Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
827 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj filety z kurczaka i pokrój w trzycentymetrową kostkę.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - Krok 1

Krok 2

Paprykę również pokrój w dużą kostkę, po czym nadziewaj mięso na patyczki, przekładając je pokrojoną papryką.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - Krok 2

Krok 3

Przygotuj marynatę z jogurtu oraz Przypraw w mini kostkach Pietruszka oraz Czosnek Knorr. Zalej nią szaszłyki i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - Krok 3

Krok 4

Na koniec podsmaż szaszłyki z obu stron na patelni grillowej i dopiecz w piecu przez około 10 minut. Podawaj.

Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosieSzaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie

Rodzinny grill lub impreza w stylu barbecue dla znajomych to doskonała okazja do kulinarnych odkryć. Nie bądź w tyle i zaskocz gości propozycjami, które znajdziesz na naszej stronie. Zamień nudną kiełbasę i karkówkę na wyjątkowo smaczne, soczyste i błyskawiczne w przygotowaniu szaszłyki. Szaszłyki drobiowe w czosnkowym sosie to jedna z potraw idealnych na ruszt. Proponujemy zrobić je z piersi z kurczaka, dzięki czemu szybko je upieczesz. Nabijaj je na długie wykałaczki na przemian z warzywami – im więcej kolorów, tym lepiej. Wykorzystaj cukinię, bakłażana, paprykę, pieczarki lub cebulę. Po ugrillowaniu doskonale smakować będą w zestawie z ziołowym lub pomidorowym dipem. Do takiej kompozycji idealny jest oczywiście także sos czosnkowy, który tym razem posłuży nie jako sos, ale jako marynata. Zrobisz go szybko, łącząc jogurt naturalny z przyprawami Knorr w mini kostkach.