Wołowina z trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wołowina z trawą cytrynową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, następnie pokrój na małe steki po 10-12 dekagramów każdy.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 1

Krok 2

Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem. Kolendrę, czosnek oraz trawę cytrynową posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do pasty z kostki.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj skórkę z cytryn i również dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 3

Krok 4

Mięso natrzyj marynatą i odstaw na minimum dwie godziny do lodówki.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 4

Krok 5

Steki smaż po 4-5 minut z każdej strony. Czas smażenia wołowiny dostosuj do własnych preferencji.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina z trawą cytrynowąWołowina z trawą cytrynową

Bardzo często jeden niepozorny dodatek może całkowicie zmienić charakter dobrze ci znanej potrawy. Tak jest właśnie w przypadku trawy cytrynowej użytej do wołowiny. Trawa cytrynowa – znana z kuchni azteckiej – i starta skórka z cytryny oraz zioła nadadzą mięsu piękny aromat i nutę egzotyki. Przygotowana z nich zalewa sprawi, że wołowina po usmażeniu będzie idealnie miękka i soczysta, a marynata na mięsie zamieni ją w pięknie wyglądającą glazurę. Połączenie cytryny z ziołami (najlepiej ze świeżą kolendrą), a także z trawą cytrynową to mieszanka, która nadaje się do niemal każdego gatunku mięsa. My proponujemy wybrać wołowinę. Słusznych rozmiarów steki po leżakowaniu w zalewie można upiec na patelni albo położyć na ruszt grilla. W obydwu wariantach smakują doskonale. Podawaj je z ryżem, ziemniakami lub duszonymi warzywami np. marchwią i porem. Danie ułóż na liściach rozmaitych sałat.