Świeże śledzie w warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świeże śledzie w warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

168 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

1 sztuka

36 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie umyj, oczyść, wypatrosz. Odetnij głowy i płetwy, wymyj pod bieżącą wodą. Skrop sokiem z cytryny, posól, dopraw przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 1

Krok 2

Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 2

Krok 3

Warzywa i cebulę umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce. Duś na oliwie do miękkości.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 3

Krok 4

Pod koniec duszenia dodaj pastę pomidorową, cukier, paprykę i wymieszaj.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 4

Krok 5

Usmażone śledzie układaj w szklanym lub kamiennym naczyniu, przekładając duszonymi warzywami. Przygotowaną potrawę pozostaw w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin. Podawaj na zimno na kolację lub jako przystawkę.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świeże śledzie w warzywachŚwieże śledzie w warzywach

W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się śledzie w postaci marynowanej. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak można przyrządzić świeże ryby z dodatkiem warzyw. Pierwszym krokiem jest oprawienie ryb. Musisz je dokładnie umyć, wypatroszyć i oczyścić, a następnie usunąć głowy i płetwy. Ryby skrapia się sokiem z cytryny, co nie tylko poprawia ich smak, ale również minimalizuje charakterystyczny rybi zapach. Śledzie obtocz w mące pszennej i usmaż na oliwie z oliwek. Warzywa potrzebne do przygotowania tej potrawy to włoszczyzna i biała cebula – wszystko starte na tarce o grubych oczkach. Aby nabrały bardziej wyrazistego smaku oraz odpowiedniej konsystencji, dusi się je z dodatkiem passaty pomidorowej, szczypty cukru oraz mielonej słodkiej papryki. Śledzie ułóż w szklanym lub kamiennym naczyniu i przykryj warzywami, po czym odstaw je w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się przegryzą. Danie podawaj na zimno, udekorowane gałązką świeżego koperku. Skorzystaj z naszego przepisu na przygotowanie świeżych śledzi w warzywach.