Przepisy na Stek z wołowiny z grilla
31 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (31) 
średnie
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej
Stek z wołowiny z grilla
Współcześnie stek jest niezwykle popularną potrawą mięsną. Oprócz tego, że pojawia się w menu wielu restauracji, jest również często przyrządzany podczas spotkań grillowych. Stek to nic innego, jak przekrojony w poprzek kawałek mięsa lub ryby. Wyróżnić zatem można steki z tuńczyka, jagnięciny czy nawet dzika. Jednak to steki z wołowiny, czyli befsztyki, należą do tych najchętniej przygotowywanych. Jakie są powody ich popularności? Przede wszystkim to, że wołowina wysokiej jakości jest mięsem niezwykle smacznym. Befsztyki przyrządza się najczęściej z polędwicy, antrykotu, rostbefu, udźca, a nawet z karkówki. Dobrą metodą na ich przyrządzenie jest grillowanie na wolnym powietrzu. Stanowi to jednak rozwiązanie jedynie sezonowe, dobrze jest zatem zaopatrzyć się w patelnię grillową lub też wykorzystać piekarnik z odpowiednią funkcją. W tej kategorii masz do wyboru przepisy na klasyczne befsztyki, jak również szaszłyki, roladki oraz hamburgery. Te ostatnie przygotujesz np. z wołowego mięsa mielonego. Gotowe kotlety możesz włożyć między połówki bułki pszennej, dodać do nich wybrany miks warzyw oraz komponujący się z resztą składników sos. Z kolei klasyczne befsztyki przed obróbką termiczną dobrze jest zamarynować za pomocą odpowiednich przypraw i innych dodatków, na przykład jogurtu naturalnego czy suszonych pomidorów. Oczywiście, nie bez znaczenia jest też czas marynowania – im będzie trwało dłużej, tym smak będzie wyrazistszy. Dobrze przyrządzone steki grilluj następnie na rozgrzanym ruszcie. Mięsa staraj się nie nakłuwać i przewracać więcej niż dwa razy. Stopień wysmażenia steku sprawdź za pomocą termometru. Steki podawaj od razu po zdjęciu z grilla, najlepiej z dodatkiem świeżej sałaty, grillowanej kukurydzy, z pieczywem albo grillowanymi ziemniakami. Jego smak podkreślą też różnego rodzaju dipy. A na koniec delektuj się tym przepysznym daniem. Koniecznie sprawdź nasze przepisy i wypróbuj te, które wydają Ci się najciekawsze. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią po przygotowaniu dania. Życzymy smacznego.