Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
461 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

661 osób wydrukowało

Pobierz pdf

679 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawa Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy i 1 łyżką wody.

Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon, tłuszczu i lekko rozbij młotkiem na grubość około 2 cm.

Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

Pozostałą oliwę w dużej misce wymieszaj z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody. Odstaw na bok.

Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Kurczaka smaż około 10 minut, odwracając co jakiś czas.

Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - Krok 4

Krok 5

W tym czasie pokrój wzdłuż umyte pomidorki, dodaj pokrojony w cienkie plasterki kozi ser i pokrojone w kostkę awokado.

Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - Krok 5

Krok 6

Całość wymieszaj z porwaną sałatą masłową. Gotową sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem sałatkowym.

Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - Krok 6

Krok 7

Gotową pierś, ułóż na desce, pokrój w plastry pod kątem i połóż na sałatę.

Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem

Awokado jest owocem pochodzącym z Ameryki. Ma wiele zastosowań w kuchni. Wszystko dzięki temu, że ma delikatny smak, miękką konsystencję i piękny, zielony kolor. Pasuje jako dodatek do kanapek, dipów czy sałatek. Pamiętaj, aby kupować dojrzałe awokado, masz wtedy pewność, że będziesz mogła je od razu wykorzystać do zrobienia sałatki. Awokado pasować będzie doskonale do chrupiącej piersi z kurczaka, którą doprawi Fix Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem. Do sałatki dodaj również małe pomidorki koktajlowe oraz połamany na kawałki ser kozi, sekretny składnik dania, który nada mu charakteru. Użyj również sałaty masłowej lub lodowej oraz rukoli. Całość polej włoskim sosem sałatkowym. Danie najlepiej jest podawać ze świeżą bagietką lub chrupiącymi grzankami. Taka sałatka może z powodzeniem zastąpić obiad lub być podana na lunch.