Dania i potrawy z sałaty masłowej | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałata masłowa

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałata masłowaSałata masłowa

Choć w sklepach istnieje szeroki wybór produktów z najróżniejszych zakątków świata, do sałaty masłowej wraca się z ogromną przyjemnością i dużym apetytem. Miękkie, zielone liście od lat stanowią jeden z najpopularniejszych w Polsce gatunków sałaty. Uwielbianym w wielu domach przepisem jest połączenie jej ze śmietaną z odrobiną cukru oraz soli i serwowanie w tej formie do mięsnego obiadu z młodymi ziemniaczkami. Sałata masłowa odnajdzie się również w bardziej wyrafinowanym towarzystwie.

Dla kogo?

Sałatkożercy, łączcie się! Czeka Was mnóstwo pysznych i różnorodnych posiłków, których podstawą będzie sałata masłowa. Fantastycznie smakuje z nieskomplikowanymi dressingami i niewielką liczbą dodatków, więc przypadnie do gustu kulinarnym minimalistom. Najlepiej umieszczać ją na talerzach w lecie, więc pozwólcie sobie na dozę egzotyki. Niech w sałatkach pojawiają się kawałki arbuza, kiwi, pomarańczy i grejpfruta. Orzechy włoskie nadają całości chrupiących efektów specjalnych. Wolicie wytrawne zestawy? Dla uzyskania wybornego smaku wystarczą pachnące pomidory, ogórki, rukola, papryka i sałata masłowa.

Na jaką okazję?

Zapowiedzieliśmy eleganckie wydanie sałaty masłowej, więc czas dodać do niej sery pleśniowe, w tym gorgonzolę. Truskawki przekrojone na pół nie tylko pięknie prezentują się w zielonej scenerii, ale tworzą z sałatą niebanalną mieszankę smakową. W ramach lunchu połączcie ją z mięsem drobiowym. Dla bardziej wymagających smakoszy polecamy grillowane ryby: łososia i okonia.

Czy wiesz, że?

Sałata masłowa nie jest zbyt trwała. Należy przechowywać ją w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni. Zwiędłe liście nie wyglądają apetycznie. Nie oznacza to, że nie nadają się już do spożycia. Można wykorzystać je w zupach lub podsmażyć na maśle i przyrządzić na ciepło podobnie jak szpinak.

Dla urozmaicenia:

Świeże, zielone liście sałaty masłowej posłużą do udekorowania talerzy i półmisków. Będą atrakcyjnym tłem dla faszerowanych jajek. Nadzienie dowolne, a tego typu przekąska będzie rozchwytywana nie tylko podczas śniadania wielkanocnego.