Grillowanie, tak najprostsza i najbardziej pierwotna metoda przygotowania pożywienia. Wymaga jednak przestrzegania kilku zasad. Nasze grillowe smakołyki będą wówczas smaczne i bezpieczne dla zdrowia. Zebrałem te zasady w kilku punktach. Mam nadzieję, że przydadzą się i Wam.

• Do palenia w grillu używaj wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.

• Rozpalaj grill bez użycia podpałki, a tym bardziej parafiny czy ropy; mimo ze trwa to dłużej to dym wolny jest od substancji lotnych wydzielanych przez te produkty. Jeżeli podpałka jest niezbędna pamiętaj, aby korzystać z niej tylko na początku grillowania, gdy jedzenia nie ma jeszcze na ruszcie i zaczekaj odpowiednio długo z położeniem potraw na ruszt, aby podpałka mogła się wypalić, nie dodawaj podpałki w trakcie grillowania np. dla podtrzymania żaru (podobnie w przypadku węgla – gdy go dorzucamy należy zdjąć potrawy z rusztu i ułożyć je na powrót, gdy grill się rozżarzy).

• Ruszt, na którym grillujemy, powinien być dokładnie oczyszczony z tłuszczu i pozostałości potraw gdyż one również są źródłem szkodliwych substancji.

• Pamiętaj, że grillowane potrawy powinny być świeże i dobrego gatunku oraz powinny być przechowywane w chłodnym miejscu.

• Nie kładź na grill mięs peklowanych i konserwowanych saletrą, gdyż w wysokiej temperaturze rozkłada się ona do toksycznych związków.

• Wszystkie kładzione na ruszt potrawy powinny mieć temperaturę pokojowa, nie grilluj produktów zamrożonych.

• Nie kładź potraw bezpośrednio na ruszt, gdyż wytapiający się tłuszcz, spadając na rozżarzone węgle wydziela szkodliwe substancje (zastosuj wspomniane wcześniej tacki) zamiast tacek można użyć zwykłej folii aluminiowej, dania będą wówczas bardziej soczyste i lżej strawne (najlepiej w folii pieką się ryby, owoce i warzywa).

• Nie piecz mięsa zbyt długo, bo stanie się ono wysuszone, a co za tym idzie, ciężkostrawne i ubogie w wartości odżywcze.

• Grillowane potrawy podawaj z duża ilością warzyw i owoców, ważne, aby grillowa uczta obfitowała nie tylko w mięsiwa, ale także w różnego rodzaju sałatki.
I jeszcze jedna propozycja na grilla. Tym razem dla rosnącego systematycznie grona wielbicieli żywienia bezmięsnego. Warzywa i owoce z grilla to prawdziwe przysmaki. Bakłażany, cykorie, cukinia, cebula, papryka grillowane do perfekcji z odrobiną oliwy i ziół (tu także można zastosować pastę z kostki rosołowej i oliwy – dodaje smaku i jędrności) podać można z dipami lub sosami. A co powiecie na sałatkę z makaronem i grillowanymi warzywami? Doprawioną anchois, kaparami i parmezanem? To może być największy hit sezonu.

Przy zachowaniu odpowiednich zasad nasze grillowanie będzie wspaniałą przygodą. Niepowtarzalne smaki i aromaty, okrzyki zachwytu znajomych i przyjaciół i ciepłe letnie wieczory. Życzę sobie i Wam jak najwięcej beztroskich wieczorów z najbliższymi.

Zapraszam na naszego bloga.