Sataye z piersi kaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sataye z piersi kaczki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

168 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

10 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomieszaj świeżo starty imbir z posiekanym czosnkiem, chilli, olejem sezamowym i częścią posiekanej natki kolendry.

Sataye z piersi kaczki - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanej marynacie na 30 minut umieść pokrojoną w cienkie paseczki pierś z kaczki.

Sataye z piersi kaczki - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane mięso nabijaj na drewniane patyki do szaszłyków.

Sataye z piersi kaczki - Krok 3

Krok 4

Gotowe sataye obsmaż na patelni lub na grillu.

Sataye z piersi kaczki - Krok 4

Krok 5

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z mlekiem kokosowym, zagotuj i dodaj pozostałą część mleka kokosowego.

Sataye z piersi kaczki - Krok 5

Krok 6

Sataye podawaj polane sosem na ugotowanym osobno ryżu.

Sataye z piersi kaczki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sataye z piersi kaczkiSataye z piersi kaczki

Jeśli zastanawiasz się, jakie szybkie i ciekawe przystawki przygotować na wizytę znajomych, sataye z piersi kaczki spełnią twoje oczekiwania. Potrzebujesz dosłownie pół godziny, żeby wykonać to orientalne danie, urzekające zapachem i kolorem. Aby mięso skruszało i pięknie pachniało, wcześniej umieść je marynacie z dodatkiem imbiru i chili. Te dwie przyprawy sprawiają, że delikatne mięso staje się bardziej wyraziste i lekko pikantne. Kawałki piersi kaczki powinny poleżeć w marynacie co najmniej pół godziny, ale jeśli możesz, wydłuż ten czas, i zostaw je w niej nawet przez całą noc. Później wystarczy nabić kawałeczki piersi na patyczki do szaszłyków i usmażyć na patelni lub grillu. Gotowe sataye z mięsa kaczki będą się bardzo dobrze komponowały z ugotowanym na sypko brązowym lub jaśminowym ryżem oraz posypaną orzechami surówką z surowej kapusty. Taki sposób serwowania dań, to znak rozpoznawczy kuchni orientalnej.