
Składniki
0.6 kilograma
2 łyżeczki
5 sztuk
100 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
100 gramów
200 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i 4 sztuki pokrój w kostkę. Ostatnie jajko pozostaw do dekoracji.

Krok 2
Pierś opłucz i natrzyj przyprawą Knorr. Skrop kilkoma kroplami oliwy, zawiń ścisło w aluminiową folię i upiecz w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokrój w kostkę.

Krok 3
Pozostałe składniki: ananasa, szynkę oraz żółty ser również pokrój w kostkę tej samej wielkości co indyka.

Krok 4
Majonez wymieszaj dokładnie z curry i sokiem z cytryny.

Krok 5
Wszystkie składniki połącz razem i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba. Następnie gotową sałatkę przełóż do salaterki i posyp wierzch pokrojonym szczypiorkiem. Pozostawione jajko pokrój w cząstki i udekoruj sałatkę.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna sałatka z indykiem
Sałatki doskonale sprawdzają się na świątecznym stole – ładnie się prezentują i można po nie sięgnąć w każdej chwili, gdyż nie wymagają podgrzewania. Sposób wykonania świątecznej sałatki z indyka nie powinien przysporzyć większych problemów. Będziesz do niej potrzebować delikatnego mięsa z piersi indyka, które trzeba skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Do tak przyrządzonych kawałków indyczego mięsa dodaj ugotowane na twardo, pokrojone jajka, ananasa z puszki oraz pokrojony w kostkę żółty ser, np. edamski lub goudę. Wszystkie składniki dobrze połączy gęsty sos, przyrządzony na bazie majonezu z dodatkiem soku z cytryny oraz orientalnej przyprawy curry, zawierającej m.in. kurkumę i kolendrę, która nada mu bardziej wyrazisty smak. Danie to spożywa się na zimno, udekorowane drobno posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz pokruszonym, ugotowanym na twardo jajkiem. Przekonaj się, jak smaczna jest świąteczna sałatka z indykiem przyrządzona według tego przepisu. Smacznego!



































