Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty
łatwe
262 osoby zapisały

Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
15 gramów
5 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgnieć ząbki czosnku i wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj z oliwą, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz przyprawę Knorr. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Zanurz mięso w przygotowanej marynacie. Dodaj zioła i lekko wymieszaj, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa. Całość zostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.
Krok 3
Połóż kawałki zamarynowanego mięsa na ruszt grilla. Piecz powoli przez około 30 minut, przekręcając od czasu do czasu, aby każda strona mięsa równomiernie się usmażyła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty
Mięso drobiowe daje wręcz nieograniczone możliwości w kuchni. Doskonale smakuje smażone, pieczone, gotowane oraz grillowane. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie tradycyjnych dań z kurczaka, nóżki z marynatą paprykową są świetnym rozwiązaniem. Ziołowy smak, wzmocniony pikantnością papryki, idealnie komponuje się z mięsem grillowanym. Nie musisz czekać do lata, aby przygotować nóżki. Wystarczy elektryczny grill lub odpowiednia patelnia, by zorganizować barbecue, nawet gdy temperatura za oknem osiąga wartości minusowe.
Dla kogo?
Marynata paprykowa do kurczaka przypadnie do gustu miłośnikom grillowanego mięsa, o ostrzejszej nucie.
Na jaką okazję?
Nóżki z kurczaka z paprykowej marynaty sprawdzą się przede wszystkim podczas plenerowych imprez przy grillu.
Czy wiesz, że?
Zadaniem marynaty jest nie tylko przygotowanie mięsa do smażenia, pieczenia czy grillowania, ale także wzbogacenie go oryginalnym smakiem. Marynatą zalewa się również warzywa, aby podczas obróbki cieplnej zyskały głęboki aromat.
Dla urozmaicenia:
Marynata do kurczaka na grilla sprawdzi się również w przypadku innych gatunków mięs, smażonych na ruszcie.