Szaszłyk z parówek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z parówek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 plastrów

8 sztuk

3 sztuki

8 sztuk

salsa pomidorowa:

3 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parówki obierz z foli i pokrój na mniejsze około 2 cm kawałki. Każdy kawałek z osobna zawiń w plaster boczku.

Szaszłyk z parówek  - Krok 1

Krok 2

Na patyczki od szaszłyków nadziewaj po kolei kawałek parówki, marynowane cebulki, kawałek kiszonego ogórka i suszonej śliwki.

Szaszłyk z parówek  - Krok 2

Krok 3

Parówki grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu. Grilluj około 20 minut przekręcając szaszłyki co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z salsa pomidorową

Szaszłyk z parówek  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w 0,5 cm kostkę, cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, podobnie chili i czosnek. Dodaj kolendrę, szczypior, oliwę i ketchup Hellmann's. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku sokiem z limonki.

Szaszłyk z parówek  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Żelka Żelka

    Żelka Żelka , 25.06.2016

    Przemek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z parówek Szaszłyk z parówek

Szaszłyki z parówek to uniwersalna i smaczna propozycja na danie, które możesz podać zarówno na wytrawny podwieczorek, jak i przekąskę w ciągu dnia. Do ich przygotowania wykorzystaj dobrej jakości parówki – sprawdzą się takie z indyka, szynki bądź sojowe. Pokrój je w niewielkie kawałki, które później zawiniesz w chudy boczek (zamiast niego możesz też wykorzystać szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką). Gotowe kawałki nabij na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z plasterkami ogórka kiszonego i marynowaną cebulką. Sięgnij również po suszone śliwki, które wyśmienicie podkreślą smak mięsa. Szaszłyki najlepiej przyrządzić na rozgrzanym ruszcie, jednak świetnie smakują też podsmażone na patelni grillowej. Z jakim dodatkiem je serwować? Sprawdzi się salsa pomidorowa – przyrządzisz ją ze świeżych pomidorów (najlepiej malinowych), drobno posiekanej cebuli i czosnku. Aromatu doda jej kolendra, a wyrazistości papryczka chili lub jalapeno. Na koniec dopraw ketchupem, wymieszaj i skrop sokiem z limonki. Jak myślisz, czym jeszcze można urozmaicić szaszłyki z parówek?