Świąteczna sałatka z indykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

1264 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1666 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

2 łyżeczki

5 sztuk

100 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

200 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i 4 sztuki pokrój w kostkę. Ostatnie jajko pozostaw do dekoracji.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 1

Krok 2

Pierś opłucz i natrzyj przyprawą Knorr. Skrop kilkoma kroplami oliwy, zawiń ścisło w aluminiową folię i upiecz w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokrój w kostkę.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 2

Krok 3

Pozostałe składniki: ananasa, szynkę oraz żółty ser również pokrój w kostkę tej samej wielkości co indyka.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 3

Krok 4

Majonez wymieszaj dokładnie z curry i sokiem z cytryny.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki połącz razem i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba. Następnie gotową sałatkę przełóż do salaterki i posyp wierzch pokrojonym szczypiorkiem. Pozostawione jajko pokrój w cząstki i udekoruj sałatkę.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz , 20.04.2017

    W moim wykonaniu była z kurczakiem i bez szynki za to polecam dodać do niej pokrojoną cebulkę marynowaną ;) jest jeszcze lepsza ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tokarek

    Ewa Tokarek , 02.04.2017

    a po co ta przyprawa Knorr? Ja używam curry i papryki, bez słynnej kompozycji witaminy E. I też jest bardzo smaczne. A ta szynka zupełnie niepotrzebna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Kocięba

    Natalia Kocięba , 02.04.2017

    Jest przepyszna, robię ją od 3 lat i za każdym razem wszystkim smakuje:) zamiast indyka daję zwykle piersi z kury

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Józiak

    Iwona Józiak , 22.02.2017

    Do EWY KOZŁOWSKIEJ to pierś z indyka nie wieprzowina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Lenik

    Eryk Lenik , 27.03.2016

    dobra takiej salatki to se jeszcze duzo jej zrobie 10/10

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Furmanek

    Magdalena Furmanek , 24.03.2016

    Bardzo fajny przepis, ale ja robiłam kiedyś podobną sałatkę tylko bez indyka. Również smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kozlowska

    Ewa Kozlowska , 13.03.2016

    Szynke pomine ,poniewaz nie jem wieprzowiny,ale i tak bedzie pyszna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • danuta zakowska

    danuta zakowska , 02.12.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna sałatka z indykiemŚwiąteczna sałatka z indykiem

Sałatki doskonale sprawdzają się na świątecznym stole – ładnie się prezentują i można po nie sięgnąć w każdej chwili, gdyż nie wymagają podgrzewania. Sposób wykonania świątecznej sałatki z indyka nie powinien przysporzyć większych problemów. Będziesz do niej potrzebować delikatnego mięsa z piersi indyka, które trzeba skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Do tak przyrządzonych kawałków indyczego mięsa dodaj ugotowane na twardo, pokrojone jajka, ananasa z puszki oraz pokrojony w kostkę żółty ser, np. edamski lub goudę. Wszystkie składniki dobrze połączy gęsty sos, przyrządzony na bazie majonezu z dodatkiem soku z cytryny oraz orientalnej przyprawy curry, zawierającej m.in. kurkumę i kolendrę, która nada mu bardziej wyrazisty smak. Danie to spożywa się na zimno, udekorowane drobno posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz pokruszonym, ugotowanym na twardo jajkiem. Przekonaj się, jak smaczna jest świąteczna sałatka z indykiem przyrządzona według tego przepisu. Smacznego!