Co na ognisko oprócz kiełbasy? Co dla wegetarian?
Planujecie ognisko, ale macie dość tradycyjnej kiełbasy? Czas poszukać świeżych inspiracji dla swoich gości! Odpowiedź na pytanie „co na ognisko” może być naprawdę różnorodna i pełna kreatywnych pomysłów. Ognisko to idealna okazja do eksperymentowania z daniami, które zyskują wyjątkowy aromat dzięki pieczeniu w żarze. Oprócz klasycznych przysmaków istnieje mnóstwo opcji, które sprawią, że biesiada będzie niezapomniana, a każdy znajdzie coś dla siebie.
Co na ognisko oprócz kiełbasy? Mięsne przysmaki
Zastanawiacie się, co na ognisko oprócz kiełbasy przygotować, aby zadowolić wszystkich? Możliwości jest mnóstwo, a wiele z nich jest równie prostych w przygotowaniu!
- Szaszłyki: co na ognisko do zjedzenia? Klasyka, która zawsze się sprawdza. Marynowane kawałki kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny, przeplatane papryką, cebulą i cukinią, nabiorą niezwykłego aromatu podczas procesu grillowania.
- Żeberka: marynowane żeberka, zawinięte w folię aluminiową i pieczone w żarze, staną się niezwykle soczyste i miękkie.
- Steki: mniejsze kawałki steka wołowego lub piersi kurczaka również świetnie sprawdzą się na ruszcie.
- Kiełbasa biała: alternatywa dla tradycyjnej, często mocno wędzonej kiełbasy.
Co na ognisko dla wegetarian?
Przygotowanie tego, co na ognisko dla wegetarian wcale nie musi być wyzwaniem. Roślinne opcje są coraz popularniejsze i równie smaczne, a często bardziej kreatywne.
- Warzywne szaszłyki: papryka, cukinia, cebula, pieczarki, pomidorki koktajlowe, tofu, tempeh – wszystko to doskonale nadaje się na szaszłyki. Wcześniej marynujcie je w ziołach, oliwie i przyprawach.
- Pieczone bataty: słodkie ziemniaki, pokrojone w plastry lub kostkę, posmarowane oliwą i ziołami, pieczone w folii.
- Grzyby portobello: duże kapelusze grzybów, nadziewane np. serem feta i ziołami, a następnie pieczone do miękkości, to prawdziwy rarytas z grilla.
- Quesadille warzywne: tortille wypełnione serem i warzywami, zawinięte w folię i podgrzane w żarze. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej grillowej odmiany quesadilli, to koniecznie spróbujcie przygotować ją podczas następnego grilla.
Komentarze (0)