Wołowina z trawą cytrynową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, następnie pokrój na małe steki po 10-12 dekagramów każdy.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 1

Krok 2

Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem. Kolendrę, czosnek oraz trawę cytrynową posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do pasty z kostki.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj skórkę z cytryn i również dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 3

Krok 4

Mięso natrzyj marynatą i odstaw na minimum dwie godziny do lodówki.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 4

Krok 5

Steki smaż po 4-5 minut z każdej strony. Czas smażenia wołowiny dostosuj do własnych preferencji.

Wołowina z trawą cytrynową - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina z trawą cytrynowąWołowina z trawą cytrynową

Bardzo często jeden niepozorny dodatek może całkowicie zmienić charakter dobrze ci znanej potrawy. Tak jest właśnie w przypadku trawy cytrynowej użytej do wołowiny. Trawa cytrynowa – znana z kuchni azteckiej – i starta skórka z cytryny oraz zioła nadadzą mięsu piękny aromat i nutę egzotyki. Przygotowana z nich zalewa sprawi, że wołowina po usmażeniu będzie idealnie miękka i soczysta, a marynata na mięsie zamieni ją w pięknie wyglądającą glazurę. Połączenie cytryny z ziołami (najlepiej ze świeżą kolendrą), a także z trawą cytrynową to mieszanka, która nadaje się do niemal każdego gatunku mięsa. My proponujemy wybrać wołowinę. Słusznych rozmiarów steki po leżakowaniu w zalewie można upiec na patelni albo położyć na ruszt grilla. W obydwu wariantach smakują doskonale. Podawaj je z ryżem, ziemniakami lub duszonymi warzywami np. marchwią i porem. Danie ułóż na liściach rozmaitych sałat.