
Składniki
1 kilogram
1 kilogram
1 sztuka
36 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie umyj, oczyść, wypatrosz. Odetnij głowy i płetwy, wymyj pod bieżącą wodą. Skrop sokiem z cytryny, posól, dopraw przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut.

Krok 2
Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor.

Krok 3
Warzywa i cebulę umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce. Duś na oliwie do miękkości.

Krok 4
Pod koniec duszenia dodaj pastę pomidorową, cukier, paprykę i wymieszaj.

Krok 5
Usmażone śledzie układaj w szklanym lub kamiennym naczyniu, przekładając duszonymi warzywami. Przygotowaną potrawę pozostaw w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin. Podawaj na zimno na kolację lub jako przystawkę.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świeże śledzie w warzywach
W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się śledzie w postaci marynowanej. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak można przyrządzić świeże ryby z dodatkiem warzyw. Pierwszym krokiem jest oprawienie ryb. Musisz je dokładnie umyć, wypatroszyć i oczyścić, a następnie usunąć głowy i płetwy. Ryby skrapia się sokiem z cytryny, co nie tylko poprawia ich smak, ale również minimalizuje charakterystyczny rybi zapach. Śledzie obtocz w mące pszennej i usmaż na oliwie z oliwek. Warzywa potrzebne do przygotowania tej potrawy to włoszczyzna i biała cebula – wszystko starte na tarce o grubych oczkach. Aby nabrały bardziej wyrazistego smaku oraz odpowiedniej konsystencji, dusi się je z dodatkiem passaty pomidorowej, szczypty cukru oraz mielonej słodkiej papryki. Śledzie ułóż w szklanym lub kamiennym naczyniu i przykryj warzywami, po czym odstaw je w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się przegryzą. Danie podawaj na zimno, udekorowane gałązką świeżego koperku. Skorzystaj z naszego przepisu na przygotowanie świeżych śledzi w warzywach.