Śledzie w kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl

Śledzie w kapuście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

122 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte śledzie odfiletuj. Każdy filet z obu stron posmaruj musztardą. Kapustę drobno poszatkuj, cebulę i jabłko obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.

Śledzie w kapuście - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej masło, włóż cebulę i jabłko, chwilę smaż mieszając, po czym dodaj kapustę, kminek oraz tymianek. Wlej 3/4 szklanki wody i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.

Śledzie w kapuście - Krok 2

Krok 3

Na kapuście połóż śledzie i polej je stopionym masłem. Wstaw do gorącego piekarnika, zapiekaj około 45 minut.

Śledzie w kapuście - Krok 3

Krok 4

Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Śledzie w kapuście - Krok 4

Krok 5

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż uduszoną kapustą.

Śledzie w kapuście - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Śledzie marynowane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w kapuścieŚledzie w kapuście

Śledzie często pojawiają się na wigilijnych stołach. Jeśli poszukujesz nowego, niebanalnego sposobu na ich podanie, skorzystaj z tego przepisu. Zacznij od przygotowania śledzi: namocz je, umyj i podziel na filety, a następnie posmaruj z obu stron musztardą. Dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Oprócz ryb będziesz potrzebować kilku popularnych warzyw i owoców, czyli poszatkowanej białej kapusty, pokrojonej w kostkę cebuli oraz jabłka. Wszystkie składniki skrop odrobiną soku z cytryny. Nie tylko podkreślisz nim smak, ale również zapobiegniesz czernieniu się jabłek. Składniki do kapuścianej pierzynki należy podsmażyć na patelni i przyprawić łyżką suszonego tymianku oraz kminkiem, który doskonale komponuje się z kapustą. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułóż kapustę, na wierzchu umieść śledzie i piecz całość w piekarniku. Tę potrawę najlepiej serwować na ciepło, udekorowaną gałązką pietruszki, z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub kromki pieczywa. Wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie ze śledzi.