Szaszłyk z parówek przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyk z parówek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 plastrów

8 sztuk

3 sztuki

8 sztuk

salsa pomidorowa:

3 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parówki obierz z foli i pokrój na mniejsze około 2 cm kawałki. Każdy kawałek z osobna zawiń w plaster boczku.

Szaszłyk z parówek  - Krok 1

Krok 2

Na patyczki od szaszłyków nadziewaj po kolei kawałek parówki, marynowane cebulki, kawałek kiszonego ogórka i suszonej śliwki.

Szaszłyk z parówek  - Krok 2

Krok 3

Parówki grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu. Grilluj około 20 minut przekręcając szaszłyki co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z salsa pomidorową

Szaszłyk z parówek  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w 0,5 cm kostkę, cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, podobnie chili i czosnek. Dodaj kolendrę, szczypior, oliwę i ketchup Hellmann's. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku sokiem z limonki.

Szaszłyk z parówek  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Żelka Żelka

    Żelka Żelka , 25.06.2016

    Przemek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z parówek Szaszłyk z parówek

Szaszłyki z parówek to uniwersalna i smaczna propozycja na danie, które możesz podać zarówno na wytrawny podwieczorek, jak i przekąskę w ciągu dnia. Do ich przygotowania wykorzystaj dobrej jakości parówki – sprawdzą się takie z indyka, szynki bądź sojowe. Pokrój je w niewielkie kawałki, które później zawiniesz w chudy boczek (zamiast niego możesz też wykorzystać szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką). Gotowe kawałki nabij na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z plasterkami ogórka kiszonego i marynowaną cebulką. Sięgnij również po suszone śliwki, które wyśmienicie podkreślą smak mięsa. Szaszłyki najlepiej przyrządzić na rozgrzanym ruszcie, jednak świetnie smakują też podsmażone na patelni grillowej. Z jakim dodatkiem je serwować? Sprawdzi się salsa pomidorowa – przyrządzisz ją ze świeżych pomidorów (najlepiej malinowych), drobno posiekanej cebuli i czosnku. Aromatu doda jej kolendra, a wyrazistości papryczka chili lub jalapeno. Na koniec dopraw ketchupem, wymieszaj i skrop sokiem z limonki. Jak myślisz, czym jeszcze można urozmaicić szaszłyki z parówek?