
Składniki
1 kilogram
1 łyżka
1 łyżka
0.5 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
0.75 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte śledzie odfiletuj. Każdy filet z obu stron posmaruj musztardą. Kapustę drobno poszatkuj, cebulę i jabłko obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.

Krok 2
W rondlu rozgrzej masło, włóż cebulę i jabłko, chwilę smaż mieszając, po czym dodaj kapustę, kminek oraz tymianek. Wlej 3/4 szklanki wody i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.

Krok 3
Na kapuście połóż śledzie i polej je stopionym masłem. Wstaw do gorącego piekarnika, zapiekaj około 45 minut.

Krok 4
Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Krok 5
Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż uduszoną kapustą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w kapuście
Śledzie często pojawiają się na wigilijnych stołach. Jeśli poszukujesz nowego, niebanalnego sposobu na ich podanie, skorzystaj z tego przepisu. Zacznij od przygotowania śledzi: namocz je, umyj i podziel na filety, a następnie posmaruj z obu stron musztardą. Dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Oprócz ryb będziesz potrzebować kilku popularnych warzyw i owoców, czyli poszatkowanej białej kapusty, pokrojonej w kostkę cebuli oraz jabłka. Wszystkie składniki skrop odrobiną soku z cytryny. Nie tylko podkreślisz nim smak, ale również zapobiegniesz czernieniu się jabłek. Składniki do kapuścianej pierzynki należy podsmażyć na patelni i przyprawić łyżką suszonego tymianku oraz kminkiem, który doskonale komponuje się z kapustą. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułóż kapustę, na wierzchu umieść śledzie i piecz całość w piekarniku. Tę potrawę najlepiej serwować na ciepło, udekorowaną gałązką pietruszki, z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub kromki pieczywa. Wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie ze śledzi.






























