Paella z kurczakiem i owocami morza - przepis | Przepisy.pl pixel

Paella z owocami morza i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

12 sztuk

12 sztuk

200 gramów

8 sztuk

20 gramów

10 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż na niej kurczaka, a gdy zrobi się lekko rumiany, odłóż go na bok i obsmaż małże, krewetki, kalmary. Po chwili smażenia przesuń je na skraj patelni.

Krok 3

Na patelnię dodaj czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj wtedy pomidory, podlej kilkoma łyżkami rosołu, dodaj nitki szafranu i całość gotuj ok. 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną, a szafran odda kolor.

Krok 4

Na patelnię dodaj ryż, dokładnie go wymieszaj z powstałym sosem i dodaj na powrót mięso. Całość podlewaj rosołem i mieszaj, aż ryż zrobi się na wpół miękki.

Krok 5

Na wierzchu ryżu ułóż wszystkie dary morza i podlej resztą rosołu. Patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 180⁰C na ok. 10-15 minut, aż ryż wchłonie wodę i zrobi się miękki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do ryżu dodaj czarne i zielone oliwki, a smak potrawy możesz nieco wzbogacić, dodając ostrą hiszpańską paprykę. Dobrym pomysłem jest też dodanie kiełbasy chorizo.

1

Opinie o przepisie

  • Marzolena Lawrynowicz

    Marzolena Lawrynowicz , 17.05.2020

    Dopiero będę jeść napiszę pozniej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paella z owocami morza i kurczakiemPaella z owocami morza i kurczakiem

Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.