Paella z owocami morza i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paella z owocami morza i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

12 sztuk

12 sztuk

200 gramów

8 sztuk

20 gramów

10 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż na niej kurczaka, a gdy zrobi się lekko rumiany, odłóż go na bok i obsmaż małże, krewetki, kalmary. Po chwili smażenia przesuń je na skraj patelni.

Krok 3

Na patelnię dodaj czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj wtedy pomidory, podlej kilkoma łyżkami rosołu, dodaj nitki szafranu i całość gotuj ok. 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną, a szafran odda kolor.

Krok 4

Na patelnię dodaj ryż, dokładnie go wymieszaj z powstałym sosem i dodaj na powrót mięso. Całość podlewaj rosołem i mieszaj, aż ryż zrobi się na wpół miękki.

Krok 5

Na wierzchu ryżu ułóż wszystkie dary morza i podlej resztą rosołu. Patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 180⁰C na ok. 10-15 minut, aż ryż wchłonie wodę i zrobi się miękki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do ryżu dodaj czarne i zielone oliwki, a smak potrawy możesz nieco wzbogacić, dodając ostrą hiszpańską paprykę. Dobrym pomysłem jest też dodanie kiełbasy chorizo.

1

Opinie o przepisie

  • Marzolena Lawrynowicz

    Marzolena Lawrynowicz , 17.05.2020

    Dopiero będę jeść napiszę pozniej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paella z owocami morza i kurczakiemPaella z owocami morza i kurczakiem

Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.