Makaron aglio olio – z kostką rosołową: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron aglio olio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

367 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

40 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i skrop oliwą.

Makaron aglio olio - Krok 1

Krok 2

Na desce do krojenia posiekaj drobno papryczkę chili i czosnek. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i dodaj warzywa. Podsmażaj na niewielkim ogniu do momentu, aż czosnek lekko się zarumieni.

Makaron aglio olio - Krok 2

Krok 3

Pozostałą część oliwy z oliwek przelej do miski i rozetrzyj z kostką rosołową Knorr do momentu, aż obydwa składniki dokładnie się połączą i powstanie gładka masa.

Makaron aglio olio - Krok 3

Krok 4

Do podsmażonych warzyw dodaj świeżo ugotowany makaron spaghetti, rozpuszczoną kostkę rosołową Knorr oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.

Makaron aglio olio - Krok 4

Krok 5

Makaron aglio olio podawaj od razu po przygotowaniu. Porcję dania wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem. Smacznego!

Makaron aglio olio - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka pietruszki na dłużej zachowała świeżość i smak, opłucz ją, dokładnie osusz, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron aglio olioMakaron aglio olio

Daj się uwieść włoskiej kuchni i przygotuj własny makaron aglio olio. Przepis na tę włoską potrawę jest bardzo prosty, nie zajmie wiele czasu i poradzą sobie z nim osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. To danie jest idealnym przykładem tego, jak smaczne mogą być proste potrawy, do których przygotowania wystarczy kilka sprawdzonych składników.

Dla kogo?

Makaron aglio e olio jest idealnym daniem dla miłośników kuchni włoskiej i amatorów prostych, ale wyrazistych smaków.Na jaką okazję?Makaron aglio olio to świetny sposób na szybki obiad dla całej rodziny lub romantyczną kolację we dwoje.

Czy wiesz, że…?

Makaron aglio olio będzie prezentować się jeszcze efektowniej, jeśli podczas serwowania talerza gościom udekorujesz go listkiem bazylii. 

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania makaronu możesz wykorzystać klasyczny makaron spaghetti, ale równie dobrze sprawdzą się makarony tagliatelle, rurki czy świderki. Eksperymentować można też z rodzajem makaronu – pszeniczny lub wieloziarnisty sprawdzą się doskonale.