
Składniki
250 gramów
12 sztuk
12 sztuk
200 gramów
8 sztuk
20 gramów
10 gramów
300 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż na niej kurczaka, a gdy zrobi się lekko rumiany, odłóż go na bok i obsmaż małże, krewetki, kalmary. Po chwili smażenia przesuń je na skraj patelni.
Krok 3
Na patelnię dodaj czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj wtedy pomidory, podlej kilkoma łyżkami rosołu, dodaj nitki szafranu i całość gotuj ok. 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną, a szafran odda kolor.
Krok 4
Na patelnię dodaj ryż, dokładnie go wymieszaj z powstałym sosem i dodaj na powrót mięso. Całość podlewaj rosołem i mieszaj, aż ryż zrobi się na wpół miękki.
Krok 5
Na wierzchu ryżu ułóż wszystkie dary morza i podlej resztą rosołu. Patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 180⁰C na ok. 10-15 minut, aż ryż wchłonie wodę i zrobi się miękki.

Dobra rada:
Do ryżu dodaj czarne i zielone oliwki, a smak potrawy możesz nieco wzbogacić, dodając ostrą hiszpańską paprykę. Dobrym pomysłem jest też dodanie kiełbasy chorizo.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej