Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty
łatwe
263 osoby zapisały

Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
15 gramów
5 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgnieć ząbki czosnku i wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj z oliwą, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz przyprawę Knorr. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Zanurz mięso w przygotowanej marynacie. Dodaj zioła i lekko wymieszaj, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa. Całość zostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.
Krok 3
Połóż kawałki zamarynowanego mięsa na ruszt grilla. Piecz powoli przez około 30 minut, przekręcając od czasu do czasu, aby każda strona mięsa równomiernie się usmażyła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nóżki kurczaka z paprykowej marynaty
Mięso drobiowe daje wręcz nieograniczone możliwości w kuchni. Doskonale smakuje smażone, pieczone, gotowane oraz grillowane. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie tradycyjnych dań z kurczaka, nóżki z marynatą paprykową są świetnym rozwiązaniem. Ziołowy smak, wzmocniony pikantnością papryki, idealnie komponuje się z mięsem grillowanym. Nie musisz czekać do lata, aby przygotować nóżki. Wystarczy elektryczny grill lub odpowiednia patelnia, by zorganizować barbecue, nawet gdy temperatura za oknem osiąga wartości minusowe.
Dla kogo?
Marynata paprykowa do kurczaka przypadnie do gustu miłośnikom grillowanego mięsa, o ostrzejszej nucie.
Na jaką okazję?
Nóżki z kurczaka z paprykowej marynaty sprawdzą się przede wszystkim podczas plenerowych imprez przy grillu.
Czy wiesz, że?
Zadaniem marynaty jest nie tylko przygotowanie mięsa do smażenia, pieczenia czy grillowania, ale także wzbogacenie go oryginalnym smakiem. Marynatą zalewa się również warzywa, aby podczas obróbki cieplnej zyskały głęboki aromat.
Dla urozmaicenia:
Marynata do kurczaka na grilla sprawdzi się również w przypadku innych gatunków mięs, smażonych na ruszcie.