Paella z owocami morza i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paella z owocami morza i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

12 sztuk

12 sztuk

200 gramów

8 sztuk

20 gramów

10 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż na niej kurczaka, a gdy zrobi się lekko rumiany, odłóż go na bok i obsmaż małże, krewetki, kalmary. Po chwili smażenia przesuń je na skraj patelni.

Krok 3

Na patelnię dodaj czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj wtedy pomidory, podlej kilkoma łyżkami rosołu, dodaj nitki szafranu i całość gotuj ok. 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną, a szafran odda kolor.

Krok 4

Na patelnię dodaj ryż, dokładnie go wymieszaj z powstałym sosem i dodaj na powrót mięso. Całość podlewaj rosołem i mieszaj, aż ryż zrobi się na wpół miękki.

Krok 5

Na wierzchu ryżu ułóż wszystkie dary morza i podlej resztą rosołu. Patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 180⁰C na ok. 10-15 minut, aż ryż wchłonie wodę i zrobi się miękki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do ryżu dodaj czarne i zielone oliwki, a smak potrawy możesz nieco wzbogacić, dodając ostrą hiszpańską paprykę. Dobrym pomysłem jest też dodanie kiełbasy chorizo.

1

Opinie o przepisie

  • Marzolena Lawrynowicz

    Marzolena Lawrynowicz , 17.05.2020

    Dopiero będę jeść napiszę pozniej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej