Tagliatelle z pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

2 pęczki

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tagliatelle ugotuj wraz z kostką Knorr al dente.

Tagliatelle z pesto  - Krok 1

Krok 2

Czosnek rozkrusz w moździerzu.

Tagliatelle z pesto  - Krok 2

Krok 3

Następnie porcjami dodawaj liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. W międzyczasie dolewaj odrobinę oliwy z oliwek.

Tagliatelle z pesto  - Krok 3

Krok 4

Makaron wymieszaj z otrzymanym pesto i podawaj posypany startym parmezanem.

Tagliatelle z pesto  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z pesto Tagliatelle z pesto

Makaron tagliatelle z pesto z bazylii – brzmi wykwintnie, smakuje wyśmienicie, a jego wykonanie zajmuje jedynie 15 minut. Do przyrządzenia tego dania potrzebne jest zaledwie kilka składników. Włoski makaron tagliatelle, czyli szerokie wstążki, do których wspaniale przykleja się sos – pesto ze świeżej bazylii i czosnku. Warto pamiętać, żeby nie podgrzewać pesto, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze staje się gorzka. Tagliatelle ugotuj al dente (tzn. tak, by pozostało lekko twardawe) w bulionie drobiowo-warzywnym. W między czasie, w moździerzu utrzyj czosnek i bazylię, dodaj też około trzech łyżek oliwy z oliwek. Tak przyrządzone pesto wymieszaj z ciepłym makaronem. Aby wzbogacić smak dania, przed podaniem koniecznie posyp je startym parmezanem. Będzie to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Jak mawiają Włosi – buon appetito!