Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiel dwukrotnie w maszynce mięso wraz z cebulami, bułką tartą, garam masalą, zieloną papryką, kolendrą i natką pietruszki.
Krok 2
Zagotuj Fix Knorr w niewielkiej ilości wody. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Wymieszaj mięso z przygotowanym Fixem Knorr, dodaj sok z cytryny i uformuj kulki o średnicy 5 centymetrów.
Krok 4
Mięsną masą oklej bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek i piecz do momentu, aż mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików. Podawaj na ciepło na liściach sałaty oraz z sosem Knorr wymieszanym z majonezem, przygotowanym według wskazówek na opakowaniu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Seekh kebab
Kebab jest niezwykle popularnym daniem w wielu częściach świata, w każdej z nich jest jednak nieco inaczej przyrządzany. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować typowy dla kuchni Pakistanu seekh kebab, czyli podłużne kotleciki podawane w formie szaszłyków. Aby odtworzyć charakterystyczny smak tej potrawy, wykorzystaj do jej przyrządzenia baraninę. Dwukrotnie zmiel ją z dodatkiem pokrojonej w kawałki cebuli i papryki, drobno posiekanej natki pietruszki, bułki tartej, a także orientalnych przypraw – świeżej kolendry i garam masali. Tak przygotowaną mięsną masę skrop sokiem z cytryny, po czym formuj niewielkie kulki. Nadziewaj je na bagneciki do szaszłyków, spłaszczając je nieco dłonią, by uzyskać bardziej podłużny kształt. Szaszłyki piecz w piekarniku lub na grillu do momentu, w którym mięso będzie łatwo odchodzić od patyczka. Gotowe danie serwuj z przygotowanym na bazie majonezu czosnkowym dressingiem. Szybkie przyrządzanie smacznych potraw jest możliwe z naszym przepisem na seekh kebab.