Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem
łatwe
682 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawa Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy i 1 łyżką wody.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon, tłuszczu i lekko rozbij młotkiem na grubość około 2 cm.

Krok 3
Pozostałą oliwę w dużej misce wymieszaj z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody. Odstaw na bok.

Krok 4
Kurczaka smaż około 10 minut, odwracając co jakiś czas.

Krok 5
W tym czasie pokrój wzdłuż umyte pomidorki, dodaj pokrojony w cienkie plasterki kozi ser i pokrojone w kostkę awokado.

Krok 6
Całość wymieszaj z porwaną sałatą masłową. Gotową sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem sałatkowym.

Krok 7
Gotową pierś, ułóż na desce, pokrój w plastry pod kątem i połóż na sałatę.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem
Awokado jest owocem pochodzącym z Ameryki. Ma wiele zastosowań w kuchni. Wszystko dzięki temu, że ma delikatny smak, miękką konsystencję i piękny, zielony kolor. Pasuje jako dodatek do kanapek, dipów czy sałatek. Pamiętaj, aby kupować dojrzałe awokado, masz wtedy pewność, że będziesz mogła je od razu wykorzystać do zrobienia sałatki. Awokado pasować będzie doskonale do chrupiącej piersi z kurczaka, którą doprawi Fix Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem. Do sałatki dodaj również małe pomidorki koktajlowe oraz połamany na kawałki ser kozi, sekretny składnik dania, który nada mu charakteru. Użyj również sałaty masłowej lub lodowej oraz rukoli. Całość polej włoskim sosem sałatkowym. Danie najlepiej jest podawać ze świeżą bagietką lub chrupiącymi grzankami. Taka sałatka może z powodzeniem zastąpić obiad lub być podana na lunch.