Przepisy na Sałata masłowa
45 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Sałata masłowa
Choć w sklepach istnieje szeroki wybór produktów z najróżniejszych zakątków świata, do sałaty masłowej wraca się z ogromną przyjemnością i dużym apetytem. Miękkie, zielone liście od lat stanowią jeden z najpopularniejszych w Polsce gatunków sałaty. Uwielbianym w wielu domach przepisem jest połączenie jej ze śmietaną z odrobiną cukru oraz soli i serwowanie w tej formie do mięsnego obiadu z młodymi ziemniaczkami. Sałata masłowa odnajdzie się również w bardziej wyrafinowanym towarzystwie.
Dla kogo?
Sałatkożercy, łączcie się! Czeka Was mnóstwo pysznych i różnorodnych posiłków, których podstawą będzie sałata masłowa. Fantastycznie smakuje z nieskomplikowanymi dressingami i niewielką liczbą dodatków, więc przypadnie do gustu kulinarnym minimalistom. Najlepiej umieszczać ją na talerzach w lecie, więc pozwólcie sobie na dozę egzotyki. Niech w sałatkach pojawiają się kawałki arbuza, kiwi, pomarańczy i grejpfruta. Orzechy włoskie nadają całości chrupiących efektów specjalnych. Wolicie wytrawne zestawy? Dla uzyskania wybornego smaku wystarczą pachnące pomidory, ogórki, rukola, papryka i sałata masłowa.
Na jaką okazję?
Zapowiedzieliśmy eleganckie wydanie sałaty masłowej, więc czas dodać do niej sery pleśniowe, w tym gorgonzolę. Truskawki przekrojone na pół nie tylko pięknie prezentują się w zielonej scenerii, ale tworzą z sałatą niebanalną mieszankę smakową. W ramach lunchu połączcie ją z mięsem drobiowym. Dla bardziej wymagających smakoszy polecamy grillowane ryby: łososia i okonia.
Czy wiesz, że?
Sałata masłowa nie jest zbyt trwała. Należy przechowywać ją w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni. Zwiędłe liście nie wyglądają apetycznie. Nie oznacza to, że nie nadają się już do spożycia. Można wykorzystać je w zupach lub podsmażyć na maśle i przyrządzić na ciepło podobnie jak szpinak.
Dla urozmaicenia:
Świeże, zielone liście sałaty masłowej posłużą do udekorowania talerzy i półmisków. Będą atrakcyjnym tłem dla faszerowanych jajek. Nadzienie dowolne, a tego typu przekąska będzie rozchwytywana nie tylko podczas śniadania wielkanocnego.