
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
40 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i skrop oliwą.

Krok 2
Na desce do krojenia posiekaj drobno papryczkę chili i czosnek. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i dodaj warzywa. Podsmażaj na niewielkim ogniu do momentu, aż czosnek lekko się zarumieni.

Krok 3
Pozostałą część oliwy z oliwek przelej do miski i rozetrzyj z kostką rosołową Knorr do momentu, aż obydwa składniki dokładnie się połączą i powstanie gładka masa.

Krok 4
Do podsmażonych warzyw dodaj świeżo ugotowany makaron spaghetti, rozpuszczoną kostkę rosołową Knorr oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Makaron aglio olio podawaj od razu po przygotowaniu. Porcję dania wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem. Smacznego!


Dobra rada:
Aby natka pietruszki na dłużej zachowała świeżość i smak, opłucz ją, dokładnie osusz, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron aglio olio
Daj się uwieść włoskiej kuchni i przygotuj własny makaron aglio olio. Przepis na tę włoską potrawę jest bardzo prosty, nie zajmie wiele czasu i poradzą sobie z nim osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. To danie jest idealnym przykładem tego, jak smaczne mogą być proste potrawy, do których przygotowania wystarczy kilka sprawdzonych składników.
Dla kogo?
Makaron aglio e olio jest idealnym daniem dla miłośników kuchni włoskiej i amatorów prostych, ale wyrazistych smaków.Na jaką okazję?Makaron aglio olio to świetny sposób na szybki obiad dla całej rodziny lub romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że…?
Makaron aglio olio będzie prezentować się jeszcze efektowniej, jeśli podczas serwowania talerza gościom udekorujesz go listkiem bazylii.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania makaronu możesz wykorzystać klasyczny makaron spaghetti, ale równie dobrze sprawdzą się makarony tagliatelle, rurki czy świderki. Eksperymentować można też z rodzajem makaronu – pszeniczny lub wieloziarnisty sprawdzą się doskonale.