Przepisy na Stek z wołowiny z grilla

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Stek z grilla
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

30 min.
Stek jest jednym z klasycznych sposobów na przyrządzenie wołowiny, który pozwala wydobyć całą głę...
Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowy...
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

30 min.
Nazwa "butterfly" określa sposób symetrycznego rozkrojenia kawałka mięsa tak, aby powstały dwa ci...
Antrykot wołowy po amerykańsku
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

45 min.
Czasem przychodzi ochota na zjedzenie prawdziwie mięsnego posiłku. Zwłaszcza mężczyźni często mar...
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

średnie

30 min.
Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produko...
Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

trudne

140 min.
Rozbef z frytkami to danie doskonałe nie tylko na spotkanie przy grillu, jest także odpowiednią p...
Stek z grilla
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

30 min.
Moda na jedzenie steków przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Coraz więcej jest restau...
Kanapka z grillowaną wołowiną
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

15 min.
Kanapka z grillowaną wołowiną serwowana na ciepło to znakomita propozycja na wytrawną przekąskę...
Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

45 min.
Prawdziwki, śliwki suszone i igiełki świeżego rozmarynu – to wyjątkowo wykwintne trio, które doda...
Polędwica wołowa w marynacie czosnkowo-ziołowej (francuskiej)
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

90 min.
Wołowa polędwica jest znakomitym soczystym mięsem, a będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli połączysz...
Wołowina z trawą cytrynową
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

30 min.
Bardzo często jeden niepozorny dodatek może całkowicie zmienić charakter dobrze ci znanej potrawy...
Diabelskie steki z grilla
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

45 min.
Sekretem tego dania jest wyrazisty smak mięsa, który współgra z pikantnymi dodatkami, a jego dope...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z wołowiny z grillaStek z wołowiny z grilla

Współcześnie stek jest niezwykle popularną potrawą mięsną. Oprócz tego, że pojawia się w menu wielu restauracji, jest również często przyrządzany podczas spotkań grillowych. Stek to nic innego, jak przekrojony w poprzek kawałek mięsa lub ryby. Wyróżnić zatem można steki z tuńczyka, jagnięciny czy nawet dzika. Jednak to steki z wołowiny, czyli befsztyki, należą do tych najchętniej przygotowywanych. Jakie są powody ich popularności? Przede wszystkim to, że wołowina wysokiej jakości jest mięsem niezwykle smacznym. Befsztyki przyrządza się najczęściej z polędwicy, antrykotu, rostbefu, udźca, a nawet z karkówki. Dobrą metodą na ich przyrządzenie jest grillowanie na wolnym powietrzu. Stanowi to jednak rozwiązanie jedynie sezonowe, dobrze jest zatem zaopatrzyć się w patelnię grillową lub też wykorzystać piekarnik z odpowiednią funkcją. W tej kategorii masz do wyboru przepisy na klasyczne befsztyki, jak również szaszłyki, roladki oraz hamburgery. Te ostatnie przygotujesz np. z wołowego mięsa mielonego. Gotowe kotlety możesz włożyć między połówki bułki pszennej, dodać do nich wybrany miks warzyw oraz komponujący się z resztą składników sos. Z kolei klasyczne befsztyki przed obróbką termiczną dobrze jest zamarynować za pomocą odpowiednich przypraw i innych dodatków, na przykład jogurtu naturalnego czy suszonych pomidorów. Oczywiście, nie bez znaczenia jest też czas marynowania – im będzie trwało dłużej, tym smak będzie wyrazistszy. Dobrze przyrządzone steki grilluj następnie na rozgrzanym ruszcie. Mięsa staraj się nie nakłuwać i przewracać więcej niż dwa razy. Stopień wysmażenia steku sprawdź za pomocą termometru. Steki podawaj od razu po zdjęciu z grilla, najlepiej z dodatkiem świeżej sałaty, grillowanej kukurydzy, z pieczywem albo grillowanymi ziemniakami. Jego smak podkreślą też różnego rodzaju dipy. A na koniec delektuj się tym przepysznym daniem. Koniecznie sprawdź nasze przepisy i wypróbuj te, które wydają Ci się najciekawsze. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią po przygotowaniu dania. Życzymy smacznego.