Kaczka w sosie pomarańczowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kaczka w sosie pomarańczowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

377 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

0.25 szklanki

2 łyżki

4 sztuki

0.25 szklanki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę oczyść i pokrój na porcje. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Kaczka w sosie pomarańczowym - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj soki z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pokrojonymi migdałami, pomidorami, rodzynkami i przyprawami.

Kaczka w sosie pomarańczowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj Naturalną przyprawę do kurczaka pikantną Knorr i dokładnie wymieszaj.

Kaczka w sosie pomarańczowym - Krok 3

Krok 4

Polej kaczkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 80 minut. Po tym czasie, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut.

Kaczka w sosie pomarańczowym - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, W tym przepisie autor radzi, by pokroić kaczkę na mniejsze kawałki i upiec w zalewie z owocami. Można tak zrobić i na pewno wyjdzie pysznie. Ja osobiście jestem tradycjonalistą i piekę kaczkę w całości. Nacieram ją wtedy delikatnie z zewnątrz, natomiast mocniej w środku. Robię tak dlatego, żeby przyprawy z zewnątrz nie spaliły się podczas pieczenia (kaczkę piekę około 2 godzin w niskiej temperaturze ok. 160⁰C polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem). Do środka wkładam tez obierki jabłek czy skórkę z pomarańczy, pęczek włoszczyzny również nada kaczce odpowiedniego aromatu. Po upieczeniu studzę kaczkę, kroję na pół i oddzielam od kości. Taka wyluzowaną kaczkę opiekam około 10 minut przed podaniem. W powyższym przepisie wygląda to inaczej - tu trochę tę kaczkę dusimy, dlatego sugerowałbym zafoliowanie mięsa, aż zrobi się zupełnie miękkie i dopieczenie tylko już bez folii na koniec, tak aby skórka zrobiła się chrupiąca. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Szafarczyk

    Pawel Szafarczyk , 06.11.2015

    Czy kaczke trzeba dzielic na porcke czy mozna calą upiec? Środek czymś nacierac? Ostatnie pytanie, nienajmadrzejsze.,.piec pod przykryciem...?;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka w sosie pomarańczowymKaczka w sosie pomarańczowym

Kaczka w sosie pomarańczowym to danie, które kojarzy się z najbardziej wykwintną restauracją. Spróbuj przyrządzić ją w domu – wcale nie jest to trudne. Mięso kacze to niedoceniany w Polsce przysmak. Przyzwyczajeni jesteśmy do kurczaka, którego łatwiej kupić i przygotować. Warto jednak zmieniać nawyki i od czasu do czasu podać na obiad kaczkę, która doskonale smakuje w towarzystwie owoców. Obiad ze słodką nutą zasmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. By zrobić sos do kaczki sok jabłkowy i pomarańczowy wymieszaj z resztą składników oraz z przyprawami. W przepisie są migdały, ale jeśli za nimi nie przepadasz, użyj orzechów – wszystkie będą pasować. Taką mieszankę wylej na ułożoną w żaroodpornym naczyniu kaczkę. Możesz ją wcześniej poporcjować – szybciej się upiecze i zyskasz pewność, że nie zostanie surowa w środku. Mięso kacze musi spędzić w piekarniku półtorej godziny, ale warto czekać. Sama się przekonasz.