
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
2 pęczki
1 sztuka
4 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą i dodaj Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr. Makaron tagliatelle ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.

Krok 2
Przygotuj moździerz kuchenny z tłuczkiem. Włóż do niego czosnek, zmiażdż i dokładnie utrzyj.

Krok 3
Do utartego czosnku dodawaj porcjami liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. W międzyczasie co jakiś czas dolewaj odrobinę oliwy z oliwek do momentu, aż uzyskasz półpłynną konsystencję.

Krok 4
Połącz makaron z powstałą zieloną masą. Tagliatelle z pesto podawaj na dużym talerzu obiadowym posypane startym parmezanem i udekorowane listkiem świeżej bazylii.


Dobra rada:
Warto pamiętać, żeby nie podgrzewać tagliatelle z pesto zbyt mocno, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze staje się gorzka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z pesto
Makaron tagliatelle z pesto z bazylii – brzmi wykwintnie, smakuje wyśmienicie, a jego wykonanie zajmuje jedynie 15 minut. Do przyrządzenia tego dania potrzebne jest zaledwie kilka podstawowych składników, patelnia i moździerz. Tajemnicą dania są świeże i pachnące liście bazylii oraz makaron tagliatelle, czyli szerokie nitki, do których wspaniale przykleja się sos.
Dla kogo?
Makaron tagliatelle z pesto bazyliowym to doskonała propozycja dla miłośników kuchni włoskiej i jej prostych receptur na popularne pasty.
Na jaką okazję?
Tagliatelle z zielonym pesto to dobra propozycja dania na obiad i kolację. Apetyczną pastę możesz też zapakować do pudełka i zjeść w przerwie na lunch.
Czy wiesz, że?
Świeżo przyrządzone pesto należy połączyć z jeszcze ciepłym makaronem. Dzięki wyższej temperaturze oba składniki dobrze się połączą.
Dla urozmaicenia:
Tagliatelle z pesto z liści bazylii możesz podawać z orzeszkami pinii lub rozkruszonymi pistacjami. Taki miks smaków sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej wyraziste.