Farfalle z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Farfalle z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

20 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

90 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Farfalle z warzywami - Krok 1

Krok 2

Ugotuj i odcedź fasolkę szparagową. Posiekaj czosnek. Obierz i pokrój seler naciowy. Cukinie pokrój w paski, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, paprykę w kostkę.

Farfalle z warzywami - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa podsmaż z czosnkiem.

Farfalle z warzywami - Krok 3

Krok 4

Dolej do warzyw szklankę bulionu z kostki Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj chwilę, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje.

Farfalle z warzywami - Krok 4

Krok 5

Połącz makaron z fasolką, dodaj resztę warzyw, dopraw oliwą, octem.

Farfalle z warzywami - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj dokładnie, udekoruj rukolą, podawaj.

Farfalle z warzywami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rurki z pieczarkami
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z warzywamiFarfalle z warzywami

Latem, kiedy na straganach znajdziesz wiele świeżych produktów, przyrządź pyszne danie z makaronem i warzywami. Jarzyny, które świetnie się ze sobą komponują to m.in. papryka, seler naciowy, pomidory oraz cukinia. Pokrój je wszystkie w niezbyt dużą kostkę, natomiast fasolkę szparagową obierz, ugotuj do miękkości i podziel na mniejsze kawałki. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Całość zalej wywarem przyrządzonym na bazie kostki bulionowej i gotuj do momentu, aż jarzyny zmiękną i płyn odparuje. Następnie połącz je z ugotowanym wcześniej al dente makaronem typu farfalle – warto użyć takiego z mąki pełnoziarnistej lub razowego. Danie dopraw oliwą i octem z białego wina. Możesz także dodać nieco świeżych lub suszonych ziół, np. bazylii, tymianku lub oregano. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i od razu podawaj, udekorowane listkami rukoli i opcjonalnie posypane startym parmezanem. Zainspiruj się naszym prostym przepisem na znakomite farfalle z warzywami.