Seekh kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Seekh kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
419 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

463 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiel dwukrotnie w maszynce mięso wraz z cebulami, bułką tartą, garam masalą, zieloną papryką, kolendrą i natką pietruszki.

Seekh kebab - Krok 1

Krok 2

Zagotuj Fix Knorr w niewielkiej ilości wody. Odstaw do ostygnięcia.

Seekh kebab - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso z przygotowanym Fixem Knorr, dodaj sok z cytryny i uformuj kulki o średnicy 5 centymetrów.

Seekh kebab - Krok 3

Krok 4

Mięsną masą oklej bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek i piecz do momentu, aż mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików. Podawaj na ciepło na liściach sałaty oraz z sosem Knorr wymieszanym z majonezem, przygotowanym według wskazówek na opakowaniu.

Seekh kebab - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

15

Opinie o przepisie

  • Sławiński Mateusz

    Sławiński Mateusz , 16.08.2012

    sheesh kebab

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Anderson

    Alicja Anderson , 15.01.2012

    a Przepisy sa super i do tego proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Multimama.pl bliźniaki trojaczki

    Multimama.pl bliźniaki trojaczki , 10.01.2012

    mmmm brzmi smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Waliczek

    Alina Waliczek , 09.01.2012

    wyniki będą jutro,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Stawowa

    Ania Stawowa , 09.01.2012

    mniam , a dziś wyniki będą juz sie doczekac nie mogę a ostanio się nie udało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Papierz

    Sylwia Papierz , 08.01.2012

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Płotka

    Ewa Płotka , 08.01.2012

    a ta baranina to skąd?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Orzeł

    Marcin Orzeł , 08.01.2012

    Umm, kebab... Ulubiony fastfood.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Rabe

    Marek Rabe , 08.01.2012

    fe no me nal ne zrobiłem i było super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Gorzeń

    Maria Gorzeń , 08.01.2012

    Właśnie taki kebab lubię najbardziej! Przepis do wypróbowania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Slowinska

    Bozena Slowinska , 08.01.2012

    Przepisy sa super i do tego proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Molek

    Agnieszka Molek , 08.01.2012

    baranina,to ja odpadam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Zgudziak

    Edyta Zgudziak , 08.01.2012

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Beru

    Jacek Beru , 08.01.2012

    mniam, uwielbiam baraninę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Siupka

    Boguslaw Siupka , 08.01.2012

    mielony .... kebab .... :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sandacz po tajsku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Seekh kebabSeekh kebab

Kebab jest niezwykle popularnym daniem w wielu częściach świata, w każdej z nich jest jednak nieco inaczej przyrządzany. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować typowy dla kuchni Pakistanu seekh kebab, czyli podłużne kotleciki podawane w formie szaszłyków. Aby odtworzyć charakterystyczny smak tej potrawy, wykorzystaj do jej przyrządzenia baraninę. Dwukrotnie zmiel ją z dodatkiem pokrojonej w kawałki cebuli i papryki, drobno posiekanej natki pietruszki, bułki tartej, a także orientalnych przypraw – świeżej kolendry i garam masali. Tak przygotowaną mięsną masę skrop sokiem z cytryny, po czym formuj niewielkie kulki. Nadziewaj je na bagneciki do szaszłyków, spłaszczając je nieco dłonią, by uzyskać bardziej podłużny kształt. Szaszłyki piecz w piekarniku lub na grillu do momentu, w którym mięso będzie łatwo odchodzić od patyczka. Gotowe danie serwuj z przygotowanym na bazie majonezu czosnkowym dressingiem. Szybkie przyrządzanie smacznych potraw jest możliwe z naszym przepisem na seekh kebab.