Potrawy z Piersi z Kaczki
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Pierś z kaczki
Jeśli lubisz mięso drobiowe, ale szukasz alternatywy dla popularnego kurczaka, polecamy danie z piersi z kaczki. Serwowana często w restauracjach, może zagościć na Twoim stole, bo wbrew powszechnej opinii, jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Główną zaletą kaczego mięsa jest jego wyjątkowa delikatność, dzięki czemu po odpowiednim przyrządzeniu rozpływa się w ustach. Kaczka idealnie nadaje się na świąteczny obiad lub uroczystą kolację, choć może być również głównym składnikiem sałatki. W polskich sklepach mięso dostępne jest głównie w trzech odmianach: pekińskiej, barbarie oraz mulard. Kacze mięso idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Dlatego najbardziej pasują do niego nuty owocowe: pomarańcze, jabłka, śliwki, morele, czereśnie, winogrona, gruszki lub mandarynki. Owoce, jako dodatek do mięsa, wykorzystuje się zazwyczaj na dwa sposoby. Ze świeżych przygotowywany jest sos, natomiast z suszonych – marynata. Aby podkreślić smak, warto również dodać korzenne lub ziołowe przyprawy. Oprócz tego, kaczkę można podać w towarzystwie modrej kapusty czy ziemniaków pieczonych z aromatycznym rozmarynem. Pierś z kaczki możesz przygotować na wiele sposobów: po chińsku, w sosie owocowym lub na sałatce z jabłek. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię, dodaj do kaczki świeżo posiekaną kolendrę, a danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem oraz prostą surówką z kapusty i kiełków. Jeśli wolisz łagodniejszy smak potraw, pierś z kaczki pokrój w plastry i rozłóż na czerwonej kapuście. Sos śliwkowy i kluski śląskie będą idealnym dopełnieniem tego dania. Choć kacze mięso zazwyczaj wykorzystuje się do przyrządzania dań głównych, to nadaje się również do przygotowania sałatek oraz przekąsek. Sałatka z kaczką i kozim serem czy sataye z piersi kaczki spełniają oczekiwania najbardziej wymagających. Już teraz zobacz wszystkie przepisy z wykorzystaniem piersi z kaczki. Tatar z selera z marynowaną kaczką, kaczka z sosem śliwkowym, kaczka po chińsku – wybierz danie najodpowiedniejsze dla siebie.