Przepisy na Sałata masłowa
45 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejSałata masłowa
Choć w sklepach istnieje szeroki wybór produktów z najróżniejszych zakątków świata, do sałaty masłowej wraca się z ogromną przyjemnością i dużym apetytem. Miękkie, zielone liście od lat stanowią jeden z najpopularniejszych w Polsce gatunków sałaty. Uwielbianym w wielu domach przepisem jest połączenie jej ze śmietaną z odrobiną cukru oraz soli i serwowanie w tej formie do mięsnego obiadu z młodymi ziemniaczkami. Sałata masłowa odnajdzie się również w bardziej wyrafinowanym towarzystwie.
Dla kogo?
Sałatkożercy, łączcie się! Czeka Was mnóstwo pysznych i różnorodnych posiłków, których podstawą będzie sałata masłowa. Fantastycznie smakuje z nieskomplikowanymi dressingami i niewielką liczbą dodatków, więc przypadnie do gustu kulinarnym minimalistom. Najlepiej umieszczać ją na talerzach w lecie, więc pozwólcie sobie na dozę egzotyki. Niech w sałatkach pojawiają się kawałki arbuza, kiwi, pomarańczy i grejpfruta. Orzechy włoskie nadają całości chrupiących efektów specjalnych. Wolicie wytrawne zestawy? Dla uzyskania wybornego smaku wystarczą pachnące pomidory, ogórki, rukola, papryka i sałata masłowa.
Na jaką okazję?
Zapowiedzieliśmy eleganckie wydanie sałaty masłowej, więc czas dodać do niej sery pleśniowe, w tym gorgonzolę. Truskawki przekrojone na pół nie tylko pięknie prezentują się w zielonej scenerii, ale tworzą z sałatą niebanalną mieszankę smakową. W ramach lunchu połączcie ją z mięsem drobiowym. Dla bardziej wymagających smakoszy polecamy grillowane ryby: łososia i okonia.
Czy wiesz, że?
Sałata masłowa nie jest zbyt trwała. Należy przechowywać ją w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni. Zwiędłe liście nie wyglądają apetycznie. Nie oznacza to, że nie nadają się już do spożycia. Można wykorzystać je w zupach lub podsmażyć na maśle i przyrządzić na ciepło podobnie jak szpinak.
Dla urozmaicenia:
Świeże, zielone liście sałaty masłowej posłużą do udekorowania talerzy i półmisków. Będą atrakcyjnym tłem dla faszerowanych jajek. Nadzienie dowolne, a tego typu przekąska będzie rozchwytywana nie tylko podczas śniadania wielkanocnego.