
Składniki
200 gramów
3 opakowania
1 sztuka
1 litr
20 mililitrów
80 gramów
100 gramów
10 gramów
20 gramów
20 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj bulion wołowy. Dopraw go do smaku kilkoma kroplami sosu sojowego i Bulionetką domową wołową Knorr.

Krok 2
Pierś z kaczki zamarynuj w pozostałym sosie sojowym. Odstaw na 20 minut, po czym usmaż tak, aby w środku była jeszcze różowa.

Krok 3
Grzyby boczniaki pokrój w paski, ugotuj w wywarze. Obetnij końcówki z fasolki szparagowej i ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 4
Makaron z trzech opakowań nudli Knorr zalej gotującą się wodą, naczynie przykryj i odstaw na 4 minuty, żeby makaron zmiękł.

Krok 5
Kapustę pokrój w cienkie paseczki. Zielony groszek rozmroź.

Krok 6
W czterech miskach ułóż odsączony makaron, kawałki grzybów, zielony groszek, kawałki fasoli szparagowej, plastry piersi z kaczki, kapustę pekińską, połówkę ugotowanego na twardo jajka i pędy bambusa. Całość zalej gorącym bulionem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ramen
Ramen to japońska zupa przypominająca nieco polski rosół. I na tym podobieństwa się kończą, ponieważ ramen to nie tylko bulion z makaronem, ale bulion z wieloma orientalnymi dodatkami. Najczęściej są to azjatyckie nudle, mięso, jajka na twardo i warzywa. Zupa ramen z mięsem z kaczki to danie pełne smaku umami, z którego słynie kuchnia japońska. Zacznij przyrządzanie od ugotowania wołowego bulionu, a następnie zamarynuj pierś z kaczki w sosie sojowym. Podsmaż ją, by po ugotowaniu pozostała soczysta i delikatna, a w środku różowa. Nudle zalej wrzącą wodą, żeby zmiękły. Przygotuj też kolejne składniki: boczniaki, czyli pyszne mięsiste grzyby, zieloną fasolkę szparagową oraz białą kapustę. Znakomicie będą również pasować chrupiące pędy bambusa i słodki zielony groszek. Ułóż wszystkie dodatki (łącznie z mięsem) w miskach, a następnie zalej bulionem. Na koniec połóż połówki albo ćwiartki jajek na twardo – możesz też posypać je kawałkami kapusty. Przygotuj pełną smaków i kolorów aromatyczną zupę ramen.