
Składniki
700 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w plastry, czosnek drobno posiekaj.

Krok 2
W misce wymieszaj musztardę, ketchup, przyprawę do mięs, posiekany rozmaryn i czosnek.

Krok 3
Następnie w powstałej marynacie wymieszaj plastry boczku. Mięso przełóż do miski, zafoliuj i marynuj co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Gotowe plastry boczku grilluj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem, po około 4-5 minut z każdej strony.


Dobra rada:
Do marynaty możesz też dodać grubo zmielony czarny pieprz. Uważaj, żeby wytapiający się tłuszcz nie spływał bezpośrednio na grilla.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Boczek z grilla
Boczek z grilla to przysmak, który z pewnością zachwyci każdego fana mięs. Chrupiący, aromatyczny oraz soczysty – czego chcieć więcej? Sprawdź naszą recepturę na boczek z grilla i zaserwuj go dla swoich bliskich. Czas przygotowania zajmie Ci jedyne 20 minut, a efekty będą doskonałe.
Dla kogo?
Dla wszystkich wielbicieli mięsnych smaków. Boczek z grilla jest najpierw marynowany, przez co zachwyca niepowtarzalnym aromatem i konsystencją. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet osobom, które do tej pory nie przepadały za tym rodzajem mięsa. Przyrządź boczek z grilla dla rodziny i przyjaciół, a zachwycisz ich tym specjałem!
Na jaką okazję?
A może bez okazji? Przygotuj boczek z grilla, gdy tylko najdzie Cię ochota! To aromatyczne mięso uświetni każde spotkanie na świeżym powietrzu. Nie może zabraknąć go obok karczku, sałatek i ziemniaków z grilla. Równie dobrym pomysłem będzie przygotowanie boczku jako dodatku do śniadania lub kolacji. Zawsze smakuje tak samo dobrze!
Czy wiesz, że?
Przy wyborze boczku na grilla kieruj się jego kolorem. Świeże mięso bez kości powinno mieć ciemnoróżową barwą. Dokładnie sprawdź, czy boczek na grilla nie jest zepsuty, ponieważ może to popsuć całe grillowanie. Po wyborze mięsa przechodź do działania!
Dla urozmaicenia:
Boczek z grilla możesz podać z ulubionymi sosami. Doskonale sprawdzi się popularne barbecue, które pasuje również do innych potraw z rusztu! Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, to sięgnij po sos z chili. Wybierz ulubione dodatki i ciesz się znakomitym boczkiem z grilla. Ten przysmak potrafi zachwycić!