Sałata z grillowanym filetem z kurczaka nadziewanym camembertem i śliwką
łatwe
346 osób zapisało
Składniki
2 opakowania
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 sztuki
10 sztuk
0.5 sztuki
8 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połówkę sera camembert przetnij wzdłuż na pół. Mięso rozetnij wzdłuż boku – zrób kieszonkę. Posyp w środku lekko ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Krok 2
Do środka włóż ser i brzeg mięsa zepnij wykałaczką. Kurczaka skrop oliwą, posyp lekko ziołami, solą i pieprzem. Odłóż na 10 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotuj warzywa i owoce. Śliwki i winogrona przetnij na pół i pozbądź się pestek.
Krok 4
Mięso grilluj 15 minut, przekręcając je co jakiś czas.
Krok 5
Na środku talerza ułóż sałaty i polej je sosem Knorr przygotowanym zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Przygotowując sałatkę, możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
Krok 6
Na sałacie rozłóż plasterki ogórka, winogrona i śliwki. Jeszcze ciepłe mięso pokrój na kilka kawałków i połóż na środku sałaty. Posyp całość prażonymi orzechami. Ułóż na górze gałązki natki pietruszki.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałata z grillowanym filetem z kurczaka nadziewanym camembertem i śliwką
Przygotowana według tego przepisu sałatka to nowoczesne, eleganckie danie, w którym połączone zostały składniki o doskonale uzupełniających się smakach. Delikatne mięso z piersi kurczaka będzie kruche i soczyste, jeśli usmażysz je na grillu. Wcześniej natrzyj je pieprzem i ziołami prowansalskimi, dzięki czemu nabierze intensywnego zapachu. Filet rozkrój wzdłuż, tworząc kieszonkę i umieść w niej kawałek sera camembert. Całość grilluj z obu stron do momentu, aż mięso będzie upieczone. Do przygotowania sałatki wykorzystaj gotowy miks sałat, np. z rukolą, i polej go błyskawicznym francuskim sosem sałatkowym. Dodaj do tego pokrojonego w plastry świeżego ogórka, podzielone na połówki białe winogrona i suszone śliwki. Jeszcze ciepły, grillowany filet pokrój na kawałki i umieść na sałacie. Na suchej patelni upraż garść orzechów włoskich i posyp nimi przekąskę, a jej wierzch udekoruj natką pietruszki. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji sałatę z grillowanym filetem z kurczaka nadziewanym camembertem i śliwką.