Tagliatelle z pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tagliatelle z pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

2 pęczki

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tagliatelle ugotuj wraz z kostką Knorr al dente.

Tagliatelle z pesto  - Krok 1

Krok 2

Czosnek rozkrusz w moździerzu.

Tagliatelle z pesto  - Krok 2

Krok 3

Następnie porcjami dodawaj liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. W międzyczasie dolewaj odrobinę oliwy z oliwek.

Tagliatelle z pesto  - Krok 3

Krok 4

Makaron wymieszaj z otrzymanym pesto i podawaj posypany startym parmezanem.

Tagliatelle z pesto  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z pesto Tagliatelle z pesto

Makaron tagliatelle z pesto z bazylii – brzmi wykwintnie, smakuje wyśmienicie, a jego wykonanie zajmuje jedynie 15 minut. Do przyrządzenia tego dania potrzebne jest zaledwie kilka składników. Włoski makaron tagliatelle, czyli szerokie wstążki, do których wspaniale przykleja się sos – pesto ze świeżej bazylii i czosnku. Warto pamiętać, żeby nie podgrzewać pesto, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze staje się gorzka. Tagliatelle ugotuj al dente (tzn. tak, by pozostało lekko twardawe) w bulionie drobiowo-warzywnym. W między czasie, w moździerzu utrzyj czosnek i bazylię, dodaj też około trzech łyżek oliwy z oliwek. Tak przyrządzone pesto wymieszaj z ciepłym makaronem. Aby wzbogacić smak dania, przed podaniem koniecznie posyp je startym parmezanem. Będzie to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Jak mawiają Włosi – buon appetito!