warzywami

Co dziś na obiad? A to klops! A właściwie - Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami! To one uratują cię, kiedy zabierzesz się za przygotowywanie rodzinnego obiadu, a w głowie… pustka!

Dla kogo? Dla niejadków – małych i dużych. Klopsiki w sosie pomidorowym będą przyciągać apetycznym wyglądem i zapachem. Zaostrzą apetyty!

Na jaką okazję? Zawsze, kiedy brakuje ci pomysłów na rodzinny obiad, w którym chcesz „przemycić” porcję warzyw. Klopsiki z mięsa mielonego to doskonały kamuflaż dla pomidorów, marchewki i cukinii.

Dla urozmaicenia: Kto powiedział, że klopsiki z mięsa mielonego można tylko smażyć? Alternatywną wersję dla tych tradycyjnych mogą stanowić te gotowane na parze – pyszne i delikatne w smaku.

Czy wiesz, że? Na słodko? To już przetestowane! W Szwecji klopsiki, tzw. kottbular, podaje się w ten dość niestandardowy sposób. Głównym dodatkiem do mięsa jest żurawina.

Pyszne, mięsne, toczące się kuleczki – klopsiki w sosie pomidorowym na stół!