Śledzie w kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w kapuście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
127 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

413 osób wydrukowało

Pobierz pdf

524 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte śledzie odfiletuj. Każdy filet z obu stron posmaruj musztardą. Kapustę drobno poszatkuj, cebulę i jabłko obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.

Śledzie w kapuście - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej masło, włóż cebulę i jabłko, chwilę smaż mieszając, po czym dodaj kapustę, kminek oraz tymianek. Wlej 3/4 szklanki wody i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.

Śledzie w kapuście - Krok 2

Krok 3

Na kapuście połóż śledzie i polej je stopionym masłem. Wstaw do gorącego piekarnika, zapiekaj około 45 minut.

Śledzie w kapuście - Krok 3

Krok 4

Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Śledzie w kapuście - Krok 4

Krok 5

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż uduszoną kapustą.

Śledzie w kapuście - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w kapuścieŚledzie w kapuście

Śledzie często pojawiają się na wigilijnych stołach. Jeśli poszukujesz nowego, niebanalnego sposobu na ich podanie, skorzystaj z tego przepisu. Zacznij od przygotowania śledzi: namocz je, umyj i podziel na filety, a następnie posmaruj z obu stron musztardą. Dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Oprócz ryb będziesz potrzebować kilku popularnych warzyw i owoców, czyli poszatkowanej białej kapusty, pokrojonej w kostkę cebuli oraz jabłka. Wszystkie składniki skrop odrobiną soku z cytryny. Nie tylko podkreślisz nim smak, ale również zapobiegniesz czernieniu się jabłek. Składniki do kapuścianej pierzynki należy podsmażyć na patelni i przyprawić łyżką suszonego tymianku oraz kminkiem, który doskonale komponuje się z kapustą. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułóż kapustę, na wierzchu umieść śledzie i piecz całość w piekarniku. Tę potrawę najlepiej serwować na ciepło, udekorowaną gałązką pietruszki, z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub kromki pieczywa. Wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie ze śledzi.