Ostra cieciorka z papryką i boczniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostra cieciorka z papryką i boczniakami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zalej zimną wodą tak żeby wody było kilka centymetrów ponad ziarno i odstaw na kilka godzin albo na noc. Potem wypłucz, zalej świeżą wodą tak żeby sięgała na ok. 3 cm nad ziarna, dodaj kostki bulionu na włoszczyźnie i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż będzie miękka.

Krok 2

Grzyby oczyść, jeśli trzeba opłucz i dobrze osusz, pokrój w paski. Papryki oczyść z pestek, pokrój w paski. Chili posiekaj, cebulę obierz i pokrój w cienkie ćwierć plasterki. Na dużej patelni albo rondlu rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dorzuć grzyby i smaż aż zaczną się rumienić. Dodaj chili i papryki, smaż razem chwilę. Przełóż wszystko do ugotowanej ciecierzycy.

Krok 3

Całość duś jeszcze jakieś 15 minut dodając kostkę Rosół drobiowo-wołowy Knorr, paprykę mieloną i lubczyk. Podawaj z pieczywem świeżym albo grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej