Przepisy Kuchni Śródziemnomorskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Śródziemnomorskiej

643 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia śródziemnomorskaKuchnia śródziemnomorska

Już dziś zaproś do swojej kuchni najlepsze przepisy cenionej na całym świecie kuchni śródziemnomorskiej! Rozsmakuj się w apetycznych pomysłach na sery, makarony, jagnięcinę, ryby czy owoce morza. A wszystko to w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw! Czerp garściami z kulinarnych tradycji oraz kultur krajów basenu Morza Śródziemnego. Gwarantujemy, że nie będziesz żałować! Do dzieła!

Dla kogo?

Dania kuchni śródziemnomorskiej przypadną do gustu osobom ceniącym lekkie, zdrowe oraz, co najważniejsze, pyszne posiłki. Z tymi propozycjami niestraszne Ci uczucie przepełnienia czy niestrawności. Śródziemnomorskie niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Propozycje rodem z krajów śródziemnomorskich możesz z powodzeniem serwować zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne uroczystości. Przyrządź dla swojej rodziny szybkie i niezastąpione spaghetti, a podczas kolacji z przyjaciółmi skuś się na smakowitą paellę z owocami morza. Mmm, pyszności! Nie zapominajmy o przekąskach – sos tzatziki nada charakteru każdej przystawce!

Czy wiesz, że?

Kuchnia śródziemnomorska zaliczana jest do jednych z najzdrowszych kuchni na świecie. Jak doskonale wiemy, podstawą dań pochodzących z państw basenu Morze Śródziemnego są rozmaite owoce morza i ryby (głównie flądra, sola czy anchois). Produkty te są bogate w wartościowe kwasy tłuszczowe omega – 3 oraz omega – 6. Z kolei obecność w śródziemnomorskim jadłospisie wielu warzyw, owoców i świeżych ziół dostarcza do organizmu cennych witamin i substancji mineralnych. Ponadto w diecie mięso pojawia się sporadycznie – zazwyczaj jest to drób, jagnięcina bądź królik. Dzięki tej proporcji kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się przewagą białek pochodzenia roślinnego. Samo zdrowie na talerzu!

Dla urozmaicenia:

Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy z oliwek! Stanowi ona tradycyjny produkt, charakterystyczny dla krajów basenu Morza Śródziemnego. Dzięki oliwie możemy urozmaicić praktycznie każde danie. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, makaronów czy serów, a nawet stanowi znakomitą marynatę wykorzystywaną przy przygotowywaniu owoców morza, ryb, drobiu i warzyw.