
Składniki
35 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
150 gramów
40 gramów
1 sztuka
50 gramów
1 łyżeczka
40 gramów
60 gramów
500 gramów
1 szczypta
150 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron: Podane składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 10min. Rozwałkować na cienki placek, wykroić płaty makaronu (u mnie 15 - po 3 do każdej foremki żaroodpornej) Ugotować w osolonym wrzątku (ok. 4-5min.). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i rozłożyć na ściereczce kuchennej.
Krok 2
Sos boloński: Warzywa zetrzeć, dodać oliwę, poddusić (5min). Mięso zmielić dodać do warzyw. Dusić 8min. Dodać białe wino, gotować 5min. Dodać pomidory z puszki (wraz z sosem), Delikat, pieprz - dusić 20min.
Krok 3
Sos beszamelowy: Rozpuścić masło, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę. Dolać mleko, dodać przyprawy - dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gotować 10min.
Krok 4
Lasagne: W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę makaronu. Polać sosem bolońskim i odrobiną beszamelu i położyć kawałki sera. Powtórzyć czynności, następnie przykryć ostatnim (trzecim) płatkiem makaronu. Polać beszamelem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-30min.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































