Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
łatwe
6769 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
6 łyżek
2 sztuki
1 pęczek
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki obierz, zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2
Śledzie odsącz i osusz z nadmiaru oleju układając je na papierowym ręczniku. Następnie pokrój w niedużą kostkę. Jajka również pokrój w kostkę podobnej wielkości.

Krok 3
Na dnie salaterki ułóż pokrojone śledzie, następnie pokryj je dwoma łyżkami majonezu.

Krok 4
Teraz wyłóż starte buraczki i ponownie pokryj majonezem.

Krok 5
Na majonez wyłóż pokrojone jajka i pokryj pozostałym majonezem. Rozsmaruj równomiernie i posyp drobno pokrojonym szczypiorem. Sałatkę z szubą podawaj schłodzoną, najlepiej z pieczywem.


Dobra rada:
Sałatkę z szubą możesz wzbogacić o kolejne warstwy, używając np. marchwi oraz ziemniaków.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
Sałatka warstwowa z szubą jest daniem, które sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na inne wyjątkowe uroczystości. Zainspiruj się i przyrządź wariant, który będzie łączył w sobie smak buraków oraz wyrazistego śledzia. Ich zestawienie doskonale podkreśli kilka łyżek majonezu lub mieszanka majonezowo-śmietanowa, a także podstawowe przyprawy, takie jak pieprz lub suszona włoszczyzna.
Dla kogo?
Szuba – sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem zasmakuje wszystkim wielbicielom tej ryby. Lekko ostry smak śledzia połączony z delikatnym majonezem to znakomite danie nawet na lunch do pracy.
Na jaką okazję?
Warstwowa sałatka szuba jest doskonałą propozycją na wszelkie świąteczne uroczystości. Sałatka z jajkiem, buraczkami i śledziem będzie świetnie wyglądać na wielkanocnym stole w towarzystwie jajek z chrzanem.
Czy wiesz, że?
Do dania wykorzystaj płaty śledziowe w oleju lub ziołowej marynacie. Wypróbuj także wersję ze śledziami marynowanymi w occie z ostrą cebulą.
Dla urozmaicenia:
Z majonezem świetnie skomponuje się również jajko ugotowane na twardo. Sałatkę szuba układaj warstwowo , a jako jedną z warstw ułóż jajka. Danie podawaj schłodzone z chrupiącym pieczywem lub paluchami z ciasta na pizzę. Oprósz sałatkę szuba z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.









































