Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
40 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i skrop oliwą.
Krok 2
Na patelni rozgrzej połowę oliwy, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek.
Krok 3
Pozostałą oliwę rozetrzyj z kostką rosołową Knorr.
Krok 4
Gdy czosnek zrumieni się na patelni, dodaj makaron.
Krok 5
Przestań podgrzewać makaron. Dodaj rozpuszczoną kostkę rosołową Knorr oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj posypane startym parmezanem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron aglio olio
Makaron aglio e olio to idealny przykład tego, jak proste dania mogą być smaczne. To klasyka włoskiej kuchni – jędrny makaron spaghetti, połączony z zarumienionym aromatycznym czosnkiem, ostrą papryczką chili, oliwą, pietruszką i parmezanem. Wystarczy, że ugotujesz makaron al dente (wybierz dowolny: pszenny, pełnoziarnisty albo kukurydziany), a następnie połączysz go z podsmażonym czosnkiem i chili. Smaż czosnek do momentu, aż stanie się rumiany, a następnie dodaj do niego spaghetti, wymieszaj i zdejmij z ognia. Polej danie aromatyczną oliwą, doprawioną według przepisu i wymieszaj dokładnie, by otoczyć nią wszystkie nitki. Przed podaniem posyp makaron świeżo posiekaną natką zielonej pietruszki i startym parmezanem (może być także pecorino romano). Makaron aglio e olio to świetny sposób na szybki obiad. Czosnek i chili podsmażysz podczas gotowania spaghetti, po czym wystarczy już tylko połączyć składniki w jedno pachnące danie i oprószyć serem. Spróbuj przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie to łatwe.