
Składniki
4 sztuki
8 plastrów
8 sztuk
3 sztuki
8 sztuk
salsa pomidorowa:
3 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parówki obierz z foli i pokrój na mniejsze około 2 cm kawałki. Każdy kawałek z osobna zawiń w plaster boczku.

Krok 2
Na patyczki od szaszłyków nadziewaj po kolei kawałek parówki, marynowane cebulki, kawałek kiszonego ogórka i suszonej śliwki.

Krok 3
Parówki grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu. Grilluj około 20 minut przekręcając szaszłyki co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z salsa pomidorową

Krok 4
Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w 0,5 cm kostkę, cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, podobnie chili i czosnek. Dodaj kolendrę, szczypior, oliwę i ketchup Hellmann's. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku sokiem z limonki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk z parówek
Szaszłyki z parówek to uniwersalna i smaczna propozycja na danie, które możesz podać zarówno na wytrawny podwieczorek, jak i przekąskę w ciągu dnia. Do ich przygotowania wykorzystaj dobrej jakości parówki – sprawdzą się takie z indyka, szynki bądź sojowe. Pokrój je w niewielkie kawałki, które później zawiniesz w chudy boczek (zamiast niego możesz też wykorzystać szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką). Gotowe kawałki nabij na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z plasterkami ogórka kiszonego i marynowaną cebulką. Sięgnij również po suszone śliwki, które wyśmienicie podkreślą smak mięsa. Szaszłyki najlepiej przyrządzić na rozgrzanym ruszcie, jednak świetnie smakują też podsmażone na patelni grillowej. Z jakim dodatkiem je serwować? Sprawdzi się salsa pomidorowa – przyrządzisz ją ze świeżych pomidorów (najlepiej malinowych), drobno posiekanej cebuli i czosnku. Aromatu doda jej kolendra, a wyrazistości papryczka chili lub jalapeno. Na koniec dopraw ketchupem, wymieszaj i skrop sokiem z limonki. Jak myślisz, czym jeszcze można urozmaicić szaszłyki z parówek?