Pierś z kurczaka po alpejsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

2204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

839 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 plastry

100 mililitrów

200 gramów

4 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przekrój wzdłuż na pół. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Pierś z kurczaka po alpejsku - Krok 1

Krok 2

Piersi obsmaż z obu stron, nałóż na nie po plastrze sera i ananasa.

Pierś z kurczaka po alpejsku - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i śmietaną, wlej na patelnię i gotuj pod przykryciem 5 minut, mieszając co jakiś czas. Kurczaka podawaj z ryżem.

Pierś z kurczaka po alpejsku - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • klaole ole

    klaole ole

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iz Sob

    Iz Sob

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iza zel

    iza zel

    szybkie i dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmar Olympia Perdiva

    Dagmar Olympia Perdiva

    Co w tym jest alpejskiego??? Ananas?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Bartoszewski

    Waldemar Bartoszewski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Golebiewska

    Barbara Golebiewska

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Golebiewska

    Barbara Golebiewska

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Jeziorowska

    Martyna Jeziorowska

    przepyszne i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka po alpejskuPierś z kurczaka po alpejsku

Soczyste piersi z kurczaka zapiecz na patelni z plastrami ananasa i żółtego sera, a gdy nabiorą rumieńców, zalej je aksamitnym, serowo-brokułowym sosem. Piersi z kurczaka po alpejsku to finezyjne danie dziecinnie proste w przyrządzeniu. Warto je przetestować, gdyż kurczak i ananas tworzą duet, który zawsze zachwyca dobrym smakiem. Jeśli chcesz temu związkowi nadać odrobinę pikanterii, dopraw delikatne mięso drobiowe mieszanką aromatycznych przypraw. Pierś z kurczaka serwuj z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Kilogram ziemniaków w mundurkach gotuj około 25-30 minut. Gdy przestygną, pokrój je wzdłuż na ósemki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i piecz około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.