Sałata z grillowanym filetem z kurczaka nadziewanym camembertem i śliwką
łatwe
429 osób zapisało

Składniki
2 opakowania
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 sztuki
10 sztuk
0.5 sztuki
8 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połówkę sera camembert przetnij wzdłuż na pół. Mięso rozetnij wzdłuż boku – zrób kieszonkę. Posyp w środku lekko ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Krok 2
Do środka włóż ser i brzeg mięsa zepnij wykałaczką. Kurczaka skrop oliwą, posyp lekko ziołami, solą i pieprzem. Odłóż na 10 minut.

Krok 3
W tym czasie przygotuj warzywa i owoce. Śliwki i winogrona przetnij na pół i pozbądź się pestek.

Krok 4
Mięso grilluj 15 minut, przekręcając je co jakiś czas.

Krok 5
Na środku talerza ułóż sałaty i polej je sosem Knorr przygotowanym zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Przygotowując sałatkę, możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

Krok 6
Na sałacie rozłóż plasterki ogórka, winogrona i śliwki. Jeszcze ciepłe mięso pokrój na kilka kawałków i połóż na środku sałaty. Posyp całość prażonymi orzechami. Ułóż na górze gałązki natki pietruszki.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałata z grillowanym filetem z kurczaka nadziewanym camembertem i śliwką
Przygotowana według tego przepisu sałatka to nowoczesne, eleganckie danie, w którym połączone zostały składniki o doskonale uzupełniających się smakach. Delikatne mięso z piersi kurczaka będzie kruche i soczyste, jeśli usmażysz je na grillu. Wcześniej natrzyj je pieprzem i ziołami prowansalskimi, dzięki czemu nabierze intensywnego zapachu. Filet rozkrój wzdłuż, tworząc kieszonkę i umieść w niej kawałek sera camembert. Całość grilluj z obu stron do momentu, aż mięso będzie upieczone. Do przygotowania sałatki wykorzystaj gotowy miks sałat, np. z rukolą, i polej go błyskawicznym francuskim sosem sałatkowym. Dodaj do tego pokrojonego w plastry świeżego ogórka, podzielone na połówki białe winogrona i suszone śliwki. Jeszcze ciepły, grillowany filet pokrój na kawałki i umieść na sałacie. Na suchej patelni upraż garść orzechów włoskich i posyp nimi przekąskę, a jej wierzch udekoruj natką pietruszki. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji sałatę z grillowanym filetem z kurczaka nadziewanym camembertem i śliwką.