
Składniki
1 kilogram
1 kilogram
1 sztuka
36 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie umyj, oczyść, wypatrosz. Odetnij głowy i płetwy, wymyj pod bieżącą wodą. Skrop sokiem z cytryny, posól, dopraw przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor.
Krok 3
Warzywa i cebulę umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce. Duś na oliwie do miękkości.
Krok 4
Pod koniec duszenia dodaj pastę pomidorową, cukier, paprykę i wymieszaj.
Krok 5
Usmażone śledzie układaj w szklanym lub kamiennym naczyniu, przekładając duszonymi warzywami. Przygotowaną potrawę pozostaw w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin. Podawaj na zimno na kolację lub jako przystawkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świeże śledzie w warzywach
W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się śledzie w postaci marynowanej. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak można przyrządzić świeże ryby z dodatkiem warzyw. Pierwszym krokiem jest oprawienie ryb. Musisz je dokładnie umyć, wypatroszyć i oczyścić, a następnie usunąć głowy i płetwy. Ryby skrapia się sokiem z cytryny, co nie tylko poprawia ich smak, ale również minimalizuje charakterystyczny rybi zapach. Śledzie obtocz w mące pszennej i usmaż na oliwie z oliwek. Warzywa potrzebne do przygotowania tej potrawy to włoszczyzna i biała cebula – wszystko starte na tarce o grubych oczkach. Aby nabrały bardziej wyrazistego smaku oraz odpowiedniej konsystencji, dusi się je z dodatkiem passaty pomidorowej, szczypty cukru oraz mielonej słodkiej papryki. Śledzie ułóż w szklanym lub kamiennym naczyniu i przykryj warzywami, po czym odstaw je w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się przegryzą. Danie podawaj na zimno, udekorowane gałązką świeżego koperku. Skorzystaj z naszego przepisu na przygotowanie świeżych śledzi w warzywach.