Składniki
1 kilogram
1 łyżka
1 łyżka
0.5 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
0.75 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte śledzie odfiletuj. Każdy filet z obu stron posmaruj musztardą. Kapustę drobno poszatkuj, cebulę i jabłko obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
W rondlu rozgrzej masło, włóż cebulę i jabłko, chwilę smaż mieszając, po czym dodaj kapustę, kminek oraz tymianek. Wlej 3/4 szklanki wody i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.
Krok 3
Na kapuście połóż śledzie i polej je stopionym masłem. Wstaw do gorącego piekarnika, zapiekaj około 45 minut.
Krok 4
Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Krok 5
Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż uduszoną kapustą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejŚledzie w kapuście
Śledzie często pojawiają się na wigilijnych stołach. Jeśli poszukujesz nowego, niebanalnego sposobu na ich podanie, skorzystaj z tego przepisu. Zacznij od przygotowania śledzi: namocz je, umyj i podziel na filety, a następnie posmaruj z obu stron musztardą. Dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Oprócz ryb będziesz potrzebować kilku popularnych warzyw i owoców, czyli poszatkowanej białej kapusty, pokrojonej w kostkę cebuli oraz jabłka. Wszystkie składniki skrop odrobiną soku z cytryny. Nie tylko podkreślisz nim smak, ale również zapobiegniesz czernieniu się jabłek. Składniki do kapuścianej pierzynki należy podsmażyć na patelni i przyprawić łyżką suszonego tymianku oraz kminkiem, który doskonale komponuje się z kapustą. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułóż kapustę, na wierzchu umieść śledzie i piecz całość w piekarniku. Tę potrawę najlepiej serwować na ciepło, udekorowaną gałązką pietruszki, z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub kromki pieczywa. Wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie ze śledzi.