Dania z Kuchni Śródziemnomorskiej
643 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Kuchnia śródziemnomorska
Już dziś zaproś do swojej kuchni najlepsze przepisy cenionej na całym świecie kuchni śródziemnomorskiej! Rozsmakuj się w apetycznych pomysłach na sery, makarony, jagnięcinę, ryby czy owoce morza. A wszystko to w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw! Czerp garściami z kulinarnych tradycji oraz kultur krajów basenu Morza Śródziemnego. Gwarantujemy, że nie będziesz żałować! Do dzieła!
Dla kogo?
Dania kuchni śródziemnomorskiej przypadną do gustu osobom ceniącym lekkie, zdrowe oraz, co najważniejsze, pyszne posiłki. Z tymi propozycjami niestraszne Ci uczucie przepełnienia czy niestrawności. Śródziemnomorskie niebo w gębie!
Na jaką okazję?
Propozycje rodem z krajów śródziemnomorskich możesz z powodzeniem serwować zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne uroczystości. Przyrządź dla swojej rodziny szybkie i niezastąpione spaghetti, a podczas kolacji z przyjaciółmi skuś się na smakowitą paellę z owocami morza. Mmm, pyszności! Nie zapominajmy o przekąskach – sos tzatziki nada charakteru każdej przystawce!
Czy wiesz, że?
Kuchnia śródziemnomorska zaliczana jest do jednych z najzdrowszych kuchni na świecie. Jak doskonale wiemy, podstawą dań pochodzących z państw basenu Morze Śródziemnego są rozmaite owoce morza i ryby (głównie flądra, sola czy anchois). Produkty te są bogate w wartościowe kwasy tłuszczowe omega – 3 oraz omega – 6. Z kolei obecność w śródziemnomorskim jadłospisie wielu warzyw, owoców i świeżych ziół dostarcza do organizmu cennych witamin i substancji mineralnych. Ponadto w diecie mięso pojawia się sporadycznie – zazwyczaj jest to drób, jagnięcina bądź królik. Dzięki tej proporcji kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się przewagą białek pochodzenia roślinnego. Samo zdrowie na talerzu!
Dla urozmaicenia:
Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy z oliwek! Stanowi ona tradycyjny produkt, charakterystyczny dla krajów basenu Morza Śródziemnego. Dzięki oliwie możemy urozmaicić praktycznie każde danie. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, makaronów czy serów, a nawet stanowi znakomitą marynatę wykorzystywaną przy przygotowywaniu owoców morza, ryb, drobiu i warzyw.



