Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 gramów

80 gramów

1 garść

1 garść

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 garść

2 sztuki

0.25 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180°C, paprykę w całości umieść na blaszce, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku około 30-40 minut. W międzyczasie raz przewracając. Papryka powinna być miękka, lekko ,,oklapnięta” i mocno przypieczona. Następnie jeszcze gorącą paprykę obierz ze skóry. Powinna bardzo łatwo odchodzić od miąższu. Sok ze środka papryki przelej do miseczki. Oddziel na tyle na ile możesz nasiona i pokrój w dużą kostkę. Przełóż paprykę do tej samej miseczki w której jest sok i podlej oliwą. Dodaj 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plastry oraz szczyptę soli. Odstaw paprykę do lodówki. *Tego typu paprykę polecam robić w większych ilościach i zamykać w słoiki. Może ona spokojnie stać w lodówce około 2 tygodnie. Po kilku dniach przesiąka czosnkiem dzięki czemu ma lepszy i bardziej wyrazisty smak. Doskonała na kanapki oraz do sałatek. Można też dodać ją do hummusów oraz innych dipów.

Krok 2

Roszponkę wymieszaj z pokrojonymi wzdłuż pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, oliwkami, prażonymi ziarnami słonecznika oraz grubo pokrojonym serem Manouri. Dodaj przygotowaną wcześniej paprykę i dobrze wszystko wymieszaj.

Krok 3

Przygotuj sos paprykowo-ziołowy dodając do przypraw z saszetki 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu z pieczonej papryki oraz łyżkę soku z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj i polej sosem sałatkę.

Krok 4

Sałatkę serwuj z chrupiącymi grzankami lub chlebkami pita. Polecam zamaczać chrupiące pieczywo w ziołowym sosie!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej