Składniki
0.6 kilograma
2 łyżeczki
5 sztuk
100 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
100 gramów
200 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i 4 sztuki pokrój w kostkę. Ostatnie jajko pozostaw do dekoracji.
Krok 2
Pierś opłucz i natrzyj przyprawą Knorr. Skrop kilkoma kroplami oliwy, zawiń ścisło w aluminiową folię i upiecz w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokrój w kostkę.
Krok 3
Pozostałe składniki: ananasa, szynkę oraz żółty ser również pokrój w kostkę tej samej wielkości co indyka.
Krok 4
Majonez wymieszaj dokładnie z curry i sokiem z cytryny.
Krok 5
Wszystkie składniki połącz razem i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba. Następnie gotową sałatkę przełóż do salaterki i posyp wierzch pokrojonym szczypiorkiem. Pozostawione jajko pokrój w cząstki i udekoruj sałatkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna sałatka z indykiem
Sałatki doskonale sprawdzają się na świątecznym stole – ładnie się prezentują i można po nie sięgnąć w każdej chwili, gdyż nie wymagają podgrzewania. Sposób wykonania świątecznej sałatki z indyka nie powinien przysporzyć większych problemów. Będziesz do niej potrzebować delikatnego mięsa z piersi indyka, które trzeba skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Do tak przyrządzonych kawałków indyczego mięsa dodaj ugotowane na twardo, pokrojone jajka, ananasa z puszki oraz pokrojony w kostkę żółty ser, np. edamski lub goudę. Wszystkie składniki dobrze połączy gęsty sos, przyrządzony na bazie majonezu z dodatkiem soku z cytryny oraz orientalnej przyprawy curry, zawierającej m.in. kurkumę i kolendrę, która nada mu bardziej wyrazisty smak. Danie to spożywa się na zimno, udekorowane drobno posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz pokruszonym, ugotowanym na twardo jajkiem. Przekonaj się, jak smaczna jest świąteczna sałatka z indykiem przyrządzona według tego przepisu. Smacznego!