Sałatka Amore pomidore z szynką i bazylią
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
0.75 szklanki
5 dekagramów
5 dekagramów
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zgromadzić potrzebne składniki. Otworzyć zupkę i wsypać do miseczki (makaron trochę pokruszyć). Zalać wrzątkiem - zamieszać. Przykryć i zostawić aż makaron wchłonie wodę i ostygnie.

Krok 2
Ser pokroić w drobną kostkę.

Krok 3
Szynkę pokroić w paseczki.

Krok 4
Wymieszać pomidorowy makaron z serem i szynką. Dołożyć majonez. Oberwać listki bazylii i pokroić (kilka zostawić do dekoracji). Dodać do sałatki. Ponownie zamieszać. Ułożyć sałatkę w pucharkach - udekorować listkami bazylii i czarnuszką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej