Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 gramów

80 gramów

1 garść

1 garść

1 sztuka

4 łyżki

1 garść

2 sztuki

0.25 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180°C, paprykę w całości umieść na blaszce, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku około 30-40 minut. W międzyczasie raz przewracając. Papryka powinna być miękka, lekko ,,oklapnięta” i mocno przypieczona. Następnie jeszcze gorącą paprykę obierz ze skóry. Powinna bardzo łatwo odchodzić od miąższu. Sok ze środka papryki przelej do miseczki. Oddziel na tyle na ile możesz nasiona i pokrój w dużą kostkę. Przełóż paprykę do tej samej miseczki w której jest sok i podlej oliwą. Dodaj 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plastry oraz szczyptę soli. Odstaw paprykę do lodówki. *Tego typu paprykę polecam robić w większych ilościach i zamykać w słoiki. Może ona spokojnie stać w lodówce około 2 tygodnie. Po kilku dniach przesiąka czosnkiem dzięki czemu ma lepszy i bardziej wyrazisty smak. Doskonała na kanapki oraz do sałatek. Można też dodać ją do hummusów oraz innych dipów.

Krok 2

Roszponkę wymieszaj z pokrojonymi wzdłuż pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, oliwkami, prażonymi ziarnami słonecznika oraz grubo pokrojonym serem Manouri. Dodaj przygotowaną wcześniej paprykę i dobrze wszystko wymieszaj.

Krok 3

Przygotuj sos paprykowo-ziołowy dodając do przypraw z saszetki 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu z pieczonej papryki oraz łyżkę soku z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj i polej sosem sałatkę.

Krok 4

Sałatkę serwuj z chrupiącymi grzankami lub chlebkami pita. Polecam zamaczać chrupiące pieczywo w ziołowym sosie!

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej