Seekh kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Seekh kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

413 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiel dwukrotnie w maszynce mięso wraz z cebulami, bułką tartą, garam masalą, zieloną papryką, kolendrą i natką pietruszki.

Seekh kebab - Krok 1

Krok 2

Zagotuj Fix Knorr w niewielkiej ilości wody. Odstaw do ostygnięcia.

Seekh kebab - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso z przygotowanym Fixem Knorr, dodaj sok z cytryny i uformuj kulki o średnicy 5 centymetrów.

Seekh kebab - Krok 3

Krok 4

Mięsną masą oklej bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek i piecz do momentu, aż mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików. Podawaj na ciepło na liściach sałaty oraz z sosem Knorr wymieszanym z majonezem, przygotowanym według wskazówek na opakowaniu.

Seekh kebab - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

15

Opinie o przepisie

  • Sławiński Mateusz

    Sławiński Mateusz , 16.08.2012

    sheesh kebab

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Anderson

    Alicja Anderson , 15.01.2012

    a Przepisy sa super i do tego proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Multimama.pl bliźniaki trojaczki

    Multimama.pl bliźniaki trojaczki , 10.01.2012

    mmmm brzmi smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Waliczek

    Alina Waliczek , 09.01.2012

    wyniki będą jutro,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Stawowa

    Ania Stawowa , 09.01.2012

    mniam , a dziś wyniki będą juz sie doczekac nie mogę a ostanio się nie udało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Papierz

    Sylwia Papierz , 08.01.2012

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Płotka

    Ewa Płotka , 08.01.2012

    a ta baranina to skąd?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Orzeł

    Marcin Orzeł , 08.01.2012

    Umm, kebab... Ulubiony fastfood.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Rabe

    Marek Rabe , 08.01.2012

    fe no me nal ne zrobiłem i było super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Gorzeń

    Maria Gorzeń , 08.01.2012

    Właśnie taki kebab lubię najbardziej! Przepis do wypróbowania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Slowinska

    Bozena Slowinska , 08.01.2012

    Przepisy sa super i do tego proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Molek

    Agnieszka Molek , 08.01.2012

    baranina,to ja odpadam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Zgudziak

    Edyta Zgudziak , 08.01.2012

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Beru

    Jacek Beru , 08.01.2012

    mniam, uwielbiam baraninę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Siupka

    Boguslaw Siupka , 08.01.2012

    mielony .... kebab .... :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Seekh kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Seekh kebabSeekh kebab

Kebab jest niezwykle popularnym daniem w wielu częściach świata, w każdej z nich jest jednak nieco inaczej przyrządzany. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować typowy dla kuchni Pakistanu seekh kebab, czyli podłużne kotleciki podawane w formie szaszłyków. Aby odtworzyć charakterystyczny smak tej potrawy, wykorzystaj do jej przyrządzenia baraninę. Dwukrotnie zmiel ją z dodatkiem pokrojonej w kawałki cebuli i papryki, drobno posiekanej natki pietruszki, bułki tartej, a także orientalnych przypraw – świeżej kolendry i garam masali. Tak przygotowaną mięsną masę skrop sokiem z cytryny, po czym formuj niewielkie kulki. Nadziewaj je na bagneciki do szaszłyków, spłaszczając je nieco dłonią, by uzyskać bardziej podłużny kształt. Szaszłyki piecz w piekarniku lub na grillu do momentu, w którym mięso będzie łatwo odchodzić od patyczka. Gotowe danie serwuj z przygotowanym na bazie majonezu czosnkowym dressingiem. Szybkie przyrządzanie smacznych potraw jest możliwe z naszym przepisem na seekh kebab.