Jaki grill wybrać? Z tym pytaniem spotykam się bardzo często. Odpowiedź zależy do tego jak często grillujemy i co chcemy na grillu przygotować. Oczywiście jest jeszcze kwestia ceny. Tutaj rozpiętość jest ogromna – od najprostszych blaszanych rusztów po rozbudowane urządzenia z najlepszych materiałów.

Kupując grill zwróćcie uwagę na kilka jego cech. Dobry ruszt ma ułatwiać przygotowanie potraw z grilla.

1. Stabilność – grill powinien stać solidnie tak abyśmy mogli skoncentrować się na grillowanie a nie utrzymaniu równowagi.

2. Grubość blachy – powinien być w miarę gruby, aby wystarczył nam na więcej niż 1 sezon.

3. Ruszt – czy można regulować położenie i jak łatwo to zrobić.

4. Przykrywa – dobrze jest, jeżeli grill mam przykrywę, bo działa wtedy jak piekarnik i pozwala na jednoczesne grillowanie i pieczenie mięsa. Jest to szczególnie ważne przy grubszych kawałkach mięsa, takich, które powinny być dobrze upieczone – karkówka, kurczak itp.

Grille węglowe dają także możliwość nadania daniom aromatu np. przez dodanie do węgla gałązki drzewa owocowego. Najlepiej wilgotnego. Drzewo powoli zaczyna się żarzyć i wydziela aromatyczny dym, który delikatnie wędzi dania z grilla.

Wśród moich znajomych królują grille na węgiel drzewny, ale coraz bardziej popularne stają się grille gazowe. Ich największą zaletą jest błyskawiczny zapłon i możliwość regulowanie płomienia na ruszcie. Osobiście bardzo cenię prostotę ich obsługi i szybkość przygotowania dań.

Aby poprawić smak potraw z grilla gazowego wybierajcie takie z kamieniami lawa, aby żar kamieni działał na grillowane potrawy, a nie bezpośrednio ogień z palnika gazowego.

Barbecue, grill, czyli jak to wygląda na świecie…

Grillowanie mięsa, ryb czy warzyw nad żarem lub otwartym ogniem jest popularne właściwie na całym świecie. Różne są tylko metody. Na przykład w Stanach, Kanadzie czy Australii chętnie wykorzystuje się grille w kształcie lokomotywy. W dolnej części grilla umieszczone jest palenisko, z którego dym i ciepło przechodzi przez pozostałe części grilla. Takie grille potocznie zwane są smokerami. Można w nich wędzić, piec i grillować nawet duże kawałki mięsa. Jednym z popularniejszych dań w ten sposób przygotowywanych są żeberka w wyśmienitym sosie z nutą kolendry i chili. Palce lizać!

Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli

Czas: 90 minut

Dla 4 osób

Składniki

- 2 kg żeberkek wieprzowych

- 6 łyżek Sosu Hellmann's CHILLI

- 1 łyżka Przyprawy Grill Żeberka Knorr

- 3 łyżki ziaren kolendry

- 3 łyżki miód płynnego

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 4 liście laurowe

- 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Żeberka podziel na porcje po ok. 6-8 kostek, umyj je i osusz. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy. Obsmaż żeberka z obu stron, dodaj liście i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj żeberka do miękkości – ok. 45-60 minut. Po tym czasie odcedź żeberka i wystudź. Na suchej rozgrzanej patelni upraż ziarna kolendry, następnie utrzyj je w moździerzu. W miseczce wymieszaj Sos Hellmann’s Chilli, który nada mięsu ostry, pomidorowy smak, przyprawę Knorr, miód, koncentrat pomidorowy oraz oliwę. Dodaj uprażoną kolendrę oraz pokrojone liście świeżej kolendry. Dodaj uprażoną kolendrę oraz pokrojone liście świeżej kolendry. Powstałą marynatą posmaruj żeberka i ułóż je na rozgrzanym grillu. Piecz po kilka minut z każdej strony do momentu, gdy będą rumiane. Pozostałą marynatą smaruj je jeszcze podczas grillowania.