Dania z Kuchni Śródziemnomorskiej

691 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (691)

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami
ratingratingratingratingrating

408

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
A gdyby tak przygotować na obiad coś szybkiego, ale dającego energię na długo? Dziś w tej roli wy...
Królik pieczony
ratingratingratingratingrating

319

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięso królicze powinno trafiać na nasze stoły zdecydowanie częściej – jest miękkie i delikatne w...
Kurczak w cieście
ratingratingratingratingrating

175

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kurczaka jadamy bardzo często – do obiadu, sałatki czy w kanapkach. A może spróbować przyrządzić...
Roladki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Roladki po bolońsku to potrawa łatwa do przygotowania, a jej smak jest z wyższej półki. Oto jeden...
Duszone żeberka z cebulą
ratingratingratingratingrating

189

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Duszone żeberka z cebulą to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią sezon grillowy i żebe...
Gulasz z żołądków
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz z żołądków to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Żołądki opłucz i zalej zimną wodą. Pa...
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Zainspiruj się kuchnią grecką i przygotuj prostą sałatkę przygotowaną na bazie sałaty, rukoli i p...
Gnocchi z gulaszem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sposób na mięsne danie z włoskim akcentem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na znakomite gnocchi...
Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Polędwiczki wieprzowe w ananasie to propozycja na smaczne, efektowne danie. Przygotuj je jako głó...
Cukinia zapiekana w piekarniku
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Masz w lodówce dwie dorodne cukinie i zastanawiasz się, co z nich stworzyć? Proponujemy ci cukini...
Warzywa z grilla
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna...
Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stwierdzenie, że w prostocie tkwi siła z pewnością sprawdza się w przypadku przyrządzonych według...
Ryż z warzywami i mięsem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nie wiesz, co przygotować na szybki obiad? Sięgnij po kurczaka, ryż i warzywa! Taki scenariusz po...
Sałatka makaronowa
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Dziś sałatka to już nie tylko nieśmiertelna jarzynowa goszcząca na stole podczas każdych Świąt. M...
Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Filety z kurczaka z wędzonym aromatem ze szpinakiem i ryżem to smaczna propozycja na codzienny po...
Sałatka z avocado
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Awokado znajduje zastosowanie w wielu różnych daniach. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wy...
Ślimaczki z bolognese
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka Nicejska
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sałatka nicejska jest bogata w składniki, smaczna i efektowna. Możesz podać ją jako dodatek do ob...
Kurczak z serową „panierką”
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na najbliższy obiad planujesz przyrządzić smacznego kurczaka? Koniecznie skorzystaj zatem z poniż...
Kurczak po prowansalsku
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Słońce, lawenda, oliwki, zioła, winorośl, stare kredensy… Jakie jeszcze macie skojarzenia z Prowa...
Lasagne z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieni...
Dip ziołowy
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Przyrządzony na bazie majonezu, pachnący ziołami dip będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i...
Zupa z kaszą jaglaną
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka grecka
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka grecka to szybki i prosty sposób na wykorzystanie różnych warzyw. Jej bazą jest zielona s...
Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sos...
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka grecka jest prostym i popularnym daniem, a dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w zupeł...
Kaczka w sosie pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka w sosie pomarańczowym to danie, które kojarzy się z najbardziej wykwintną restauracją. Spr...
Sałatka z cukinią i serem feta
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do potraw z grilla, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę z cu...
Łosoś z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz nietypowego pomysłu na rybę? Na obiad możesz zaserwować łososia z dodatkiem zielonej faso...
Kurczak po hawajsku
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak po hawajsku to świetny dodatek do ryżu, np. długoziarnistego, jaśminowego lub brązowego...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia śródziemnomorskaKuchnia śródziemnomorska

Już dziś zaproś do swojej kuchni najlepsze przepisy cenionej na całym świecie kuchni śródziemnomorskiej! Rozsmakuj się w apetycznych pomysłach na sery, makarony, jagnięcinę, ryby czy owoce morza. A wszystko to w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw! Czerp garściami z kulinarnych tradycji oraz kultur krajów basenu Morza Śródziemnego. Gwarantujemy, że nie będziesz żałować! Do dzieła!

Dla kogo?

Dania kuchni śródziemnomorskiej przypadną do gustu osobom ceniącym lekkie, zdrowe oraz, co najważniejsze, pyszne posiłki. Z tymi propozycjami niestraszne Ci uczucie przepełnienia czy niestrawności. Śródziemnomorskie niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Propozycje rodem z krajów śródziemnomorskich możesz z powodzeniem serwować zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne uroczystości. Przyrządź dla swojej rodziny szybkie i niezastąpione spaghetti, a podczas kolacji z przyjaciółmi skuś się na smakowitą paellę z owocami morza. Mmm, pyszności! Nie zapominajmy o przekąskach – sos tzatziki nada charakteru każdej przystawce!

Czy wiesz, że?

Kuchnia śródziemnomorska zaliczana jest do jednych z najzdrowszych kuchni na świecie. Jak doskonale wiemy, podstawą dań pochodzących z państw basenu Morze Śródziemnego są rozmaite owoce morza i ryby (głównie flądra, sola czy anchois). Produkty te są bogate w wartościowe kwasy tłuszczowe omega – 3 oraz omega – 6. Z kolei obecność w śródziemnomorskim jadłospisie wielu warzyw, owoców i świeżych ziół dostarcza do organizmu cennych witamin i substancji mineralnych. Ponadto w diecie mięso pojawia się sporadycznie – zazwyczaj jest to drób, jagnięcina bądź królik. Dzięki tej proporcji kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się przewagą białek pochodzenia roślinnego. Samo zdrowie na talerzu!

Dla urozmaicenia:

Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy z oliwek! Stanowi ona tradycyjny produkt, charakterystyczny dla krajów basenu Morza Śródziemnego. Dzięki oliwie możemy urozmaicić praktycznie każde danie. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, makaronów czy serów, a nawet stanowi znakomitą marynatę wykorzystywaną przy przygotowywaniu owoców morza, ryb, drobiu i warzyw.