Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem
łatwe
679 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawa Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy i 1 łyżką wody.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon, tłuszczu i lekko rozbij młotkiem na grubość około 2 cm.

Krok 3
Pozostałą oliwę w dużej misce wymieszaj z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody. Odstaw na bok.

Krok 4
Kurczaka smaż około 10 minut, odwracając co jakiś czas.

Krok 5
W tym czasie pokrój wzdłuż umyte pomidorki, dodaj pokrojony w cienkie plasterki kozi ser i pokrojone w kostkę awokado.

Krok 6
Całość wymieszaj z porwaną sałatą masłową. Gotową sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem sałatkowym.

Krok 7
Gotową pierś, ułóż na desce, pokrój w plastry pod kątem i połóż na sałatę.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem
Awokado jest owocem pochodzącym z Ameryki. Ma wiele zastosowań w kuchni. Wszystko dzięki temu, że ma delikatny smak, miękką konsystencję i piękny, zielony kolor. Pasuje jako dodatek do kanapek, dipów czy sałatek. Pamiętaj, aby kupować dojrzałe awokado, masz wtedy pewność, że będziesz mogła je od razu wykorzystać do zrobienia sałatki. Awokado pasować będzie doskonale do chrupiącej piersi z kurczaka, którą doprawi Fix Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem. Do sałatki dodaj również małe pomidorki koktajlowe oraz połamany na kawałki ser kozi, sekretny składnik dania, który nada mu charakteru. Użyj również sałaty masłowej lub lodowej oraz rukoli. Całość polej włoskim sosem sałatkowym. Danie najlepiej jest podawać ze świeżą bagietką lub chrupiącymi grzankami. Taka sałatka może z powodzeniem zastąpić obiad lub być podana na lunch.