
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
3 szklanki
0.5 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
0.25 szklanki
2 łyżki
4 sztuki
0.25 szklanki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę oczyść i pokrój na porcje. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 2
Wymieszaj soki z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pokrojonymi migdałami, pomidorami, rodzynkami i przyprawami.

Krok 3
Dodaj Naturalną przyprawę do kurczaka pikantną Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Polej kaczkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 80 minut. Po tym czasie, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka w sosie pomarańczowym
Kaczka w sosie pomarańczowym to danie, które kojarzy się z najbardziej wykwintną restauracją. Spróbuj przyrządzić ją w domu – wcale nie jest to trudne. Mięso kacze to niedoceniany w Polsce przysmak. Przyzwyczajeni jesteśmy do kurczaka, którego łatwiej kupić i przygotować. Warto jednak zmieniać nawyki i od czasu do czasu podać na obiad kaczkę, która doskonale smakuje w towarzystwie owoców. Obiad ze słodką nutą zasmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. By zrobić sos do kaczki sok jabłkowy i pomarańczowy wymieszaj z resztą składników oraz z przyprawami. W przepisie są migdały, ale jeśli za nimi nie przepadasz, użyj orzechów – wszystkie będą pasować. Taką mieszankę wylej na ułożoną w żaroodpornym naczyniu kaczkę. Możesz ją wcześniej poporcjować – szybciej się upiecze i zyskasz pewność, że nie zostanie surowa w środku. Mięso kacze musi spędzić w piekarniku półtorej godziny, ale warto czekać. Sama się przekonasz.