Ostra cieciorka z papryką i boczniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ostra cieciorka z papryką i boczniakami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zalej zimną wodą tak żeby wody było kilka centymetrów ponad ziarno i odstaw na kilka godzin albo na noc. Potem wypłucz, zalej świeżą wodą tak żeby sięgała na ok. 3 cm nad ziarna, dodaj kostki bulionu na włoszczyźnie i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż będzie miękka.

Krok 2

Grzyby oczyść, jeśli trzeba opłucz i dobrze osusz, pokrój w paski. Papryki oczyść z pestek, pokrój w paski. Chili posiekaj, cebulę obierz i pokrój w cienkie ćwierć plasterki. Na dużej patelni albo rondlu rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dorzuć grzyby i smaż aż zaczną się rumienić. Dodaj chili i papryki, smaż razem chwilę. Przełóż wszystko do ugotowanej ciecierzycy.

Krok 3

Całość duś jeszcze jakieś 15 minut dodając kostkę Rosół drobiowo-wołowy Knorr, paprykę mieloną i lubczyk. Podawaj z pieczywem świeżym albo grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej