
Składniki
8 sztuk
350 mililitrów
2 opakowania
1 sztuka
0.5 pęczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.

Krok 2
Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z śmietaną.

Krok 4
Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledź pojawia się na polskich stołach głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, często stanowi również przekąskę do alkoholu. Ze śledziem jednak warto eksperymentować. Jego charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Serwuje się go dobrze zamarynowanego w oleju i korzennych przyprawach czy zanurzonego w sosie pomidorowym. Śledzia podawać można również na słodko, np. z rodzynkami, jabłkiem i ananasem. Może być składnikiem sałatek lub zimną przekąską, podawaną dla wymagających gości. W gęstym śmietanowym sosie, w towarzystwie słodkiego jabłka i cebuli będzie się czuł najlepiej. Całość podawać można z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa.