Marzy Ci się pyszne risotto, które smakiem będzie przypominać beztroskie wakacje w małym włoskim miasteczku? Dziś na celowniku znajduje się ryż arborio, czyli jeden z najbardziej popularnych składników kuchni śródziemnomorskiej. Dlaczego jest taki wyjątkowy? Jak doskonale go przyrządzić? Sprawdźcie sami!

Ryż arborio – jak wygląda i smakuje?

Ten specyficzny rodzaj ryżu dotarł do Włoch prosto z Sycylii, a nastąpiło to już w średniowieczu. Arborio wywodzi się z rośliny azjatyckiej Oryza sativa. Mogłoby się wydawać, że ryż powinien pochodzić z Chin, jednak właśnie ten gatunek został wyselekcjonowany przez włoskiego agronoma Domenico Marchettiego. Początkowo największą popularność zyskał w dolinie Padu, a obecnie jest traktowany jako symbol Włoch i narodowa duma.

Ryż arborio charakteryzuje się krótkimi i okrągłymi ziarnami, które w środku pozostają twarde. Na zewnątrz produkt rozpływa się i idealnie komponuje z innymi dodatkami. Jest zaliczany do odmian średnioziarnistych. Ryż arborio ma białą barwę, a najbardziej charakterystyczna jest jego konsystencja – kleista, ale zwarta.

Ryż arborio - do czego najlepiej pasuje?

Czy są z nami fani ryżowych deserów na mleku? Polecamy Wam użycie gatunku arborio! Połączenie kleistej konsystencji ze słodkimi dodatkami i mlekiem to prawdziwa uczta smaków. Ten deser można podawać na wiele sposobów. My rekomendujemy ryż arborio z jabłkami, cynamonem i gruszką.

Dla fanów wytrawnych posiłków mamy także pyszną opcję – risotto! A jaki ryż do risotto? Arborio! Risotto to jedna z najpopularniejszych potraw w krajach śródziemnomorskich. Może występować w towarzystwie owoców morza, a jeszcze częściej w klasycznej wersji z dodatkiem parmezanu. Największą zaletą potrawy jest to, że można ją przyrządzić w naprawdę wielu wariacjach. Dzięki gatunkowi ryżu arborio danie zawsze wyjdzie smaczne!

Ryż arborio - jak gotować?

Czas gotowania tego gatunku ryżu wynosi od 15 do 20 minut. Wpływ na to ma kilka czynników, np. rocznik i stopień przetworzenia. Ryż arborio może być przygotowany w osolonej wodzie, jednak niekiedy miłośnicy kuchni przyrządzają go w inny sposób. Jak się gotuje ryż arborio nie tylko w wodzie? Wszystko zależy od przygotowywanej potrawy - najczęstsze alternatywy to bulion i wino. Niektórzy podgrzewają ryż arborio w mikrofalówce, jednak my nie jesteśmy zwolennikami tego rozwiązania.

Chcecie przygotować risotto, jednak zastanawiacie się, czym zastąpić ryż arborio? Śpieszymy z pomocą! Dobrym zamiennikiem będą gatunki carnaroli oraz loto, które mają podobną konsystencję do odmiany arborio.

Nie oprzecie się tym przepisom!

Skoro poznaliśmy już wszystkie sekrety włoskiego ryżu, to musimy polecić Wam kilka potraw, w których będziecie mogli go wykorzystać. Risotto z kurczakiem to idealne połączenie warzyw, mięsa oraz pysznego ryżu arborio.

Być może jesteście fanami kreatywnych sałatek? Mamy dla Was coś specjalnego! Sałatka ryżowa po włosku z pewnością skradnie serca wszystkich smakoszy i zostanie z Wami na dłużej! Jesteście miłośnikami warzyw i lubicie, gdy na talerzu dużo się dzieje? Koniecznie przetestujcie risotto z groszkiem i serem.

Próbowaliście kiedyś paelli z owocami morza i kurczakiem? To świetna opcja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej! Kleisty ryż arborio i nadmorskie przysmaki to strzał w dziesiątkę. Smacznego!