Śledzie w kapuście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w kapuście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

123 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

370 osób wydrukowało

Pobierz pdf

464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte śledzie odfiletuj. Każdy filet z obu stron posmaruj musztardą. Kapustę drobno poszatkuj, cebulę i jabłko obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.

Śledzie w kapuście - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej masło, włóż cebulę i jabłko, chwilę smaż mieszając, po czym dodaj kapustę, kminek oraz tymianek. Wlej 3/4 szklanki wody i duś na niewielkim ogniu około 10 minut.

Śledzie w kapuście - Krok 2

Krok 3

Na kapuście połóż śledzie i polej je stopionym masłem. Wstaw do gorącego piekarnika, zapiekaj około 45 minut.

Śledzie w kapuście - Krok 3

Krok 4

Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Śledzie w kapuście - Krok 4

Krok 5

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż uduszoną kapustą.

Śledzie w kapuście - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w kapuścieŚledzie w kapuście

Śledzie często pojawiają się na wigilijnych stołach. Jeśli poszukujesz nowego, niebanalnego sposobu na ich podanie, skorzystaj z tego przepisu. Zacznij od przygotowania śledzi: namocz je, umyj i podziel na filety, a następnie posmaruj z obu stron musztardą. Dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Oprócz ryb będziesz potrzebować kilku popularnych warzyw i owoców, czyli poszatkowanej białej kapusty, pokrojonej w kostkę cebuli oraz jabłka. Wszystkie składniki skrop odrobiną soku z cytryny. Nie tylko podkreślisz nim smak, ale również zapobiegniesz czernieniu się jabłek. Składniki do kapuścianej pierzynki należy podsmażyć na patelni i przyprawić łyżką suszonego tymianku oraz kminkiem, który doskonale komponuje się z kapustą. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułóż kapustę, na wierzchu umieść śledzie i piecz całość w piekarniku. Tę potrawę najlepiej serwować na ciepło, udekorowaną gałązką pietruszki, z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub kromki pieczywa. Wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie ze śledzi.