
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
3 szklanki
0.5 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
0.25 szklanki
2 łyżki
4 sztuki
0.25 szklanki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę oczyść i pokrój na porcje. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 2
Wymieszaj soki z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pokrojonymi migdałami, pomidorami, rodzynkami i przyprawami.

Krok 3
Dodaj Naturalną przyprawę do kurczaka pikantną Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Polej kaczkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 80 minut. Po tym czasie, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka w sosie pomarańczowym
Kaczka w sosie pomarańczowym to danie, które kojarzy się z najbardziej wykwintną restauracją. Spróbuj przyrządzić ją w domu – wcale nie jest to trudne. Mięso kacze to niedoceniany w Polsce przysmak. Przyzwyczajeni jesteśmy do kurczaka, którego łatwiej kupić i przygotować. Warto jednak zmieniać nawyki i od czasu do czasu podać na obiad kaczkę, która doskonale smakuje w towarzystwie owoców. Obiad ze słodką nutą zasmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. By zrobić sos do kaczki sok jabłkowy i pomarańczowy wymieszaj z resztą składników oraz z przyprawami. W przepisie są migdały, ale jeśli za nimi nie przepadasz, użyj orzechów – wszystkie będą pasować. Taką mieszankę wylej na ułożoną w żaroodpornym naczyniu kaczkę. Możesz ją wcześniej poporcjować – szybciej się upiecze i zyskasz pewność, że nie zostanie surowa w środku. Mięso kacze musi spędzić w piekarniku półtorej godziny, ale warto czekać. Sama się przekonasz.