
Składniki
4 sztuki
8 plastrów
8 sztuk
3 sztuki
8 sztuk
salsa pomidorowa:
3 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parówki obierz z foli i pokrój na mniejsze około 2 cm kawałki. Każdy kawałek z osobna zawiń w plaster boczku.

Krok 2
Na patyczki od szaszłyków nadziewaj po kolei kawałek parówki, marynowane cebulki, kawałek kiszonego ogórka i suszonej śliwki.

Krok 3
Parówki grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu. Grilluj około 20 minut przekręcając szaszłyki co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z salsa pomidorową

Krok 4
Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w 0,5 cm kostkę, cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, podobnie chili i czosnek. Dodaj kolendrę, szczypior, oliwę i ketchup Hellmann's. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku sokiem z limonki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk z parówek
Szaszłyki z parówek to uniwersalna i smaczna propozycja na danie, które możesz podać zarówno na wytrawny podwieczorek, jak i przekąskę w ciągu dnia. Do ich przygotowania wykorzystaj dobrej jakości parówki – sprawdzą się takie z indyka, szynki bądź sojowe. Pokrój je w niewielkie kawałki, które później zawiniesz w chudy boczek (zamiast niego możesz też wykorzystać szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką). Gotowe kawałki nabij na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z plasterkami ogórka kiszonego i marynowaną cebulką. Sięgnij również po suszone śliwki, które wyśmienicie podkreślą smak mięsa. Szaszłyki najlepiej przyrządzić na rozgrzanym ruszcie, jednak świetnie smakują też podsmażone na patelni grillowej. Z jakim dodatkiem je serwować? Sprawdzi się salsa pomidorowa – przyrządzisz ją ze świeżych pomidorów (najlepiej malinowych), drobno posiekanej cebuli i czosnku. Aromatu doda jej kolendra, a wyrazistości papryczka chili lub jalapeno. Na koniec dopraw ketchupem, wymieszaj i skrop sokiem z limonki. Jak myślisz, czym jeszcze można urozmaicić szaszłyki z parówek?