Kaczka w sosie pomarańczowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

377 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

302 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

0.25 szklanki

2 łyżki

4 sztuki

0.25 szklanki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę oczyść i pokrój na porcje. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Kaczka w sosie pomarańczowym - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj soki z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pokrojonymi migdałami, pomidorami, rodzynkami i przyprawami.

Kaczka w sosie pomarańczowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj Naturalną przyprawę do kurczaka pikantną Knorr i dokładnie wymieszaj.

Kaczka w sosie pomarańczowym - Krok 3

Krok 4

Polej kaczkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 80 minut. Po tym czasie, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut.

Kaczka w sosie pomarańczowym - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, W tym przepisie autor radzi, by pokroić kaczkę na mniejsze kawałki i upiec w zalewie z owocami. Można tak zrobić i na pewno wyjdzie pysznie. Ja osobiście jestem tradycjonalistą i piekę kaczkę w całości. Nacieram ją wtedy delikatnie z zewnątrz, natomiast mocniej w środku. Robię tak dlatego, żeby przyprawy z zewnątrz nie spaliły się podczas pieczenia (kaczkę piekę około 2 godzin w niskiej temperaturze ok. 160⁰C polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem). Do środka wkładam tez obierki jabłek czy skórkę z pomarańczy, pęczek włoszczyzny również nada kaczce odpowiedniego aromatu. Po upieczeniu studzę kaczkę, kroję na pół i oddzielam od kości. Taka wyluzowaną kaczkę opiekam około 10 minut przed podaniem. W powyższym przepisie wygląda to inaczej - tu trochę tę kaczkę dusimy, dlatego sugerowałbym zafoliowanie mięsa, aż zrobi się zupełnie miękkie i dopieczenie tylko już bez folii na koniec, tak aby skórka zrobiła się chrupiąca. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Szafarczyk

    Pawel Szafarczyk , 06.11.2015

    Czy kaczke trzeba dzielic na porcke czy mozna calą upiec? Środek czymś nacierac? Ostatnie pytanie, nienajmadrzejsze.,.piec pod przykryciem...?;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka w sosie pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka w sosie pomarańczowymKaczka w sosie pomarańczowym

Kaczka w sosie pomarańczowym to danie, które kojarzy się z najbardziej wykwintną restauracją. Spróbuj przyrządzić ją w domu – wcale nie jest to trudne. Mięso kacze to niedoceniany w Polsce przysmak. Przyzwyczajeni jesteśmy do kurczaka, którego łatwiej kupić i przygotować. Warto jednak zmieniać nawyki i od czasu do czasu podać na obiad kaczkę, która doskonale smakuje w towarzystwie owoców. Obiad ze słodką nutą zasmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. By zrobić sos do kaczki sok jabłkowy i pomarańczowy wymieszaj z resztą składników oraz z przyprawami. W przepisie są migdały, ale jeśli za nimi nie przepadasz, użyj orzechów – wszystkie będą pasować. Taką mieszankę wylej na ułożoną w żaroodpornym naczyniu kaczkę. Możesz ją wcześniej poporcjować – szybciej się upiecze i zyskasz pewność, że nie zostanie surowa w środku. Mięso kacze musi spędzić w piekarniku półtorej godziny, ale warto czekać. Sama się przekonasz.