Lekka sałatka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka sałatka z kurczaka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 plaster

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka przekrawamy na pół, myjemy i zostawiamy w marynacie na kilka godzin.

Krok 2

Zamarynowane mięso grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej. Można też usmażyć go na zwykłej patelni.

Krok 3

Oliwki, pomidora i rzodkiewki kroimy w plastry. Sałatę dzielimy na liście, myjemy, następnie osuszamy i rwiemy na kawałki.

Krok 4

Można skomponować sałatkę oddzielnie dla każdego na osobnym talerzu, tak jak na zdjęciu, ale można też po prostu wymieszać ze sobą wszystkie składniki w większym naczyniu.

Krok 5

Na wierzch ścieramy nieco sera, a całość doprawiamy sosem sałatkowym i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej