Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Wyśmienita przystawka śledziowa to odpowiednio przygotowane filety z dodatkiem drobno pokrojonych warzyw i owoców, przełamujących wyrazisty smak ryby. Sprawdź, jak zrobić śledzie w śmietanie i zaserwuj je przy najbliższej okazji!
Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Wybierz filety
Najlepszymi śledziami w śmietanie będą matiasy, czyli młode ryby, których mięso jest delikatniejsze i tłustsze niż innych śledzi. Żeby pozbyć się z nich nadmiaru soli, filety wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie z dodatkiem lodu.
Dobierz dodatki
Do śledzi w śmietanie należy dodać staranie wybrane warzywa i owoce, takie jak cebula, chrzan, jabłko czy rodzynki. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, a suszone owoce zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut, aby odpowiednio zmiękły.
Przygotuj sos
Sos to kolejny ważny składnik śledzi w śmietanie. Jak go zrobić? Połącz dobrej jakości majonez z sosem sałatkowym i śmietaną – najlepsza będzie kwaśna o 30% lub 18% zawartości tłuszczu. Sos wymieszaj z pokrojonymi owocami i warzywami, zalej nim śledzie i odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Podawaj jako przekąskę
Śledzie w śmietanie serwuj oprószone posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub pietruszką. Dobrym dodatkiem będzie również rzeżucha. Przygotuj do nich cieniutkie grzanki z chleba lub bagietki, które swoją chrupkością doskonale przełamią smak kremowego sosu.
Wiesz już, jak zrobić śledzie w śmietanie?
Jak zrobić śledzie w śmietanie? To nic trudnego! Wypróbuj nasze porady, a z łatwością przyrządzisz smaczną przystawkę. Jako inspirację wykorzystaj np. przepis na śledzia w śmietanie. Powodzenia!
Komentarze (0)