Szaszłyk z parówek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z parówek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 plastrów

8 sztuk

3 sztuki

8 sztuk

salsa pomidorowa:

3 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parówki obierz z foli i pokrój na mniejsze około 2 cm kawałki. Każdy kawałek z osobna zawiń w plaster boczku.

Szaszłyk z parówek  - Krok 1

Krok 2

Na patyczki od szaszłyków nadziewaj po kolei kawałek parówki, marynowane cebulki, kawałek kiszonego ogórka i suszonej śliwki.

Szaszłyk z parówek  - Krok 2

Krok 3

Parówki grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu. Grilluj około 20 minut przekręcając szaszłyki co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z salsa pomidorową

Szaszłyk z parówek  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w 0,5 cm kostkę, cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, podobnie chili i czosnek. Dodaj kolendrę, szczypior, oliwę i ketchup Hellmann's. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku sokiem z limonki.

Szaszłyk z parówek  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Żelka Żelka

    Żelka Żelka , 25.06.2016

    Przemek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z parówek Szaszłyk z parówek

Szaszłyki z parówek to uniwersalna i smaczna propozycja na danie, które możesz podać zarówno na wytrawny podwieczorek, jak i przekąskę w ciągu dnia. Do ich przygotowania wykorzystaj dobrej jakości parówki – sprawdzą się takie z indyka, szynki bądź sojowe. Pokrój je w niewielkie kawałki, które później zawiniesz w chudy boczek (zamiast niego możesz też wykorzystać szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką). Gotowe kawałki nabij na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z plasterkami ogórka kiszonego i marynowaną cebulką. Sięgnij również po suszone śliwki, które wyśmienicie podkreślą smak mięsa. Szaszłyki najlepiej przyrządzić na rozgrzanym ruszcie, jednak świetnie smakują też podsmażone na patelni grillowej. Z jakim dodatkiem je serwować? Sprawdzi się salsa pomidorowa – przyrządzisz ją ze świeżych pomidorów (najlepiej malinowych), drobno posiekanej cebuli i czosnku. Aromatu doda jej kolendra, a wyrazistości papryczka chili lub jalapeno. Na koniec dopraw ketchupem, wymieszaj i skrop sokiem z limonki. Jak myślisz, czym jeszcze można urozmaicić szaszłyki z parówek?