Szaszłyk z parówek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z parówek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 plastrów

8 sztuk

3 sztuki

8 sztuk

salsa pomidorowa:

3 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parówki obierz z foli i pokrój na mniejsze około 2 cm kawałki. Każdy kawałek z osobna zawiń w plaster boczku.

Szaszłyk z parówek  - Krok 1

Krok 2

Na patyczki od szaszłyków nadziewaj po kolei kawałek parówki, marynowane cebulki, kawałek kiszonego ogórka i suszonej śliwki.

Szaszłyk z parówek  - Krok 2

Krok 3

Parówki grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu. Grilluj około 20 minut przekręcając szaszłyki co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z salsa pomidorową

Szaszłyk z parówek  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w 0,5 cm kostkę, cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, podobnie chili i czosnek. Dodaj kolendrę, szczypior, oliwę i ketchup Hellmann's. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku sokiem z limonki.

Szaszłyk z parówek  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Żelka Żelka

    Żelka Żelka , 25.06.2016

    Przemek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk z parówek  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z parówek Szaszłyk z parówek

Szaszłyki z parówek to uniwersalna i smaczna propozycja na danie, które możesz podać zarówno na wytrawny podwieczorek, jak i przekąskę w ciągu dnia. Do ich przygotowania wykorzystaj dobrej jakości parówki – sprawdzą się takie z indyka, szynki bądź sojowe. Pokrój je w niewielkie kawałki, które później zawiniesz w chudy boczek (zamiast niego możesz też wykorzystać szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką). Gotowe kawałki nabij na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie z plasterkami ogórka kiszonego i marynowaną cebulką. Sięgnij również po suszone śliwki, które wyśmienicie podkreślą smak mięsa. Szaszłyki najlepiej przyrządzić na rozgrzanym ruszcie, jednak świetnie smakują też podsmażone na patelni grillowej. Z jakim dodatkiem je serwować? Sprawdzi się salsa pomidorowa – przyrządzisz ją ze świeżych pomidorów (najlepiej malinowych), drobno posiekanej cebuli i czosnku. Aromatu doda jej kolendra, a wyrazistości papryczka chili lub jalapeno. Na koniec dopraw ketchupem, wymieszaj i skrop sokiem z limonki. Jak myślisz, czym jeszcze można urozmaicić szaszłyki z parówek?