Przepisy na Śledzie na różne sposoby

105 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (105)

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

642

difficulty

łatwe

15 min.
Śledzie pod pierzynką z majonezu to popularne i powszechnie lubiane danie, które w prosty sposób...
Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
ratingratingratingratingrating

216

difficulty

łatwe

60 min.
Sałatka warstwowa jest daniem, które sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na inne wyjątk...
Śledzie pod pierzynką
ratingratingratingratingrating

351

difficulty

łatwe

45 min.
Chętnie sięgamy po śledzie zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. To z nimi witamy No...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem
ratingratingratingratingrating

117

difficulty

łatwe

20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Śledź z cebulką w oleju
ratingratingratingratingrating

237

difficulty

średnie

15 min.
Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może za...
Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym
ratingratingratingratingrating

89

difficulty

łatwe

15 min.
Śledzie przyrządzone według tego przepisu, podane z pierzynką z cebuli i jabłka w delikatnym sosi...
Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem
ratingratingratingratingrating

152

difficulty

łatwe

15 min.
Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. Wypróbuj propozycji zaser...
Śledzie po tatarsku
ratingratingratingratingrating

126

difficulty

średnie

30 min.
Śledzie to nie tylko koreczki i rolmopsy – z tego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić je w ciek...
Pikantne śledzie w ognistej zalewie
ratingratingratingratingrating

61

difficulty

łatwe

15 min.
Chcesz przygotować śledzie w nowy i oryginalny sposób? Zainspiruj się przepisem na pikantne śledz...
Błyskawiczne śledzie po szlachecku w majonezie - VIDEO
ratingratingratingratingrating

156

difficulty

średnie

15 min.
Nie ma chyba osoby, która nie lubi szybkich dań. Umiejętność oszczędnego gospodarowania czasem ma...
Znakomite śledzie po japońsku
ratingratingratingratingrating

112

difficulty

łatwe

15 min.
Potrawy ze śledzi podaje się na wiele okazji, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Warto więc z...
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

87

difficulty

łatwe

60 min.
Śledź pojawia się na polskich stołach głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy...
Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami
ratingratingratingratingrating

57

difficulty

łatwe

25 min.
Awokado bywa głównie używane jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale doskonale nadaje się też ja...
Śledź z octem po bałtycku
ratingratingratingratingrating

60

difficulty

łatwe

30 min.
Śledzie to przekąska, która króluje na stołach zwłaszcza w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Zazwy...
Filety śledziowe po kaszubsku
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

60 min.
Filety śledziowe po kaszubsku to jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania tej ryby. Do ich...
Śledzie w kapuście
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

średnie

60 min.
Śledzie często pojawiają się na wigilijnych stołach. Jeśli poszukujesz nowego, niebanalnego sposo...
Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

średnie

25 min.
Śledzie z chili to nieoczywiste połączenie, ale wbrew pozorom pikantna kuchnia znajduje wielu zwo...
Śledzie po kujawsku
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

30 min.
Świeże śledzie w warzywach
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

średnie

60 min.
W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się śledzie w postaci marynowanej. Dzięki temu przepis...
Śledzie w zalewie octowej
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

średnie

45 min.
Rolmopsy to jeden z popularniejszych sposobów podawania śledzi w Polsce. Zwinięte w rulony, mocno...
Śledzie w sosie słodko - kwaśnym
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

60 min.
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to bardzo przydatny przepis na potrawę, który pasuje na wiele ok...
Sałatka żydowska
ratingratingratingratingrating

17

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli lubisz delikatny smak ryb, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę żydowską. Do jej przygoto...
Śledzie z buraczkami
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli lubisz wyrazisty smak ryb, śledzie z jabłkiem i buraczkami będą dla Ciebie idealnym rozwiąz...
Grodzieński śledzik z octem winnym a la łosoś
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

30 min.
Ta propozycja przyrządzenia śledzia pochodzi z kuchni kresowej. Wyróżnia się spośród pozostałych...
Śledzie marynowane
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

30 min.
Do tej pory kupowałaś gotowe śledzie w sklepie? Od dziś z łatwością przygotujesz je we własnej ku...
Śledzie z żurawiną
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

średnie

30 min.
Śledziowa zupa wigilijna
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

średnie

60 min.

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie na różne sposobyŚledzie na różne sposoby

Czy wiesz, jak rozpoznać dobrego matjasa i czym rożni się on od śledzia bałtyckiego? Matjas to młody śledź oceaniczny – złowiony przed złożeniem ikry, tłusty i bardzo mięsisty. Nie może mieć więcej niż rok, musi też zostać oprawiony i przygotowany w odpowiedni sposób. Śledzie bałtyckie są mniejsze, zawierają także mniej tłuszczu. Mogą różnić się od siebie sposobem przyrządzenia. W sprzedaży dostępne są śledzie świeże, solone, marynowane – w tym młode moskaliki, w delikatnej marynacie, zwijane rolmopsy i śledzie wędzone. Wybierając ryby na wagę, zwróć uwagę na ich zalewę. Ta octowa powinna być klarowna, z kolei solanka mętna, ale w kremowym kolorze. Jak przyrządzić poszczególne gatunki śledzi, tak, by były smaczne? Decydując się na świeżą rybę, zamarynuj ją przed podaniem. Na bazie cebuli, marchewki, pieprzu i octu, zrób marynatę. Zawiń śledzie w roladki z ogórkiem kiszonym, włóż do zalewy i odłóż na kilka dni. Smaczny będzie także marynowany w zalewie z porów oraz z koperkiem. Jeśli wybierasz filety typu matias, nie musisz ich marynować tak długo. Przygotuj śledzie po kaszubsku, z farszem cebulowym i zalewą pomidorową – będą gotowe po kilku godzinach. Z tego typu ryby zrobisz także sałatkę oraz popularne śledzie pod pierzynką. Pasuje do nich dodatek majonezu z jabłkiem i cebulą oraz ziemniaki, ser żółty i koperek. Solone śledzie podaj na słodko, namocz je jednak w zimnej wodzie, zanim zaczniesz przygotowywać z nich potrawę. Przygotuj sos na bazie rodzynek i cebuli. Sprawdź także, jak smakuje ryba ze słodko-kwaśną zalewą przygotowaną na bazie soku wiśniowego. Śledź to dobry sposób nie tylko na przekąskę czy sałatkę. Zrobisz z niego również danie obiadowe. Połącz go z ziemniakami, szynką, cebulą i startym żółtym serem, żeby upiec smaczną zapiekankę. Podaj ją posypaną świeżym koperkiem. Śledzie świetnie komponują się z jajkiem, śmietaną, majonezem, ogórkami i burakami. Bez względu na to, jaki rodzaj filetów wybierzesz, z tymi dodatkami będą smakowały równie dobrze. Sprawdź nasze przepisy i zobacz, w jaki jeszcze sposób przyrządzisz tę popularną rybę!