
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
1 plaster
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka przekrawamy na pół, myjemy i zostawiamy w marynacie na kilka godzin.
Krok 2
Zamarynowane mięso grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej. Można też usmażyć go na zwykłej patelni.
Krok 3
Oliwki, pomidora i rzodkiewki kroimy w plastry. Sałatę dzielimy na liście, myjemy, następnie osuszamy i rwiemy na kawałki.
Krok 4
Można skomponować sałatkę oddzielnie dla każdego na osobnym talerzu, tak jak na zdjęciu, ale można też po prostu wymieszać ze sobą wszystkie składniki w większym naczyniu.
Krok 5
Na wierzch ścieramy nieco sera, a całość doprawiamy sosem sałatkowym i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej