Makaron aglio olio przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron aglio olio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

189 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

40 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i skrop oliwą.

Makaron aglio olio - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej połowę oliwy, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek.

Makaron aglio olio - Krok 2

Krok 3

Pozostałą oliwę rozetrzyj z kostką rosołową Knorr.

Makaron aglio olio - Krok 3

Krok 4

Gdy czosnek zrumieni się na patelni, dodaj makaron.

Makaron aglio olio - Krok 4

Krok 5

Przestań podgrzewać makaron. Dodaj rozpuszczoną kostkę rosołową Knorr oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj posypane startym parmezanem.

Makaron aglio olio - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron 4 sery
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron aglio olioMakaron aglio olio

Makaron aglio e olio to idealny przykład tego, jak proste dania mogą być smaczne. To klasyka włoskiej kuchni – jędrny makaron spaghetti, połączony z zarumienionym aromatycznym czosnkiem, ostrą papryczką chili, oliwą, pietruszką i parmezanem. Wystarczy, że ugotujesz makaron al dente (wybierz dowolny: pszenny, pełnoziarnisty albo kukurydziany), a następnie połączysz go z podsmażonym czosnkiem i chili. Smaż czosnek do momentu, aż stanie się rumiany, a następnie dodaj do niego spaghetti, wymieszaj i zdejmij z ognia. Polej danie aromatyczną oliwą, doprawioną według przepisu i wymieszaj dokładnie, by otoczyć nią wszystkie nitki. Przed podaniem posyp makaron świeżo posiekaną natką zielonej pietruszki i startym parmezanem (może być także pecorino romano). Makaron aglio e olio to świetny sposób na szybki obiad. Czosnek i chili podsmażysz podczas gotowania spaghetti, po czym wystarczy już tylko połączyć składniki w jedno pachnące danie i oprószyć serem. Spróbuj przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie to łatwe.