Tagliatelle z pesto

- Krok 1Tagliatelle ugotuj wraz z kostką Knorr al dente.
- Krok 2Czosnek rozkrusz w moździerzu.
- Krok 3Następnie porcjami dodawaj liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. W międzyczasie dolewaj odrobinę oliwy z oliwek.
- Krok 4Makaron wymieszaj z otrzymanym pesto i podawaj posypany startym parmezanem.

Makaron tagliatelle z pesto z bazylii – brzmi wykwintnie, smakuje wyśmienicie, a jego wykonanie zajmuje jedynie 15 minut. Do przyrządzenia tego dania potrzebne jest zaledwie kilka składników. Włoski makaron tagliatelle, czyli szerokie wstążki, do których wspaniale przykleja się sos – pesto ze świeżej bazylii i czosnku. Warto pamiętać, żeby nie podgrzewać pesto, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze staje się gorzka. Tagliatelle ugotuj al dente (tzn. tak, by pozostało lekko twardawe) w bulionie drobiowo-warzywnym. W między czasie, w moździerzu utrzyj czosnek i bazylię, dodaj też około trzech łyżek oliwy z oliwek. Tak przyrządzone pesto wymieszaj z ciepłym makaronem. Aby wzbogacić smak dania, przed podaniem koniecznie posyp je startym parmezanem. Będzie to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Jak mawiają Włosi – buon appetito!