Przepisy na Śledzie na różne sposoby
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Śledzie na różne sposoby
Zastanawiasz się, jak przyrządzić smaczne i wyraziste w smaku śledzie? Przepisy są różne, ale warto zacząć od poznania niektórych informacji związanych z tym gatunkiem ryb. W sprzedaży dostępne są śledzie świeże, solone, marynowane – w tym młode moskaliki, w delikatnej marynacie, zwijane rolmopsy i śledzie wędzone. Wybierając ryby na wagę, zwróć uwagę na ich zalewę. Ta octowa powinna być klarowna, z kolei solanka mętna, ale w kremowym kolorze. Różnego rodzaju przepisy na śledzie dają możliwość przygotowania ich na wielorakie sposoby. Więc jak przyrządzić poszczególne gatunki śledzi, tak, by były smaczne? Decydując się na świeżą rybę, zamarynuj ją przed podaniem. Na bazie cebuli, marchewki, pieprzu i octu, zrób marynatę. Zawiń śledzie w roladki z ogórkiem kiszonym, włóż do zalewy i odłóż na kilka dni. Smaczny będzie także marynowany w zalewie z porów oraz z koperkiem. Jeśli wybierasz filety typu matias, nie musisz ich marynować tak długo. Przygotuj śledzie po kaszubsku, z farszem cebulowym i zalewą pomidorową – będą gotowe po kilku godzinach. Z tego typu ryby zrobisz także sałatkę oraz popularne śledzie pod pierzynką. Pasującym dodatkiem będzie majonez z jabłkiem i cebulą oraz ziemniaki, ser żółty i koperek. Solone śledzie podaj na słodko, namocz je jednak w zimnej wodzie, zanim zaczniesz przygotowywać z nich potrawę. Przygotuj sos na bazie rodzynek i cebuli. Sprawdź także, jak smakuje ryba ze słodko-kwaśną zalewą przygotowaną na bazie soku wiśniowego.
Dla kogo?
Śledzie charakteryzują się mocnym, czasem nawet ostrym smakiem. Warto jednak znaleźć odpowiedni dla siebie sposób na ich przyrządzenie. Różnego rodzaju dodatki, sosy lub nawet przyprawy zmienią ich smak. Niezależnie od tego, czy wolisz śledzie w łagodniejszej, czy pikantnej wersji, na naszej stronie Przepisy.pl znajdziesz coś dla siebie!
Na jaką okazję?
Sprawdzony przepis na śledzie możesz wykorzystać nie tylko do przygotowania przekąski czy sałatki. Zrobisz z niego również danie obiadowe. Połącz go z ziemniakami, szynką, cebulą i startym żółtym serem, żeby upiec smaczną zapiekankę. Podaj ją posypaną świeżym koperkiem.
Czy wiesz, że?
Jak rozpoznać dobrego matiasa i czym rożni się on od śledzia bałtyckiego? Matias to młody śledź oceaniczny – złowiony przed złożeniem ikry, tłusty i bardzo mięsisty. Nie może mieć więcej niż rok, musi też zostać oprawiony i przygotowany w odpowiedni sposób. Śledzie bałtyckie są mniejsze, zawierają także mniej tłuszczu. Mogą różnić się od siebie także sposobem przyrządzenia.
Dla urozmaicenia:
Śledzie świetnie komponują się z jajkiem, śmietaną, majonezem, ogórkami i burakami. Bez względu na to, jaki rodzaj filetów wybierzesz, z tymi dodatkami będą smakowały równie dobrze. Sprawdź nasze przepisy na śledzie i zobacz, w jaki jeszcze sposób przyrządzisz tę popularną rybę!