Sataye z piersi kaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sataye z piersi kaczki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
185 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

10 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomieszaj świeżo starty imbir z posiekanym czosnkiem, chilli, olejem sezamowym i częścią posiekanej natki kolendry.

Sataye z piersi kaczki - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanej marynacie na 30 minut umieść pokrojoną w cienkie paseczki pierś z kaczki.

Sataye z piersi kaczki - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane mięso nabijaj na drewniane patyki do szaszłyków.

Sataye z piersi kaczki - Krok 3

Krok 4

Gotowe sataye obsmaż na patelni lub na grillu.

Sataye z piersi kaczki - Krok 4

Krok 5

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z mlekiem kokosowym, zagotuj i dodaj pozostałą część mleka kokosowego.

Sataye z piersi kaczki - Krok 5

Krok 6

Sataye podawaj polane sosem na ugotowanym osobno ryżu.

Sataye z piersi kaczki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sataye z piersi kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sataye z piersi kaczkiSataye z piersi kaczki

Jeśli zastanawiasz się, jakie szybkie i ciekawe przystawki przygotować na wizytę znajomych, sataye z piersi kaczki spełnią twoje oczekiwania. Potrzebujesz dosłownie pół godziny, żeby wykonać to orientalne danie, urzekające zapachem i kolorem. Aby mięso skruszało i pięknie pachniało, wcześniej umieść je marynacie z dodatkiem imbiru i chili. Te dwie przyprawy sprawiają, że delikatne mięso staje się bardziej wyraziste i lekko pikantne. Kawałki piersi kaczki powinny poleżeć w marynacie co najmniej pół godziny, ale jeśli możesz, wydłuż ten czas, i zostaw je w niej nawet przez całą noc. Później wystarczy nabić kawałeczki piersi na patyczki do szaszłyków i usmażyć na patelni lub grillu. Gotowe sataye z mięsa kaczki będą się bardzo dobrze komponowały z ugotowanym na sypko brązowym lub jaśminowym ryżem oraz posypaną orzechami surówką z surowej kapusty. Taki sposób serwowania dań, to znak rozpoznawczy kuchni orientalnej.