Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
827 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj filety z kurczaka i pokrój w trzycentymetrową kostkę.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - Krok 1

Krok 2

Paprykę również pokrój w dużą kostkę, po czym nadziewaj mięso na patyczki, przekładając je pokrojoną papryką.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - Krok 2

Krok 3

Przygotuj marynatę z jogurtu oraz Przypraw w mini kostkach Pietruszka oraz Czosnek Knorr. Zalej nią szaszłyki i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - Krok 3

Krok 4

Na koniec podsmaż szaszłyki z obu stron na patelni grillowej i dopiecz w piecu przez około 10 minut. Podawaj.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosieSzaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie

Rodzinny grill lub impreza w stylu barbecue dla znajomych to doskonała okazja do kulinarnych odkryć. Nie bądź w tyle i zaskocz gości propozycjami, które znajdziesz na naszej stronie. Zamień nudną kiełbasę i karkówkę na wyjątkowo smaczne, soczyste i błyskawiczne w przygotowaniu szaszłyki. Szaszłyki drobiowe w czosnkowym sosie to jedna z potraw idealnych na ruszt. Proponujemy zrobić je z piersi z kurczaka, dzięki czemu szybko je upieczesz. Nabijaj je na długie wykałaczki na przemian z warzywami – im więcej kolorów, tym lepiej. Wykorzystaj cukinię, bakłażana, paprykę, pieczarki lub cebulę. Po ugrillowaniu doskonale smakować będą w zestawie z ziołowym lub pomidorowym dipem. Do takiej kompozycji idealny jest oczywiście także sos czosnkowy, który tym razem posłuży nie jako sos, ale jako marynata. Zrobisz go szybko, łącząc jogurt naturalny z przyprawami Knorr w mini kostkach.