Wyśmienita przystawka śledziowa to odpowiednio przygotowane filety z dodatkiem drobno pokrojonych warzyw i owoców, przełamujących wyrazisty smak ryby. Sprawdź, jak zrobić śledzie w śmietanie i zaserwuj je przy najbliższej okazji!

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

- Wybierz filety: najlepsze będą matiasy, czyli młode ryby, których mięso jest delikatniejsze i tłustsze niż innych śledzi. Żeby pozbyć się z nich nadmiaru soli, filety wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie z dodatkiem lodu.

- Dobierz dodatki: np. cebulę, chrzan, jabłko czy rodzynki. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, a suszone owoce zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut, aby odpowiednio zmiękły.

- Przygotuj sos: połącz dobrej jakości majonez z sosem sałatkowym i śmietaną – najlepsza będzie kwaśna o 30% lub 18% zawartości tłuszczu. Sos wymieszaj z pokrojonymi owocami i warzywami, zalej nim śledzie i odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut.

- Podawaj przekąskę: śledzie serwuj oprószone posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub pietruszką. Dobrym dodatkiem będzie również rzeżucha.

Jak zrobić śledzie w śmietanie? Wypróbuj nasze porady, a z łatwością przyrządzisz smaczną przystawkę. Jako inspirację wykorzystaj np. przepis na śledzia w śmietanie. Powodzenia!