Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem
łatwe
652 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawa Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy i 1 łyżką wody.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon, tłuszczu i lekko rozbij młotkiem na grubość około 2 cm.

Krok 3
Pozostałą oliwę w dużej misce wymieszaj z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody. Odstaw na bok.

Krok 4
Kurczaka smaż około 10 minut, odwracając co jakiś czas.

Krok 5
W tym czasie pokrój wzdłuż umyte pomidorki, dodaj pokrojony w cienkie plasterki kozi ser i pokrojone w kostkę awokado.

Krok 6
Całość wymieszaj z porwaną sałatą masłową. Gotową sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem sałatkowym.

Krok 7
Gotową pierś, ułóż na desce, pokrój w plastry pod kątem i połóż na sałatę.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem
Awokado jest owocem pochodzącym z Ameryki. Ma wiele zastosowań w kuchni. Wszystko dzięki temu, że ma delikatny smak, miękką konsystencję i piękny, zielony kolor. Pasuje jako dodatek do kanapek, dipów czy sałatek. Pamiętaj, aby kupować dojrzałe awokado, masz wtedy pewność, że będziesz mogła je od razu wykorzystać do zrobienia sałatki. Awokado pasować będzie doskonale do chrupiącej piersi z kurczaka, którą doprawi Fix Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem. Do sałatki dodaj również małe pomidorki koktajlowe oraz połamany na kawałki ser kozi, sekretny składnik dania, który nada mu charakteru. Użyj również sałaty masłowej lub lodowej oraz rukoli. Całość polej włoskim sosem sałatkowym. Danie najlepiej jest podawać ze świeżą bagietką lub chrupiącymi grzankami. Taka sałatka może z powodzeniem zastąpić obiad lub być podana na lunch.