Tagliatelle z pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

2 pęczki

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tagliatelle ugotuj wraz z kostką Knorr al dente.

Tagliatelle z pesto  - Krok 1

Krok 2

Czosnek rozkrusz w moździerzu.

Tagliatelle z pesto  - Krok 2

Krok 3

Następnie porcjami dodawaj liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. W międzyczasie dolewaj odrobinę oliwy z oliwek.

Tagliatelle z pesto  - Krok 3

Krok 4

Makaron wymieszaj z otrzymanym pesto i podawaj posypany startym parmezanem.

Tagliatelle z pesto  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z pesto Tagliatelle z pesto

Makaron tagliatelle z pesto z bazylii – brzmi wykwintnie, smakuje wyśmienicie, a jego wykonanie zajmuje jedynie 15 minut. Do przyrządzenia tego dania potrzebne jest zaledwie kilka składników. Włoski makaron tagliatelle, czyli szerokie wstążki, do których wspaniale przykleja się sos – pesto ze świeżej bazylii i czosnku. Warto pamiętać, żeby nie podgrzewać pesto, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze staje się gorzka. Tagliatelle ugotuj al dente (tzn. tak, by pozostało lekko twardawe) w bulionie drobiowo-warzywnym. W między czasie, w moździerzu utrzyj czosnek i bazylię, dodaj też około trzech łyżek oliwy z oliwek. Tak przyrządzone pesto wymieszaj z ciepłym makaronem. Aby wzbogacić smak dania, przed podaniem koniecznie posyp je startym parmezanem. Będzie to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Jak mawiają Włosi – buon appetito!