Potrawy z Piersi z Kaczki | Przepisy.pl pixel

Potrawy z Piersi z Kaczki

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (8)

Pierś kaczki w sosie owocowym
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W modnych restauracjach sos owocowy często jest wykorzystywany jako dodatek do mięs. Spróbuj przy...
Kaczka po chińsku
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mięso typowe dla polskiej kuchni staropolskiej w wydaniu chińskim? Bardzo proszę. Kaczka po chińs...
Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Słodko-wytrawna wersja kaczki przypadnie do gustu osobom lubiącym dania o nieco orientalnym chara...
Zupa ramen
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ramen to japońska zupa przypominająca nieco polski rosół. I na tym podobieństwa się kończą, ponie...
Tatar z selera z marynowaną kaczką
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę na wykwintną mięsną przystawkę? Ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Tatar z seler...
Sataye z piersi kaczki
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli zastanawiasz się, jakie szybkie i ciekawe przystawki przygotować na wizytę znajomych, satay...

Ciekawostki i porady

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kaczkiPierś z kaczki

Jeśli lubisz mięso drobiowe, ale szukasz alternatywy dla popularnego kurczaka, polecamy danie z piersi z kaczki. Serwowana często w restauracjach, może zagościć na Twoim stole, bo wbrew powszechnej opinii, jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Główną zaletą kaczego mięsa jest jego wyjątkowa delikatność, dzięki czemu po odpowiednim przyrządzeniu rozpływa się w ustach. Kaczka idealnie nadaje się na świąteczny obiad lub uroczystą kolację, choć może być również głównym składnikiem sałatki. W polskich sklepach mięso dostępne jest głównie w trzech odmianach: pekińskiej, barbarie oraz mulard. Kacze mięso idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Dlatego najbardziej pasują do niego nuty owocowe: pomarańcze, jabłka, śliwki, morele, czereśnie, winogrona, gruszki lub mandarynki. Owoce, jako dodatek do mięsa, wykorzystuje się zazwyczaj na dwa sposoby. Ze świeżych przygotowywany jest sos, natomiast z suszonych – marynata. Aby podkreślić smak, warto również dodać korzenne lub ziołowe przyprawy. Oprócz tego, kaczkę można podać w towarzystwie modrej kapusty czy ziemniaków pieczonych z aromatycznym rozmarynem. Pierś z kaczki możesz przygotować na wiele sposobów: po chińsku, w sosie owocowym lub na sałatce z jabłek. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię, dodaj do kaczki świeżo posiekaną kolendrę, a danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem oraz prostą surówką z kapusty i kiełków. Jeśli wolisz łagodniejszy smak potraw, pierś z kaczki pokrój w plastry i rozłóż na czerwonej kapuście. Sos śliwkowy i kluski śląskie będą idealnym dopełnieniem tego dania. Choć kacze mięso zazwyczaj wykorzystuje się do przyrządzania dań głównych, to nadaje się również do przygotowania sałatek oraz przekąsek. Sałatka z kaczką i kozim serem czy sataye z piersi kaczki spełniają oczekiwania najbardziej wymagających. Już teraz zobacz wszystkie przepisy z wykorzystaniem piersi z kaczki. Tatar z selera z marynowaną kaczką, kaczka z sosem śliwkowym, kaczka po chińsku – wybierz danie najodpowiedniejsze dla siebie.