Świeże śledzie w warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świeże śledzie w warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

163 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

1 sztuka

36 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie umyj, oczyść, wypatrosz. Odetnij głowy i płetwy, wymyj pod bieżącą wodą. Skrop sokiem z cytryny, posól, dopraw przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 1

Krok 2

Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 2

Krok 3

Warzywa i cebulę umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce. Duś na oliwie do miękkości.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 3

Krok 4

Pod koniec duszenia dodaj pastę pomidorową, cukier, paprykę i wymieszaj.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 4

Krok 5

Usmażone śledzie układaj w szklanym lub kamiennym naczyniu, przekładając duszonymi warzywami. Przygotowaną potrawę pozostaw w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin. Podawaj na zimno na kolację lub jako przystawkę.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świeże śledzie w warzywachŚwieże śledzie w warzywach

W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się śledzie w postaci marynowanej. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak można przyrządzić świeże ryby z dodatkiem warzyw. Pierwszym krokiem jest oprawienie ryb. Musisz je dokładnie umyć, wypatroszyć i oczyścić, a następnie usunąć głowy i płetwy. Ryby skrapia się sokiem z cytryny, co nie tylko poprawia ich smak, ale również minimalizuje charakterystyczny rybi zapach. Śledzie obtocz w mące pszennej i usmaż na oliwie z oliwek. Warzywa potrzebne do przygotowania tej potrawy to włoszczyzna i biała cebula – wszystko starte na tarce o grubych oczkach. Aby nabrały bardziej wyrazistego smaku oraz odpowiedniej konsystencji, dusi się je z dodatkiem passaty pomidorowej, szczypty cukru oraz mielonej słodkiej papryki. Śledzie ułóż w szklanym lub kamiennym naczyniu i przykryj warzywami, po czym odstaw je w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się przegryzą. Danie podawaj na zimno, udekorowane gałązką świeżego koperku. Skorzystaj z naszego przepisu na przygotowanie świeżych śledzi w warzywach.