Sataye z piersi kaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sataye z piersi kaczki

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

10 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomieszaj świeżo starty imbir z posiekanym czosnkiem, chilli, olejem sezamowym i częścią posiekanej natki kolendry.

Sataye z piersi kaczki - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanej marynacie na 30 minut umieść pokrojoną w cienkie paseczki pierś z kaczki.

Sataye z piersi kaczki - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane mięso nabijaj na drewniane patyki do szaszłyków.

Sataye z piersi kaczki - Krok 3

Krok 4

Gotowe sataye obsmaż na patelni lub na grillu.

Sataye z piersi kaczki - Krok 4

Krok 5

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z mlekiem kokosowym, zagotuj i dodaj pozostałą część mleka kokosowego.

Sataye z piersi kaczki - Krok 5

Krok 6

Sataye podawaj polane sosem na ugotowanym osobno ryżu.

Sataye z piersi kaczki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sataye z piersi kaczkiSataye z piersi kaczki

Jeśli zastanawiasz się, jakie szybkie i ciekawe przystawki przygotować na wizytę znajomych, sataye z piersi kaczki spełnią twoje oczekiwania. Potrzebujesz dosłownie pół godziny, żeby wykonać to orientalne danie, urzekające zapachem i kolorem. Aby mięso skruszało i pięknie pachniało, wcześniej umieść je marynacie z dodatkiem imbiru i chili. Te dwie przyprawy sprawiają, że delikatne mięso staje się bardziej wyraziste i lekko pikantne. Kawałki piersi kaczki powinny poleżeć w marynacie co najmniej pół godziny, ale jeśli możesz, wydłuż ten czas, i zostaw je w niej nawet przez całą noc. Później wystarczy nabić kawałeczki piersi na patyczki do szaszłyków i usmażyć na patelni lub grillu. Gotowe sataye z mięsa kaczki będą się bardzo dobrze komponowały z ugotowanym na sypko brązowym lub jaśminowym ryżem oraz posypaną orzechami surówką z surowej kapusty. Taki sposób serwowania dań, to znak rozpoznawczy kuchni orientalnej.