Przepisy z serem camembert
31 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Camembert
Na widok tego sera wielu smakoszów uśmiecha się bardzo szeroko. Prosto z Normandii na stoły przybywa camembert – prawdopodobnie najsłynniejszy ser kojarzony z Francją i… elegancją! Wystarczy zaledwie kilka kawałków, by nadać szlachetności grzankom, zupom oraz dipom. Miękka i sprężysta konsystencja camemberta sprawiają, że fantastycznie prezentuje się zarówno na desce serów, jak i pod postacią koreczków. Jego smak trudno pomylić z jakimkolwiek innym produktem.
Dla kogo?
W kuchni najlepsze są świeże artykuły, a pleśń to zwykle jednoznaczny sygnał wskazujący na to, że żywność nie nadaje się już do jedzenia. Sery pleśniowe są wyjątkiem! Ich pleśń nie tylko nie jest szkodliwa, ale przede wszystkim wpływa na niepowtarzalne walory smakowe. W przypadku camemberta pleśń tworzy miękką skórkę, dzięki której staje się produktem idealnym dla wszystkich, którzy do tej pory sceptycznie podchodzili do tego rodzaju przysmaków.
Na jaką okazję?
Camembert pokrojony na kawałki w kształcie trójkątów wygląda bardzo apetycznie – nie trzeba nic dodawać, więc to jeden ze sprawdzonych pomysłów na ekspresową przekąskę. W sam raz, gdy macie poślizg czasowy w trakcie organizowania przyjęcia. Jeśli jednak zapas czasu jest spory, camembert warto panierować – będzie cudownie chrupiący. Na co dzień świetnie pasuje do świeżego pieczywa i sałatek. Dodany do zupy albo sosu wpłynie pierwszorzędnie na kremową, gęstą konsystencję dania.
Czy wiesz, że?
By odkryć pełnię smaku camemberta, należy wyjąć go z lodówki na około godzinę przed podaniem. Czas spędzony w temperaturze pokojowej pozwoli serowi uwolnić niezrównany aromat.
Dla urozmaicenia:
Aksamitny i łagodny w smaku serowy miąższ camemberta znakomicie komponuje się z bardziej intensywnymi produktami. Łączcie go z kaparami, oliwkami, ostrymi papryczkami, orzechami. Owocowe kombinacje z jeżynami i figami też są wskazane.