Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 słoika

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

25 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka pokroić na plastry około 1 cm grubości omijając gniazda nasienne, a następnie skropić sokiem z cytryny i po chwili osuszyć.

Krok 2

Śledzie osuszyć i pokroić na bardzo wąskie paseczki. Selera dokładnie odcisnąć z zalewy. Orzechy i koperek drobno posiekać (pozostawiając kilka gałązek do dekoracji). Wszystko umieścić w jednej misce, doprawić pieprzem i połączyć z majonezem.

Krok 3

Pierniczki typu katarzynka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić na plasterki.

Krok 4

Na krążki jabłek wyłożyć po 1 kopiastej łyżce sałatki, obsypać piernikowym pudrem, udekorować cebulą oraz koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej