Wołowina z trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z trawą cytrynową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, następnie pokrój na małe steki po 10-12 dekagramów każdy.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 1

Krok 2

Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem. Kolendrę, czosnek oraz trawę cytrynową posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do pasty z kostki.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj skórkę z cytryn i również dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 3

Krok 4

Mięso natrzyj marynatą i odstaw na minimum dwie godziny do lodówki.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 4

Krok 5

Steki smaż po 4-5 minut z każdej strony. Czas smażenia wołowiny dostosuj do własnych preferencji.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina z trawą cytrynowąWołowina z trawą cytrynową

Bardzo często jeden niepozorny dodatek może całkowicie zmienić charakter dobrze ci znanej potrawy. Tak jest właśnie w przypadku trawy cytrynowej użytej do wołowiny. Trawa cytrynowa – znana z kuchni azteckiej – i starta skórka z cytryny oraz zioła nadadzą mięsu piękny aromat i nutę egzotyki. Przygotowana z nich zalewa sprawi, że wołowina po usmażeniu będzie idealnie miękka i soczysta, a marynata na mięsie zamieni ją w pięknie wyglądającą glazurę. Połączenie cytryny z ziołami (najlepiej ze świeżą kolendrą), a także z trawą cytrynową to mieszanka, która nadaje się do niemal każdego gatunku mięsa. My proponujemy wybrać wołowinę. Słusznych rozmiarów steki po leżakowaniu w zalewie można upiec na patelni albo położyć na ruszt grilla. W obydwu wariantach smakują doskonale. Podawaj je z ryżem, ziemniakami lub duszonymi warzywami np. marchwią i porem. Danie ułóż na liściach rozmaitych sałat.