Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

200 mililitrów

100 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie, długie paski. W misce połącz Przyprawę Knorr Smokey oraz oliwę i wymieszaj. Do marynaty przełóż pokrojone mięso i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie kawałki mięsa nabijaj na drewniane patyki (np. bambusowe), a następnie odłóż na 15 minut w chłodne miejsce.

Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos orzechowy - w rondelku rozgrzej oliwę, zeszklij pokrojoną drobno szalotkę oraz posiekany czosnek. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Następnie wlej bulion oraz śmietanę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut – dopraw do smaku rybnym sosem i sokiem z limonki.

Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane szaszłyki kładź na ruszt rozgrzanego grilla i opiekaj po 2 minuty z każdej strony – pamiętaj o tym, że polędwica to bardzo delikatny element wołowego mięsa i nie wymaga długiego smażenia, a w tym przypadku mięso pokrojone jest w cienkie paski.

Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - Krok 4

Krok 5

Usmażone sataye wyłóż na półmisek i polej przygotowanym sosem. Całość posyp świeżą, drobno pokrojoną kolendrą i podawaj. Doskonałym dodatkiem będą chrupiące grzanki z bagietki.

Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli używasz tradycyjnych drewnianych patyków do szaszłyków, pamiętaj aby przed użyciem namoczyć je kilka minut w wodzie – patyki nie będą palić się na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosemPieczone sataye wołowe z orzechowym sosem

Egzotyczne dania coraz częściej goszczą na polskich stołach. Sataye swoje korzenie mają w tradycji malezyjsko-indonezyjskiej, a podawane z ostrymi sosami przypadną do gustu każdemu miłośnikowi wyrazistych, aromatycznych i pikantnych smaków. Spróbujcie naszej propozycji na tę wyjątkową potrawę, która z pewnością znajdzie się na waszej liście ulubionych dań, serwowanych podczas różnych okazji – oto przepis na pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem.

Dla kogo?

Pieczone sataye są dla wszystkich! Przede wszystkim dla zwolenników kuchni egzotycznej, pikantnej, bogatej w orientalne smaki.

Na jaką okazję?

Sataye wołowe są doskonałą propozycją na plenerowe przyjęcie. Sprawdzą się również jako główne danie, serwowane na obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

Sataye często przygotowują np. Holendrzy. To danie nie jest popularne jedynie w odległych nam zakątkach świata.

Dla urozmaicenia:

Pieczone sataye wołowe mogą być podawane z chrupiącymi grzankami, które przygotujesz z bagietki lub innego ulubionego pieczywa.