Śledzie – przepisy dań na różne sposoby | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Śledzie na różne sposoby

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (12)

Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

175

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Błyskawiczne śledzie po szlachecku w majonezie - VIDEO
ratingratingratingratingrating

183

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
Nie ma chyba osoby, która nie lubi szybkich dań. Umiejętność oszczędnego gospodarowania czasem ma...
Śledzie pod pierzynką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szuba, czyli mówiąc inaczej śledzie pod pierzynką, to popularna sałatka, która przywędrowała do n...
Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Awokado bywa głównie używane jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale doskonale nadaje się też ja...
Pikantne śledzie w ognistej zalewie z chili i kolendrą
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Śledzie z chili to nieoczywiste połączenie, ale wbrew pozorom pikantna kuchnia znajduje wielu zwo...
Rolada buraczana ze śledziami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Buraki w święta Bożego Narodzenia odgrywają znaczącą rolę, szczególnie w menu wigilijnym. Nie wyo...
Śledzie po szwedzku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Śledzie korzenne
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mamy dla ciebie niestandardową propozycję – śledzie korzenne, czyli alternatywa dla tradycyjnej r...
Tatar ze śledzia
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jak podać rybę w wersji, której nikt się nie spodziewa? Zamiast śledzia w kawałkach możesz zaserw...
Śledzie po cygańsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Słodko-pikantny sos, stworzony z połączenia ketchupu i musztardy, do tego cebula i kwaśne ogórki...
Rolmopsy z jajkiem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie na różne sposobyŚledzie na różne sposoby

Zastanawiasz się, jak przyrządzić smaczne i wyraziste w smaku śledzie? Przepisy są różne, ale warto zacząć od poznania niektórych informacji związanych z tym gatunkiem ryb. W sprzedaży dostępne są śledzie świeże, solone, marynowane – w tym młode moskaliki, w delikatnej marynacie, zwijane rolmopsy i śledzie wędzone. Wybierając ryby na wagę, zwróć uwagę na ich zalewę. Ta octowa powinna być klarowna, z kolei solanka mętna, ale w kremowym kolorze. Różnego rodzaju przepisy na śledzie dają możliwość przygotowania ich na wielorakie sposoby. Więc jak przyrządzić poszczególne gatunki śledzi, tak, by były smaczne? Decydując się na świeżą rybę, zamarynuj ją przed podaniem. Na bazie cebuli, marchewki, pieprzu i octu, zrób marynatę. Zawiń śledzie w roladki z ogórkiem kiszonym, włóż do zalewy i odłóż na kilka dni. Smaczny będzie także marynowany w zalewie z porów oraz z koperkiem. Jeśli wybierasz filety typu matias, nie musisz ich marynować tak długo. Przygotuj śledzie po kaszubsku, z farszem cebulowym i zalewą pomidorową – będą gotowe po kilku godzinach. Z tego typu ryby zrobisz także sałatkę oraz popularne śledzie pod pierzynką. Pasującym   dodatkiem będzie majonez z jabłkiem i cebulą oraz ziemniaki, ser żółty i koperek. Solone śledzie podaj na słodko, namocz je jednak w zimnej wodzie, zanim zaczniesz przygotowywać z nich potrawę. Przygotuj sos na bazie rodzynek i cebuli. Sprawdź także, jak smakuje ryba ze słodko-kwaśną zalewą przygotowaną na bazie soku wiśniowego.

Dla kogo?

Śledzie charakteryzują się mocnym, czasem nawet ostrym smakiem. Warto jednak znaleźć odpowiedni dla siebie sposób na ich przyrządzenie. Różnego rodzaju dodatki, sosy lub nawet przyprawy zmienią ich smak. Niezależnie od tego, czy wolisz śledzie w łagodniejszej, czy pikantnej wersji, na naszej stronie Przepisy.pl znajdziesz coś dla siebie!

Na jaką okazję?

Sprawdzony przepis na śledzie możesz wykorzystać     nie tylko do przygotowania przekąski czy sałatki. Zrobisz z niego również danie obiadowe. Połącz go z ziemniakami, szynką, cebulą i startym żółtym serem, żeby upiec smaczną zapiekankę. Podaj ją posypaną świeżym koperkiem.

Czy wiesz, że?

Jak rozpoznać dobrego matiasa i czym rożni się on od śledzia bałtyckiego? Matias to młody śledź oceaniczny – złowiony przed złożeniem ikry, tłusty i bardzo mięsisty. Nie może mieć więcej niż rok, musi też zostać oprawiony i przygotowany w odpowiedni sposób. Śledzie bałtyckie są mniejsze, zawierają także mniej tłuszczu. Mogą różnić się od siebie także sposobem przyrządzenia.

Dla urozmaicenia:

Śledzie świetnie komponują się z jajkiem, śmietaną, majonezem, ogórkami i burakami. Bez względu na to, jaki rodzaj filetów wybierzesz, z tymi dodatkami będą smakowały równie dobrze. Sprawdź nasze przepisy na śledzie i zobacz, w jaki jeszcze sposób przyrządzisz tę popularną rybę!