Farfalle z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Farfalle z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

269 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

20 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

90 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Farfalle z warzywami - Krok 1

Krok 2

Ugotuj i odcedź fasolkę szparagową. Posiekaj czosnek. Obierz i pokrój seler naciowy. Cukinie pokrój w paski, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, paprykę w kostkę.

Farfalle z warzywami - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa podsmaż z czosnkiem.

Farfalle z warzywami - Krok 3

Krok 4

Dolej do warzyw szklankę bulionu z kostki Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj chwilę, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje.

Farfalle z warzywami - Krok 4

Krok 5

Połącz makaron z fasolką, dodaj resztę warzyw, dopraw oliwą, octem.

Farfalle z warzywami - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj dokładnie, udekoruj rukolą, podawaj.

Farfalle z warzywami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z warzywamiFarfalle z warzywami

Latem, kiedy na straganach znajdziesz wiele świeżych produktów, przyrządź pyszne danie z makaronem i warzywami. Jarzyny, które świetnie się ze sobą komponują to m.in. papryka, seler naciowy, pomidory oraz cukinia. Pokrój je wszystkie w niezbyt dużą kostkę, natomiast fasolkę szparagową obierz, ugotuj do miękkości i podziel na mniejsze kawałki. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Całość zalej wywarem przyrządzonym na bazie kostki bulionowej i gotuj do momentu, aż jarzyny zmiękną i płyn odparuje. Następnie połącz je z ugotowanym wcześniej al dente makaronem typu farfalle – warto użyć takiego z mąki pełnoziarnistej lub razowego. Danie dopraw oliwą i octem z białego wina. Możesz także dodać nieco świeżych lub suszonych ziół, np. bazylii, tymianku lub oregano. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i od razu podawaj, udekorowane listkami rukoli i opcjonalnie posypane startym parmezanem. Zainspiruj się naszym prostym przepisem na znakomite farfalle z warzywami.