Pierś z kurczaka po alpejsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka po alpejsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
2310 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

537 osób wydrukowało

Pobierz pdf

979 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

4 plastry

100 mililitrów

1 opakowanie

200 gramów

4 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przekrój wzdłuż na pół. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Pierś z kurczaka po alpejsku - Krok 1

Krok 2

Piersi obsmaż z obu stron, nałóż na nie po plastrze sera i ananasa.

Pierś z kurczaka po alpejsku - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i śmietaną, wlej na patelnię i gotuj pod przykryciem 5 minut, mieszając co jakiś czas. Kurczaka podawaj z ryżem.

Pierś z kurczaka po alpejsku - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • klaole ole

    klaole ole , 10.02.2020

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iz Sob

    Iz Sob , 01.01.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iza zel

    iza zel , 14.04.2016

    szybkie i dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmar Olympia Perdiva

    Dagmar Olympia Perdiva , 02.03.2016

    Co w tym jest alpejskiego??? Ananas?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Bartoszewski

    Waldemar Bartoszewski , 02.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Golebiewska

    Barbara Golebiewska , 10.01.2016

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Golebiewska

    Barbara Golebiewska , 10.01.2016

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Jeziorowska

    Martyna Jeziorowska , 24.07.2015

    przepyszne i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka po alpejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka po alpejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka po alpejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka po alpejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka po alpejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka po alpejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka po alpejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka po alpejsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka po alpejskuPierś z kurczaka po alpejsku

Soczyste piersi z kurczaka zapiecz na patelni z plastrami ananasa i żółtego sera, a gdy nabiorą rumieńców, zalej je aksamitnym, serowo-brokułowym sosem. Piersi z kurczaka po alpejsku to finezyjne danie dziecinnie proste w przyrządzeniu. Warto je przetestować, gdyż kurczak i ananas tworzą duet, który zawsze zachwyca dobrym smakiem. Jeśli chcesz temu związkowi nadać odrobinę pikanterii, dopraw delikatne mięso drobiowe mieszanką aromatycznych przypraw. Pierś z kurczaka serwuj z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Kilogram ziemniaków w mundurkach gotuj około 25-30 minut. Gdy przestygną, pokrój je wzdłuż na ósemki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i piecz około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.