
Składniki
30 sztuk
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj, przetnij po długości na cztery. Usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w grubą 2 cm kostkę.
Krok 2
Krewetki rozmroź, osusz, zalej oliwą, z przyprawą Knorr, czosnkiem i chili, dodaj do tego również cukinię. Krewetki nadziewaj na przemian z cukinią na patyki do grilla.
Krok 3
Następnie grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem na tackach aluminiowych, po 4-5 minut z każdej strony.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj sos, wymieszaj w misce majonez z chrzanem, ketchupem i sosem worcester.
Krok 5
Gotowe krewetki podawaj z sosem koktajlowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z grilla
Krewetki z grilla to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owoców morza. Skorupiaki z naszego przepisu są aromatyczne i chrupiące. Nie mają sobie równych! Koniecznie przygotuj to danie na najbliższą okazję, a już na stałe zagości w Twoim menu. Zachwyć nim swoich bliskich!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów owoców morza i osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z krewetkami! Przygotowanie skorupiaków z grilla jest niezwykle łatwym zadaniem, dlatego kulinarni nowicjusze nie powinni mieć z nim żadnego problemu! To jak, kiedy sięgniesz po naszą recepturę na krewetki z grilla? Zachwycą Cię smakiem!
Na jaką okazję?
Biesiadowanie przy grillu to doskonała okazja na przygotowanie aromatycznych krewetek. Spotkaj się z bliskimi i zaserwuj im tę potrawę, a pochwałom nie będzie końca. Krewetki z grilla sprawdzą się również na lunch lub romantyczną kolację we dwoje. Zawsze jest dobra pora na zjedzenie przepysznych owoców morza!
Czy wiesz, że?
10 maja to szczególne święto dla fanów owoców morza w Stanach Zjednoczonych. Właśnie wtedy obchodzony jest Narodowy Dzień Krewetek. Nie ma wątpliwości, że nasza receptura na ten przysmak z grilla byłaby prawdziwym hitem w USA!
Dla urozmaicenia:
Gotowe krewetki z grilla serwuj z aromatycznym sosem koktajlowym. Jeżeli nie przepadasz za tym dodatkiem, to możesz również postawić na oliwę z oliwek lub inny dressing. Doskonale sprawdzi się również odrobina soku z cytryny. Przygotuj krewetki z grilla z dodatkami i ciesz się znakomitym posiłkiem!


































