Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie

- Krok 1Umyj filety z kurczaka i pokrój w trzycentymetrową kostkę.
- Krok 2Paprykę również pokrój w dużą kostkę, po czym nadziewaj mięso na patyczki, przekładając je pokrojoną papryką.
- Krok 3Przygotuj marynatę z jogurtu oraz Przypraw w mini kostkach Pietruszka oraz Czosnek Knorr. Zalej nią szaszłyki i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
- Krok 4Na koniec podsmaż szaszłyki z obu stron na patelni grillowej i dopiecz w piecu przez około 10 minut. Podawaj.
Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie
Rodzinny grill lub impreza w stylu barbecue dla znajomych to doskonała okazja do kulinarnych odkryć. Nie bądź w tyle i zaskocz gości propozycjami, które znajdziesz na naszej stronie. Zamień nudną kiełbasę i karkówkę na wyjątkowo smaczne, soczyste i błyskawiczne w przygotowaniu szaszłyki. Szaszłyki drobiowe w czosnkowym sosie to jedna z potraw idealnych na ruszt. Proponujemy zrobić je z piersi z kurczaka, dzięki czemu szybko je upieczesz. Nabijaj je na długie wykałaczki na przemian z warzywami – im więcej kolorów, tym lepiej. Wykorzystaj cukinię, bakłażana, paprykę, pieczarki lub cebulę. Po ugrillowaniu doskonale smakować będą w zestawie z ziołowym lub pomidorowym dipem. Do takiej kompozycji idealny jest oczywiście także sos czosnkowy, który tym razem posłuży nie jako sos, ale jako marynata. Zrobisz go szybko, łącząc jogurt naturalny z przyprawami Knorr w mini kostkach.