Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie
łatwe
232 osoby zapisały

Składniki
null
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj filety z kurczaka i pokrój w trzycentymetrową kostkę.

Krok 2
Paprykę również pokrój w dużą kostkę, po czym nadziewaj mięso na patyczki, przekładając je pokrojoną papryką.

Krok 3
Przygotuj marynatę z jogurtu oraz Przypraw w mini kostkach Pietruszka oraz Czosnek Knorr. Zalej nią szaszłyki i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 4
Na koniec podsmaż szaszłyki z obu stron na patelni grillowej i dopiecz w piecu przez około 10 minut. Podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie
Rodzinny grill lub impreza w stylu barbecue dla znajomych to doskonała okazja do kulinarnych odkryć. Nie bądź w tyle i zaskocz gości propozycjami, które znajdziesz na naszej stronie. Zamień nudną kiełbasę i karkówkę na wyjątkowo smaczne, soczyste i błyskawiczne w przygotowaniu szaszłyki. Szaszłyki drobiowe w czosnkowym sosie to jedna z potraw idealnych na ruszt. Proponujemy zrobić je z piersi z kurczaka, dzięki czemu szybko je upieczesz. Nabijaj je na długie wykałaczki na przemian z warzywami – im więcej kolorów, tym lepiej. Wykorzystaj cukinię, bakłażana, paprykę, pieczarki lub cebulę. Po ugrillowaniu doskonale smakować będą w zestawie z ziołowym lub pomidorowym dipem. Do takiej kompozycji idealny jest oczywiście także sos czosnkowy, który tym razem posłuży nie jako sos, ale jako marynata. Zrobisz go szybko, łącząc jogurt naturalny z przyprawami Knorr w mini kostkach.