Potrawy z Piersi z Kaczki
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (8) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
Ciekawostki i porady
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej
Pierś z kaczki
Jeśli lubisz mięso drobiowe, ale szukasz alternatywy dla popularnego kurczaka, polecamy danie z piersi z kaczki. Serwowana często w restauracjach, może zagościć na Twoim stole, bo wbrew powszechnej opinii, jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Główną zaletą kaczego mięsa jest jego wyjątkowa delikatność, dzięki czemu po odpowiednim przyrządzeniu rozpływa się w ustach. Kaczka idealnie nadaje się na świąteczny obiad lub uroczystą kolację, choć może być również głównym składnikiem sałatki. W polskich sklepach mięso dostępne jest głównie w trzech odmianach: pekińskiej, barbarie oraz mulard. Kacze mięso idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Dlatego najbardziej pasują do niego nuty owocowe: pomarańcze, jabłka, śliwki, morele, czereśnie, winogrona, gruszki lub mandarynki. Owoce, jako dodatek do mięsa, wykorzystuje się zazwyczaj na dwa sposoby. Ze świeżych przygotowywany jest sos, natomiast z suszonych – marynata. Aby podkreślić smak, warto również dodać korzenne lub ziołowe przyprawy. Oprócz tego, kaczkę można podać w towarzystwie modrej kapusty czy ziemniaków pieczonych z aromatycznym rozmarynem. Pierś z kaczki możesz przygotować na wiele sposobów: po chińsku, w sosie owocowym lub na sałatce z jabłek. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię, dodaj do kaczki świeżo posiekaną kolendrę, a danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem oraz prostą surówką z kapusty i kiełków. Jeśli wolisz łagodniejszy smak potraw, pierś z kaczki pokrój w plastry i rozłóż na czerwonej kapuście. Sos śliwkowy i kluski śląskie będą idealnym dopełnieniem tego dania. Choć kacze mięso zazwyczaj wykorzystuje się do przyrządzania dań głównych, to nadaje się również do przygotowania sałatek oraz przekąsek. Sałatka z kaczką i kozim serem czy sataye z piersi kaczki spełniają oczekiwania najbardziej wymagających. Już teraz zobacz wszystkie przepisy z wykorzystaniem piersi z kaczki. Tatar z selera z marynowaną kaczką, kaczka z sosem śliwkowym, kaczka po chińsku – wybierz danie najodpowiedniejsze dla siebie.