
Składniki
700 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w plastry, czosnek drobno posiekaj.

Krok 2
W misce wymieszaj musztardę, ketchup, przyprawę do mięs, posiekany rozmaryn i czosnek.

Krok 3
Następnie w powstałej marynacie wymieszaj plastry boczku. Mięso przełóż do miski, zafoliuj i marynuj co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Gotowe plastry boczku grilluj na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem, po około 4-5 minut z każdej strony.


Dobra rada:
Do marynaty możesz też dodać grubo zmielony czarny pieprz. Uważaj, żeby wytapiający się tłuszcz nie spływał bezpośrednio na grilla.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Boczek z grilla
Boczek z grilla to przysmak, który z pewnością zachwyci każdego fana mięs. Chrupiący, aromatyczny oraz soczysty – czego chcieć więcej? Sprawdź naszą recepturę na boczek z grilla i zaserwuj go dla swoich bliskich. Czas przygotowania zajmie Ci jedyne 20 minut, a efekty będą doskonałe.
Dla kogo?
Dla wszystkich wielbicieli mięsnych smaków. Boczek z grilla jest najpierw marynowany, przez co zachwyca niepowtarzalnym aromatem i konsystencją. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet osobom, które do tej pory nie przepadały za tym rodzajem mięsa. Przyrządź boczek z grilla dla rodziny i przyjaciół, a zachwycisz ich tym specjałem!
Na jaką okazję?
A może bez okazji? Przygotuj boczek z grilla, gdy tylko najdzie Cię ochota! To aromatyczne mięso uświetni każde spotkanie na świeżym powietrzu. Nie może zabraknąć go obok karczku, sałatek i ziemniaków z grilla. Równie dobrym pomysłem będzie przygotowanie boczku jako dodatku do śniadania lub kolacji. Zawsze smakuje tak samo dobrze!
Czy wiesz, że?
Przy wyborze boczku na grilla kieruj się jego kolorem. Świeże mięso bez kości powinno mieć ciemnoróżową barwą. Dokładnie sprawdź, czy boczek na grilla nie jest zepsuty, ponieważ może to popsuć całe grillowanie. Po wyborze mięsa przechodź do działania!
Dla urozmaicenia:
Boczek z grilla możesz podać z ulubionymi sosami. Doskonale sprawdzi się popularne barbecue, które pasuje również do innych potraw z rusztu! Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, to sięgnij po sos z chili. Wybierz ulubione dodatki i ciesz się znakomitym boczkiem z grilla. Ten przysmak potrafi zachwycić!