Makaron aglio olio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

184 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

40 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i skrop oliwą.

Makaron aglio olio - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej połowę oliwy, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek.

Makaron aglio olio - Krok 2

Krok 3

Pozostałą oliwę rozetrzyj z kostką rosołową Knorr.

Makaron aglio olio - Krok 3

Krok 4

Gdy czosnek zrumieni się na patelni, dodaj makaron.

Makaron aglio olio - Krok 4

Krok 5

Przestań podgrzewać makaron. Dodaj rozpuszczoną kostkę rosołową Knorr oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj posypane startym parmezanem.

Makaron aglio olio - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron aglio olioMakaron aglio olio

Makaron aglio e olio to idealny przykład tego, jak proste dania mogą być smaczne. To klasyka włoskiej kuchni – jędrny makaron spaghetti, połączony z zarumienionym aromatycznym czosnkiem, ostrą papryczką chili, oliwą, pietruszką i parmezanem. Wystarczy, że ugotujesz makaron al dente (wybierz dowolny: pszenny, pełnoziarnisty albo kukurydziany), a następnie połączysz go z podsmażonym czosnkiem i chili. Smaż czosnek do momentu, aż stanie się rumiany, a następnie dodaj do niego spaghetti, wymieszaj i zdejmij z ognia. Polej danie aromatyczną oliwą, doprawioną według przepisu i wymieszaj dokładnie, by otoczyć nią wszystkie nitki. Przed podaniem posyp makaron świeżo posiekaną natką zielonej pietruszki i startym parmezanem (może być także pecorino romano). Makaron aglio e olio to świetny sposób na szybki obiad. Czosnek i chili podsmażysz podczas gotowania spaghetti, po czym wystarczy już tylko połączyć składniki w jedno pachnące danie i oprószyć serem. Spróbuj przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie to łatwe.