Tagliatelle z pesto bazyliowym – makaron: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

2 pęczki

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą i dodaj Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr. Makaron tagliatelle ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.

Tagliatelle z pesto  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj moździerz kuchenny z tłuczkiem. Włóż do niego czosnek, zmiażdż i dokładnie utrzyj.

Tagliatelle z pesto  - Krok 2

Krok 3

Do utartego czosnku dodawaj porcjami liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. W międzyczasie co jakiś czas dolewaj odrobinę oliwy z oliwek do momentu, aż uzyskasz półpłynną konsystencję.

Tagliatelle z pesto  - Krok 3

Krok 4

Połącz makaron z powstałą zieloną masą. Tagliatelle z pesto podawaj na dużym talerzu obiadowym posypane startym parmezanem i udekorowane listkiem świeżej bazylii.

Tagliatelle z pesto  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Warto pamiętać, żeby nie podgrzewać tagliatelle z pesto zbyt mocno, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze staje się gorzka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z pesto Tagliatelle z pesto

Makaron tagliatelle z pesto z bazylii – brzmi wykwintnie, smakuje wyśmienicie, a jego wykonanie zajmuje jedynie 15 minut. Do przyrządzenia tego dania potrzebne jest zaledwie kilka podstawowych składników, patelnia i moździerz. Tajemnicą dania są świeże i pachnące liście bazylii oraz makaron tagliatelle, czyli szerokie nitki, do których wspaniale przykleja się sos.

Dla kogo?

Makaron tagliatelle z pesto bazyliowym to doskonała propozycja dla miłośników kuchni włoskiej i jej prostych receptur na popularne pasty.

Na jaką okazję?

Tagliatelle z zielonym pesto to dobra propozycja dania na obiad i kolację. Apetyczną pastę możesz też zapakować do pudełka i zjeść w przerwie na lunch.

Czy wiesz, że?

Świeżo przyrządzone pesto należy połączyć z jeszcze ciepłym makaronem. Dzięki wyższej temperaturze oba składniki dobrze się połączą.

Dla urozmaicenia:

Tagliatelle z pesto z liści bazylii możesz podawać z orzeszkami pinii lub rozkruszonymi pistacjami. Taki miks smaków sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej wyraziste.