Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
340 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

15 gramów

5 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgnieć ząbki czosnku i wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj z oliwą, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz przyprawę Knorr. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Zanurz mięso w przygotowanej marynacie. Dodaj zioła i lekko wymieszaj, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa. Całość zostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.

Krok 3

Połóż kawałki zamarynowanego mięsa na ruszt grilla. Piecz powoli przez około 30 minut, przekręcając od czasu do czasu, aby każda strona mięsa równomiernie się usmażyła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty

Mięso drobiowe daje wręcz nieograniczone możliwości w kuchni. Doskonale smakuje smażone, pieczone, gotowane oraz grillowane. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie tradycyjnych dań z kurczaka, nóżki z marynatą paprykową są świetnym rozwiązaniem. Ziołowy smak, wzmocniony pikantnością papryki, idealnie komponuje się z mięsem grillowanym. Nie musisz czekać do lata, aby przygotować nóżki. Wystarczy elektryczny grill lub odpowiednia patelnia, by zorganizować barbecue, nawet gdy temperatura za oknem osiąga wartości minusowe.

Dla kogo?

Marynata paprykowa do kurczaka przypadnie do gustu miłośnikom grillowanego mięsa, o ostrzejszej nucie.

Na jaką okazję?

Nóżki z kurczaka z paprykowej marynaty sprawdzą się przede wszystkim podczas plenerowych imprez przy grillu.

Czy wiesz, że?

Zadaniem marynaty jest nie tylko przygotowanie mięsa do smażenia, pieczenia czy grillowania, ale także wzbogacenie go oryginalnym smakiem. Marynatą zalewa się również warzywa, aby podczas obróbki cieplnej zyskały głęboki aromat.

Dla urozmaicenia:

Marynata do kurczaka na grilla sprawdzi się również w przypadku innych gatunków mięs, smażonych na ruszcie.