Świąteczna sałatka z indykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

1259 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1666 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

5 sztuk

100 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i 4 sztuki pokrój w kostkę. Ostatnie jajko pozostaw do dekoracji.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 1

Krok 2

Pierś opłucz i natrzyj przyprawą Knorr. Skrop kilkoma kroplami oliwy, zawiń ścisło w aluminiową folię i upiecz w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokrój w kostkę.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 2

Krok 3

Pozostałe składniki: ananasa, szynkę oraz żółty ser również pokrój w kostkę tej samej wielkości co indyka.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 3

Krok 4

Majonez wymieszaj dokładnie z curry i sokiem z cytryny.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki połącz razem i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba. Następnie gotową sałatkę przełóż do salaterki i posyp wierzch pokrojonym szczypiorkiem. Pozostawione jajko pokrój w cząstki i udekoruj sałatkę.

Świąteczna sałatka z indykiem - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz

    W moim wykonaniu była z kurczakiem i bez szynki za to polecam dodać do niej pokrojoną cebulkę marynowaną ;) jest jeszcze lepsza ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tokarek

    Ewa Tokarek

    a po co ta przyprawa Knorr? Ja używam curry i papryki, bez słynnej kompozycji witaminy E. I też jest bardzo smaczne. A ta szynka zupełnie niepotrzebna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Kocięba

    Natalia Kocięba

    Jest przepyszna, robię ją od 3 lat i za każdym razem wszystkim smakuje:) zamiast indyka daję zwykle piersi z kury

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Józiak

    Iwona Józiak

    Do EWY KOZŁOWSKIEJ to pierś z indyka nie wieprzowina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Lenik

    Eryk Lenik

    dobra takiej salatki to se jeszcze duzo jej zrobie 10/10

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Furmanek

    Magdalena Furmanek

    Bardzo fajny przepis, ale ja robiłam kiedyś podobną sałatkę tylko bez indyka. Również smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kozlowska

    Ewa Kozlowska

    Szynke pomine ,poniewaz nie jem wieprzowiny,ale i tak bedzie pyszna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • danuta zakowska

    danuta zakowska

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna sałatka z indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna sałatka z indykiemŚwiąteczna sałatka z indykiem

Sałatki doskonale sprawdzają się na świątecznym stole – ładnie się prezentują i można po nie sięgnąć w każdej chwili, gdyż nie wymagają podgrzewania. Sposób wykonania świątecznej sałatki z indyka nie powinien przysporzyć większych problemów. Będziesz do niej potrzebować delikatnego mięsa z piersi indyka, które trzeba skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Do tak przyrządzonych kawałków indyczego mięsa dodaj ugotowane na twardo, pokrojone jajka, ananasa z puszki oraz pokrojony w kostkę żółty ser, np. edamski lub goudę. Wszystkie składniki dobrze połączy gęsty sos, przyrządzony na bazie majonezu z dodatkiem soku z cytryny oraz orientalnej przyprawy curry, zawierającej m.in. kurkumę i kolendrę, która nada mu bardziej wyrazisty smak. Danie to spożywa się na zimno, udekorowane drobno posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz pokruszonym, ugotowanym na twardo jajkiem. Przekonaj się, jak smaczna jest świąteczna sałatka z indykiem przyrządzona według tego przepisu. Smacznego!