Na początek podzielę się z wami moim sekretnym, wielokrotnie sprawdzonym przepisem na danie, które jest absolutnym hitem wśród moich znajomych. Potrzebujecie naprawdę dobrego kawałka steka wołowego. Rozbijcie go bardzo cienko tłuczkiem, następnie rozprowadźcie na nim cienką warstwę ostrej musztardy. Dodajcie trochę mielonej wołowiny doprawionej niewielką ilością czosnku, drobno posiekanej papryki i cebulki. Zrolujcie jak zrazy. Zepnijcie metalową wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków i grillujcie, aż mięso będzie gotowe. Na koniec spodziewajcie się okrzyków zachwytu... :)

Coraz więcej osób docenia smak warzyw z grilla: bakłażanów, cukinii, pomidorów, kolb kukurydzy czy pieczarek, nadzianych na patyczki lub grillowanych luzem. Lekko zamarynowane w oliwie z przyprawami czy ziołami, nie wymagają długiego czasu przygotowania a dodają grillowej uczcie kolorów i różnorodności.

Kolejny temat to szaszłyki. Absolutny przebój – nie znam osoby, która by nie lubiła takiej formy dania z grilla. Połączenie kawałków mięsa z warzywami, np. cukinią, papryką, cebulą to letni evergreen. Cudowny smak i radość dla oczu – pięknie kolorowe, w przyjaznej do jedzenia formie.

http://www.przepisy.pl/przepis/szaszlyki-z-kurczaka-w-czosnkowym-sosie

Pamiętajcie tylko, żeby przygotowując szaszłyki kroić składniki w mniej-więcej tej samej wielkości kawałki. W przeciwnym razie mniejsze będą gotowe wcześniej, a większe pozostaną surowe. Mięso warto także wcześniej zamarynować lub tuż przed przygotowaniem szaszłyków posmarować prostą pastą z oliwy lub oleju roślinnego i kostki rosołowej Knorr w proporcjach ½ kostki na 2 łyżki oleju. Mięso zachowa miękkość i soczystość a mieszanka przypraw nada mu dodatkowy aczkolwiek nie dominujący smak. Taka pasta nadaje się także do warzyw z grilla.

Grillowy sezon w pełni. Świetna okazja do rodzinnych i przyjacielskich spotkań. Korzystajcie ile się tylko da.

http://www.przepisy.pl/przepis/roladki-z-kurczaka-z-szynka-i-papryka