Makaron aglio olio przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron aglio olio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

40 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i skrop oliwą.

Makaron aglio olio - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej połowę oliwy, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek.

Makaron aglio olio - Krok 2

Krok 3

Pozostałą oliwę rozetrzyj z kostką rosołową Knorr.

Makaron aglio olio - Krok 3

Krok 4

Gdy czosnek zrumieni się na patelni, dodaj makaron.

Makaron aglio olio - Krok 4

Krok 5

Przestań podgrzewać makaron. Dodaj rozpuszczoną kostkę rosołową Knorr oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj posypane startym parmezanem.

Makaron aglio olio - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron aglio olioMakaron aglio olio

Makaron aglio e olio to idealny przykład tego, jak proste dania mogą być smaczne. To klasyka włoskiej kuchni – jędrny makaron spaghetti, połączony z zarumienionym aromatycznym czosnkiem, ostrą papryczką chili, oliwą, pietruszką i parmezanem. Wystarczy, że ugotujesz makaron al dente (wybierz dowolny: pszenny, pełnoziarnisty albo kukurydziany), a następnie połączysz go z podsmażonym czosnkiem i chili. Smaż czosnek do momentu, aż stanie się rumiany, a następnie dodaj do niego spaghetti, wymieszaj i zdejmij z ognia. Polej danie aromatyczną oliwą, doprawioną według przepisu i wymieszaj dokładnie, by otoczyć nią wszystkie nitki. Przed podaniem posyp makaron świeżo posiekaną natką zielonej pietruszki i startym parmezanem (może być także pecorino romano). Makaron aglio e olio to świetny sposób na szybki obiad. Czosnek i chili podsmażysz podczas gotowania spaghetti, po czym wystarczy już tylko połączyć składniki w jedno pachnące danie i oprószyć serem. Spróbuj przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie to łatwe.