Dania i potrawy z sałaty masłowej | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałata masłowa

44 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (44)

Sałatka z ryżem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Połączenie kurczaka z ryżem to nie tylko propozycja na ciepłe obiadowe danie. Spróbuj zrobić z ty...
Kanapka wrap z warzywami
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kanapki nie muszą być nudne! I nie zawsze potrzebujesz chleba, aby je zrobić. Możesz odmienić swo...
Sałatka jajeczna
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
To może być pomysł na niebanalne śniadanie lub elegancką przystawkę na przyjęcie. Polacy kochają...
Sałatka makaronowa z rzodkiewką
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka makaronowa z rzodkiewką to przekąska pełna chrupiących składników: różnych gatunków sałat...
Sałatka Nicejska
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sałatka nicejska jest bogata w składniki, smaczna i efektowna. Możesz podać ją jako dodatek do ob...
sałatka z tuńczyka i pomidorów
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Genialnie prosta w przyrządzeniu sałatka z pomidorów i tuńczyka cieszy zarówno podniebienie, jak...
Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ta pyszna sałatka z pieczoną papryką, chrupiącymi warzywami, delikatną fetą i aromatycznym sosem...
 Wiosenna sałata ze szczypiorkiem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wiosenna sałata ze szczypiorkiem to prosty i smaczny dodatek do wielu dań. Doskonale nada się rów...
Sałatka z awokado
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Awokado ma orzeźwiający, delikatny smak, który sprawdza się w daniach przyrządzanych zarówno na s...
Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Awokado jest owocem pochodzącym z Ameryki. Ma wiele zastosowań w kuchni. Wszystko dzięki temu, że...
Sałatka z selera naciowego
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Chcesz zaskoczyć wszystkich gości na przyjęciu koktajlowym? Zaserwuj im sałatkę z selera nacioweg...
Sałatka wiosenna
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka wiosenna to propozycja nie tylko sezonowa. Jej podstawę stanowi specjalny miks sałat. W j...
Sałata z grillowanym filetem z kurczaka nadziewanym camembertem i śliwką
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przygotowana według tego przepisu sałatka to nowoczesne, eleganckie danie, w którym połączone zos...
Sałatka z buraczkami i malinami
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Młode buraki i maliny – połączenie nieoczywiste, ale bardzo smaczne, zwłaszcza w sałatce. Do jej...
Sałatka z wędzonym łososiem
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Trudno oprzeć się daniom z wędzonym łososiem. Dlatego wykorzystaj go do przyrządzenia smacznej sa...
Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kto powiedział, że sałatka ma się składać tylko z warzyw? W kuchni warto eksperymentować i łączyć...
Chińska sałatka z indyka
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz orientalny smak dań, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę chińską z indyka. Jej se...
Sałatka jajeczna z jabłkami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szukasz inspiracji na smaczną i łatwą w przygotowaniu świąteczną sałatkę? Wersja jajeczna z jabłk...
Sałatka Martinola
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Delikatna sałata lodowa, lekko pikantna rukola, wykwintny łosoś, aromatyczny ser pleśniowy i mocn...
Sandwich na niedzielny piknik
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sandwich na niedzielny piknik to bogactwo składników warzywnych, wyrazisty sos na bazie musztardy...
Sałatka ziemniaczana z orzechami włoskimi
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Warto serwować ziemniaki na wiele sposobów, nie tylko jako dodatek do obiadowych dań. Przyrządza...
Sałatka z winogronem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z winogronem, czyli zielona sałatka to pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza drobiowego mię...
Szybka sałatka z makaronem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron smakuje doskonale nie tylko z sosami, ale także jako dodatek do różnego rodzaju sałatek...
Sałatka z wołowiną
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chcesz przygotować pyszne danie, które będzie odpowiednie do podania zarówno na obiad, jak i kola...
Sałatka z fasoli
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Fasola to niezwykle popularny dodatek do sałatek. Delikatnie słodkawa i kremowa, dobrze komponuje...
Sałatka z arbuzem i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak podawany z arbuzem i miętą to ciekawe połączenie smakowe, które sprawdzi się na wiele oka...
Sałatka z grillowanym okoniem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Świetnym sposobem na podanie grillowanej ryby jest połączenie jej z prostą sałatką, którą przyrzą...

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałata masłowaSałata masłowa

Choć w sklepach istnieje szeroki wybór produktów z najróżniejszych zakątków świata, do sałaty masłowej wraca się z ogromną przyjemnością i dużym apetytem. Miękkie, zielone liście od lat stanowią jeden z najpopularniejszych w Polsce gatunków sałaty. Uwielbianym w wielu domach przepisem jest połączenie jej ze śmietaną z odrobiną cukru oraz soli i serwowanie w tej formie do mięsnego obiadu z młodymi ziemniaczkami. Sałata masłowa odnajdzie się również w bardziej wyrafinowanym towarzystwie.

Dla kogo?

Sałatkożercy, łączcie się! Czeka Was mnóstwo pysznych i różnorodnych posiłków, których podstawą będzie sałata masłowa. Fantastycznie smakuje z nieskomplikowanymi dressingami i niewielką liczbą dodatków, więc przypadnie do gustu kulinarnym minimalistom. Najlepiej umieszczać ją na talerzach w lecie, więc pozwólcie sobie na dozę egzotyki. Niech w sałatkach pojawiają się kawałki arbuza, kiwi, pomarańczy i grejpfruta. Orzechy włoskie nadają całości chrupiących efektów specjalnych. Wolicie wytrawne zestawy? Dla uzyskania wybornego smaku wystarczą pachnące pomidory, ogórki, rukola, papryka i sałata masłowa.

Na jaką okazję?

Zapowiedzieliśmy eleganckie wydanie sałaty masłowej, więc czas dodać do niej sery pleśniowe, w tym gorgonzolę. Truskawki przekrojone na pół nie tylko pięknie prezentują się w zielonej scenerii, ale tworzą z sałatą niebanalną mieszankę smakową. W ramach lunchu połączcie ją z mięsem drobiowym. Dla bardziej wymagających smakoszy polecamy grillowane ryby: łososia i okonia.

Czy wiesz, że?

Sałata masłowa nie jest zbyt trwała. Należy przechowywać ją w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni. Zwiędłe liście nie wyglądają apetycznie. Nie oznacza to, że nie nadają się już do spożycia. Można wykorzystać je w zupach lub podsmażyć na maśle i przyrządzić na ciepło podobnie jak szpinak.

Dla urozmaicenia:

Świeże, zielone liście sałaty masłowej posłużą do udekorowania talerzy i półmisków. Będą atrakcyjnym tłem dla faszerowanych jajek. Nadzienie dowolne, a tego typu przekąska będzie rozchwytywana nie tylko podczas śniadania wielkanocnego.