
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 pęczek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon, następnie pokrój na małe steki po 10-12 dekagramów każdy.

Krok 2
Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem. Kolendrę, czosnek oraz trawę cytrynową posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do pasty z kostki.

Krok 3
Zetrzyj skórkę z cytryn i również dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Mięso natrzyj marynatą i odstaw na minimum dwie godziny do lodówki.

Krok 5
Steki smaż po 4-5 minut z każdej strony. Czas smażenia wołowiny dostosuj do własnych preferencji.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowina z trawą cytrynową
Bardzo często jeden niepozorny dodatek może całkowicie zmienić charakter dobrze ci znanej potrawy. Tak jest właśnie w przypadku trawy cytrynowej użytej do wołowiny. Trawa cytrynowa – znana z kuchni azteckiej – i starta skórka z cytryny oraz zioła nadadzą mięsu piękny aromat i nutę egzotyki. Przygotowana z nich zalewa sprawi, że wołowina po usmażeniu będzie idealnie miękka i soczysta, a marynata na mięsie zamieni ją w pięknie wyglądającą glazurę. Połączenie cytryny z ziołami (najlepiej ze świeżą kolendrą), a także z trawą cytrynową to mieszanka, która nadaje się do niemal każdego gatunku mięsa. My proponujemy wybrać wołowinę. Słusznych rozmiarów steki po leżakowaniu w zalewie można upiec na patelni albo położyć na ruszt grilla. W obydwu wariantach smakują doskonale. Podawaj je z ryżem, ziemniakami lub duszonymi warzywami np. marchwią i porem. Danie ułóż na liściach rozmaitych sałat.