
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
1 plaster
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka przekrawamy na pół, myjemy i zostawiamy w marynacie na kilka godzin.
Krok 2
Zamarynowane mięso grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej. Można też usmażyć go na zwykłej patelni.
Krok 3
Oliwki, pomidora i rzodkiewki kroimy w plastry. Sałatę dzielimy na liście, myjemy, następnie osuszamy i rwiemy na kawałki.
Krok 4
Można skomponować sałatkę oddzielnie dla każdego na osobnym talerzu, tak jak na zdjęciu, ale można też po prostu wymieszać ze sobą wszystkie składniki w większym naczyniu.
Krok 5
Na wierzch ścieramy nieco sera, a całość doprawiamy sosem sałatkowym i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej